Här hittar du samtliga texter som publicerats på hemsidan under 2009.

Du kan även välja att bläddra bland enbart artiklar eller krönikor/debattartiklar. Observera att texterna sorteras efter det datum de publicerats på hemsidan, inte datumet då de publicerats i tidningen.


Okunskap styr oss över klimatstupet

"Politiker pratar vackert om klimat och miljö, som om de förstått, men handlingarna talar tvärtom. I Köpenhamn ville alla att andra länder ska stå för koldioxidminskningarna. Regeringen har framställt sig som drivande där, men i Sverige fattar den beslut som ökar utsläppen. Uppdrag granskning klädde av politikernas okunskap om långtidsplanen för trafiken man tar beslut om i vår."
Läs ledaren

Förhandlingar med en känslig värld

Naturvårdsverkets Klimatforum växer för varje år som går och är Sveriges största klimatkonferens. I år dominerar förstås det kommande toppmötet i Köpenhamn och känslorna är blandade. Ska vi spara på krafterna och satsa på ett bättre avtal längre fram eller måste vi ta chansen och driva på nu?
Läs artikeln

Kalvar fick grå starr i närhet av mobilmaster

Forskare vid Universitetet i Zürich har konstaterat att kalvar som fötts i närhet av mobilmaster har ökad förekomst av grå starr. Resultaten redovisas första gången i en schweizisk vetenskaplig tidskrift i oktober 2009.
Läs artikeln

Unikt utställningsprojekt i Hanoi

Efter fem års arbete invigdes i onsdags vandringsutställningen Stories of the Mekong - challenges and dreams på Vietnams Etnografiska museum i Hanoi.
Läs artikeln

Solenergin på stark frammarsch

"Förnybar energi, tillsammans med energieffektiviseringar, kan snart ersätta både kärnkraft och fossilkraft, om politikerna så vill. Solceller har ökat globalt från 1428 MW installerad effekt år 2000 till 14730 MW 2008. Det kan jämföras med den svenska kärnkraftens effekt, drygt 9000 MW, om alla reaktorer går som de ska, vilket inte alls är fallet."
Läs ledaren

Aktörer och knäckfrågor inför toppmötet

"'Det är upp till oss alla att ge historien om vägen till Köpenhamn ett lyckligt slut', skriver Rikard Warlenius i inledningen till sin senaste bok. På framsidan syns en stiliserad kompass och Warlenius lotsar oss skickligt genom det snåriga träsk som klimatpolitiken har utvecklats till. Faktum är att världen inte ens är överens om var målet är någonstans, och än mindre hur vi ska ta oss dit."
Läs recensionen

Premiär för klimatmusikal

"Familjemusikalen Banankontakt, skriven av Lasse Åberg och Janne Schaffer, handlar om klimatkris, miljö och vänskap och är ett samarbete mellan Riksteatern och Naturskyddsföreningen."
Läs recensionen

Riv murarna i Palestina

"Äntligen dags att besöka Palestina efter att ha studerat landets utveckling sedan 1980-talets början, händelserna på Västbanken och i Gaza. Fördrivningen av palestinierna 1948 till flyktingläger har jag aldrig förlikat mig med. Hur kan ett folk som utsatts för folkmord ge sig på ett annat? Varför förgör man varandra?"
Läs krönikan

Den levande världsmusiken

"Jag har en vän, en äldre dam från Tyskland som i hela sitt liv spelat fiol. Vi satt och drack te i hennes kök en strålande vacker höstdag medan färgerna sprakade i hennes stora naturpark med grå bergknallar, smaragdgrönt gräs och vacker vild natur. När hon första gången visade mig parken beskrev hon strålande och med stora armgester att hon upplevde skapandet av parken som komponerandet och spelandet av musik."
Läs ledaren

Nedrustningskonferens i Stockholm

En internationell konferens för kärnvapennedrustning ägde rum i Stockholm den 6-8 november. Cirka 250 personer från 30 länder deltog i konferensen, vilken var arrangerad av Nätverket för Kärnvapennedrustning.
Läs artikeln

Teckenspråksshow på öppen scen

Ett år har gått sedan Riksteaterns Unga Tyst Teater för första gången anordnade artistjakten Open Sign: En öppen turnerande scen på teckenspråk.
Läs artikeln

Ett kontrollsamhälles yttersta konsekvenser

"Historien är förvisso simpel och dialogen förutsägbar. Men ett budskap som berör och känslomässigt pricksäker animation får ändå Tarik Salehs Metropia att vibrera."
Läs recensionen

Ny Vattenfalls-VD men ingen måldiskussion

"Mediastormen kring planerna från Vattenfalls VD, Lars G Josefsson, på försäljning av Vattenfalls elnät för att kunna investera i brittisk kärnkraft och pantsättningen av hela Vattenfall för att motsvara det tyska kravet på obegränsat ansvar för en kärnkraftsolycka har lett till byte av VD till sommaren, om än på delvis fel grunder. Men det har inte lett till en diskussion av vilka mål vi skall ha med Vattenfall eller med statliga företag överhuvud."
Läs ledaren

"Problem med sjuka hus måste tas på allvar"

En bygghaverikommission för fukt- och mögelskadade hus och statlig sanering av sjuka skolor och dagis. Det är några av de krav Miljöpartiet och riksdagsledamot Jan Lindholm ställer, efter att han under lång tid fördjupat sig i problemen med sjuka hus.
Läs artikeln

Ska Carl Bildt bli utrikesminister för EU?

Med Lissabonfördraget inrättas en EU-utrikesminister, eller som det heter på brysselska, Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Målet är att unionen ska tala med en röst i internationella sammanhang - men vems röst blir det?
Läs artikeln

Mongoliska minnen

"Besökte under veckan Internationella Biblioteket, Stockholm. I skuggan av det stora Asplundska stadsbiblioteket på Sveavägen ligger ett hus fyllt av flera tusen internationella böcker och tidningar. Fullt av folk, svarta, röda, gula, vita rör sig med främmande tungomål, en språkförbistring som biblioteket sakta löser upp med sitt hav av böcker. Ibland blir där tillställningar. En sådan besökte jag."
Läs krönikan

Såsom i USA så ock i Sverige

"Samhället behöver mindre kritiskt tänkande" är budskapet från USA:s "tokhöger". Håkan Larsson skriver i en serie i tre delar om detta och det mäktiga Alliance for America som har inspirerat svenska Alliansen. Oppositionen måste skaffa sig tolkningsföreträde, skriver Håkan Larsson. (Del tre av tre.)
Läs krönikan

Proteströster ger ny borgerlig regeringsperiod

"I sista Sifo-mätningen fick Sverigedemokraterna 5,8 procent. De har matchats av medierna, men en stor orsak är att de andra partiernas politik för ensidigt gynnar medelklassväljare. Många av dem som drabbas av social nedrustning och en skattepolitik som slår mot dem med sämst ekonomi, och bland dem småföretagare, som alla partier säger sig värna om, kommer att rösta med sd i protest. Inte därför att de stöder deras politik, utan därför att de inte upplever att något parti i praktiken bryr sig om dem. När sd sen är i riksdagen kommer alliansen inte att tveka att använda sig av deras röster för att kunna fortsätta sin avrustning. Det som kunde hindra är om kd faller under fyra procent."
Läs ledaren

Tck tck tck - klockan tickar för klimatet

Närmare 5000 organisationer i nästan alla världens länder hade under lördagen arrangemang för att utöva påtryckning på politiker till ett klimatavtal i Köpenhamn som garanterar överlevnad för mänskligheten i nord och syd.
Läs artikeln

Israel vill ändra på krigslagarna

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har uppdragit åt sin regering att planera för en "världsomspännande kampanj" för att förändra de internationella krigslagarna på grund av kampen mot global terrorism.
Läs artikeln

Såsom i USA så ock i Sverige

Den amerikanska "tokhögern" motarbetar alla regeringsåtgärder som inte gynnar det transnationella kapitalet. Om detta och det mäktiga Alliance for America skriver Håkan Larsson i en serie i tre delar. Han berättar också att idéerna spridit sig till Sverige. (Del två av tre)
Läs krönikan

Dags att se till hela samhällsbygget

"Nu gäller det att lyfta blicken och se till helheten - att se hela samhället och också världen utanför Sveriges gränser."
Läs ledaren

"Minska allmänhetens exponering för mobilstrålning"

Sedan regeringen höll runda-bords-samtal med miljöorganisationerna i Frankrike i våras om riskerna med mobiltelefonin, har den statliga expertrapporten från AFSSET inväntats med spänning, såväl från industrisidan som från miljöorganisationerna.
Läs artikeln

Fredsmamma dömer ut Obama

Obama var definitivt aldrig någon fredskandidat, förklarar USA:s mest kända fredsaktivist Cindy Sheehan inför fullsatt sal både på ABF och på universitetet i Stockholm under "Afghanistanveckan". Dagen efter tilldelas president Barack Obama Nobels fredspris.
Läs artikeln

Såsom i USA så ock i Sverige

Den amerikanska "tokhögern" motarbetar alla regeringsåtgärder som inte gynnar det transnationella kapitel. Om detta och det mäktiga Alliance for America skriver Håkan Larsson, i en serie i tre delar. Han berättar också att idéerna spridit sig till Sverige.
Läs krönikan

Lyckad kvinnokvotering till norska styrelser

"Det norska forskningsinstitutet Center for corporate diversity rapporterar om fullständig framgång i sin utvärdering av hur lagen om kvotering till minst fyrtio procent kvinnor i de norska börsbolagens styrelser utfallit. Den kom 2006. "
Läs ledaren

Ska Tony Blair bli Europas mäktigaste man?

Med Lissabonfördraget får Europeiska rådet, eller EU-toppmötet som det brukar kallas när EU:s stats- och regeringschefer träffas, en permanent president som sitter på två och ett halvt år, med möjlighet att omväljas en gång.
Läs artikeln

Magasin som drar klimatfrågan till ytan

Det finns 33 magasin om motorsport och 21 om mode, konstaterar redaktionen i inledningen till första numret av klimatmagasinet Effekt. Fram till nu har det inte funnits något magasin som handlar om klimat och hållbarhet.
Läs artikeln

Voodoo spänner över ett brett spektrum

Några präster och prästinnor specialiserar sig på medicin. Andra blir kanske mer andliga vägledare.
Läs artikeln

Skog och klimat

"Urskogar med sina ekosystem som reglerar sig själva spelar en elementär roll för livet på jorden. Även om deras vegetation och djurliv ser mycket olika ut i Alaska, Kanada eller som tropiska urskogar är deras funktion densamma."
Läs ledaren

Förändringen kommer underifrån

Varför vänta på politiska beslut? När man själv, tillsammans med andra, kan börja omställningen redan nu, där man bor. På så sätt kan vi tackla både klimatproblemen och den minskande tillgången på olja, det som kallas Peak Oil.
Läs artikeln

Fel om strålning från expertmyndigheten

I upprepade skrivelser och uttalanden de senaste åren har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, hävdat att allmänheten sedan länge utsatts för strålning från radio- och TV-master som varit högre eller lika hög som den som vi nu utsätts för från mobilmaster. Men uppfattningen kan vara orsakad av en felskrivning i en rapport från ICNIRP, den expertorganisation som fastställt gränsvärden för mobiltelefonin.
Läs artikeln

Naturen genom århundradena

Konstutställningen "Nature strikes back" har arrangerats med anledning av Förenta nationernas klimatkonferens i Köpenhamn den 7-18 december i år. På utställningen visas 110 verk - målningar, skulpturer, teckningar och grafiska alster - av framstående konstnärer. Spännvidden är över 2000 år.
Läs recensionen

Ekonomipris med annan utblick

"Att en av de båda som i år vann Riksbankens pris till Nobels minne heter Elinor Ostrom, namnet antyder de svenskamerikanska rötterna, är ett verkligt brott mot traditionerna."
Läs ledaren

Bokförlag bojkottade bokmässan i Göteborg

"Vi på bokförlaget B4PRESS anser att fokus förflyttas mer och mer från det litterära samtalet och istället hamnar på stora, kända aktörer som drar folk och pressar priserna. Utställarpriserna höjs dramatiskt och det har medfört att mindre aktörer inte längre har råd att medverka." Det är budskapet på de gula löpsedlarna på bokförlagets fönster på Eklandagatan i Majorna.
Läs artikeln

Ung litterär tidning får pris

För fjortonde året i rad delar Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter ut ett pris till Årets kulturtidskrift. I år går det till ungdomstidningen Ponton.
Läs artikeln

Oväntade möten på bokmässan

"Bokmässan - det är långa vandringar förbi utställda böcker, det är seminarier, avskilda från mässans ständiga marknadsbrus och man deltar i utförliga presentationer av böcker och deras författare i större montrar. Ja, och så råkar man ut för helt oplanerade möten runt ett kaffebord, när man precis vill koppla av, samtalet blir intensivt och öppenhjärtigt som det annars kan förekomma på tågresor - vem är du, vad gör du, vad tycker du. Sedan är man tillbaka till monterraderna, kommer inte att träffas igen."
Läs krönikan

Svensk arbetsrätt ska EU-anpassas

"Inför folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap 1994 var frågan om den svenska kollektivavtalsmodellen hett omdiskuterad. Ledande fackliga företrädare gjorde tydligt att ett villkor för att ställa sig bakom ett svenskt medlemskap var att fackets rätt att vidta stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal också med utländska företag kunde garanteras. Enligt den av ledningen för fackföreningsrörelsen tillskapade och uppbackade kampanjorganisationen 'Löntagare för Europa', där bland annat Erland Olausson, då chef för LO-Rättsskydd, ingick, innebar det svenska medlemskapsavtalet att 'vi får respekt för att avtal skall gälla från första dagen, även för utländska entreprenörer med tillfällig arbetskraft i Sverige'."
Läs ledaren

Riktig Tillväxt i Stockholms parker

Guerilla gardening är ett koncept som kanske låter som något våldsamt. Verkligheten är den motsatta. En trevligare form av motstånd får man leta efter. Ett nätverk i Stockholm som kallar sig Tillväxt har startat en lokal frigörelserörelse.Guerilla gardening är ett koncept som kanske låter som något våldsamt. Verkligheten är den motsatta. En trevligare form av motstånd får man leta efter. Ett nätverk i Stockholm som kallar sig Tillväxt har startat en lokal frigörelserörelse.
Läs artikeln

Självständighet och ekonomisk kollaps

Island har en på många sätt unik historia. Landets snabba utveckling under 1900-talet tros vara en av orsakerna till de stora problem som uppstod efter bankkraschen 2008. Bjarni Hardarson berättade under Nordisk Folkriksdag om sin syn på händelserna.
Läs artikeln

"Vad ont har euron åsamkat Finland?"

Finland är det enda nordiska land vars valuta är euro och vad detta inneburit berättade Mauri Nygård på årets Nordiska folkriksdag. Det handlar bland annat om ökad ojämlikhet och depressioner som utmynnat ur felaktig politik.
Läs artikeln

Ställ krav på förbud av uranvapen

"På fredsmonumentet i Hiroshima står det: "Låt alla själar här vila i frid för vi ska inte låta det onda ske igen!" Löftet har brutits. Visserligen har inga fler kärnvapen fällts sedan 1945, men ett radioaktivt krig pågår i dag och har pågått länge: Sedan 1991 bedriver USA nämligen krig mot Irak med pansar-brytande vapen med uranavfall efter produktionen av kärnkraft och kärnvapen. I gulfkriget 1991 visade sig dessa vapen så effektiva mot stridsvagnar och bunkers att USA satte in dem på Balkan under 90-talet och sannolikt också i Afghanistan 2001."
Läs ledaren

Fågeldöden - inget nytt problem

"Börje Wigström har gjort en tillbakablick på miljöproblemen i Östersjön och den oförklarliga fågeldöden och kommer fram till att ledtrådarna fanns redan på 70-talet och att problemet troligen inte bara är begränsat till fåglar."
Läs krönikan

Protest mot högerpolitiken

Valrörelsen har dragit igång så smått och 15 september höll en rad organisationer en manifestation i Stockholm i protest mot högerpolitiken och till försvar för välfärden.
Läs artikeln

Spetsprojektet tar ytterligare ett steg

Nära livet är den sista planerade pjäsen inom Spetsprojektet, ett flerårigt samarbete mellan Riksteatern, Östgötateatern och Länsteatern i Örebro som presenterar kvinnliga dramatiker genom tiderna.
Läs artikeln

Sveriges trafikpolitik inte trovärdig

"I juli diskuterade EU:s miljöministrar klimatpolitik i Åre. Sveriges miljöminister Andreas Carlgren argumenterade för koldioxidminskningar mellan 20 och 30 procent till 2020. Men den 30 augusti i år lade Banverket och Vägverket gemensamt fram en investeringsplan, 'Nationell plan för transportsystemet 2010-2021'. 184 miljarder kronor ska investeras under perioden. Den planen leder inte till någon märkbar koldioxidminskning alls från svenska transporter, enligt planens egna beräkningar. "
Läs ledaren

Ryanair ger miljoner till irländska ja-sidan

"Ska vi sköta EU som ett lågbudgetflygbolag?" frågar Mary Lou McDonald, vice ordförande i irländska Sinn Fein. Hon tycker det är talande att chefen för Ryanair går in och stödjer jasidan i folkomröstningen för Lissabonfördraget i oktober.
Läs artikeln

Svårt att göra bra miljöval

Har konsumenten möjligheter att agera hållbart? Det var temat för Naturvårdsverket och Konsumentverkets konferens som nyligen samlade cirka 130 personer från näringsliv, institutioner och organisationer. Där konstaterades att det är svårt för konsumenten att välja och att många val inte kan genomföras.
Läs artikeln

Det förflutna blir levande

"Jag har haft tur. Två av mina favoritprogram i Sveriges - Radio har inte strukit med i tider av Sveriges Radios ständiga förnyelser, ommöbleringar och besparingar. Jag menar Obs i P1 och Alltid på en söndag, musikprogrammet med Vassilis Bolonassos i P2, kl 9.04 till 11.00."
Läs krönikan

Kapitalet behöver bli lokalt igen

"För den som vill starta ett företag i glesbygd finns många hinder. Stöd från service och nätverk av företag tunnas ut. Ett annat problem är att få kapital att starta för. Beslut över pengar har centraliserats mycket fortare än det mesta annat. Även om det finns pengar i trakten som kunde lånats ut, finns besluten över dem inte längre i bygden."
Läs ledaren

Forskare uppmanar till försiktighet med gmo-fisk

Intresset ökar bland fiskodlare att använda genmanipulerad fisk som växer snabbare och är mer tålig. Men forskare varnar nu för konsekvenserna om fisken skulle komma ut i miljön.
Läs artikeln

Ny fransk dom mot mobiloperatör:

"Mobilbasstation utsätter närboende för hälsorisker"

Den franska mobiloperatören Orange får inte sätta upp en mobilbasstation på ett tak 15 meter från närmsta lägenhet. Det fastslår en civil domstol i Paris.
Läs artikeln

Lissabonfördraget prövas i dansk domstol

Fredagen den 28 augusti genomfördes den första domstolsförhandlingen i rättssaken mot den danska regeringen för att den brutit mot grundlagen genom att inte underställa Lissabonfördraget en folkomröstning.
Läs artikeln

Religion är också politik

"På söndag är det kyrkoval. Det är många som säger att kyrkan inte ska politiseras i partier. Som om det inte skulle gömma sig politik i religionen. Kyrkovalet är den demokratiska styresformen för medlemmarna. Kyrkan har mycket hus, värdepapper och mark. Det finns stor anledning att rösta."
Läs ledaren

Ny global rörelse mot kärnvapen

Varje år ordnar japanska fredsorganisationer, fackförbund, politiska organisationer och kvinnoorganisationer en konferens i Hiroshima eller Nagasaki för att minnas atombomberna som fälldes 1945.
Läs artikeln

Mobilstrålning skadar spermiers DNA

Australiensiska forskare har bekräftat det som en växande grupp forskare redan visat: strålning från mobiltelefonen skadar spermier, orsakar oxidativ stress och skadar cellers DNA.
Läs artikeln

Genetik, epigenetik och miljöfaktorer

Ny forskning stärker uppfattningen att gifter i miljön har stor inverkan på uppkomsten av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson.
Läs artikeln

Skogsvårdslagen måste modifieras

"Debatten om hur skogen ska skötas har blivit ett hett ämne. Skogsstyrelsen säger man ska kalhugga samtidigt som den säger att man ska forska på hyggesfritt. Förr hette det blädning och gallring. När jag själv blev skogsägare i början av 1980-talet fanns inte mycket att välja på. Det skulle kalhuggas, markberedas och planteras."
Läs ledaren

"Skövling och övergrepp sker i Sverige"

Torgny Östling, Nordbruk, sade i sitt föredrag på Miljöförbundets sommarläger att "miljörörelsen strider mot regnskogsskövling och övergrepp på u-landsbönder, men inser inte att samma sak sker här i Sverige".
Läs artikeln

Skepp till Gaza bryter blockad

Uppladdningen har börjat med en folkfest i Malmö inför det som troligen blir den största solidaritetsmanifestationen någonsin för Gaza. 8 augusti var det "Folkfest för Gaza" i Malmö Folkets Park med artister från både in- och utland som Hanouneh, Kade Quelimane och den kvinnliga rapparen Tan från England. Den lokala musikscenen bidrog med bland andra Miranda Gjerstad som berörde med kraftfullt angelägen röst i säregna sånger.
Läs artikeln

Lettlands sak är vår

"I våras var jag över till Riga med sina vackra Jugend-hus och gamla kyrkor. Trots slitna krogar var köttpirogerna goda med det lokala ölet Aldaris och det syrliga svartbrödet."
Läs krönikan

Sverige erkänner inte rätt till mat

"Över en miljard människor är kroniskt undernärda - Sverige kommer inte att skriva under tilläggsprotokollet för de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna. På midsommarafton kom de senaste siffrorna på antalet svältande människor i världen. Den har aldrig varit så hög, 1.02 miljarder. De flesta är kvinnor och barn och tempot i svältdöden ökar och är nu snabbare än en människa varannan sekund. "
Läs ledaren

Träd skadas av strålning från mobilmaster

Träden är viktiga för oss människor. Förutom att de omvandlar koldioxid till syre, är de ovärderliga på många sätt för vår miljö och vårt välbefinnande. Vem kan tänka sig en stad utan parker och träd? Men det finns många tecken på att träden dör i massiv omfattning. Den ökande strålningen från mobiltelefonin kan vara en orsak.
Läs artikeln

Lutherskt motstånd på Barmens barrikad

Kyrkan spelade en roll i nazisternas Tyskland på 30- och 40-talen men mest som passiv åskådare. En liten grupp kristna opponerade sig dock mot den nya ordningen under den tyska statens kontroll. Än i dag firas det symboliska protestmötet som ägde rum i Barmens församling 1934.
Läs artikeln

Utslagning av jordbruk ett demokratihot

"När jag insåg i mitten av 1980-talet att den svenska politikerkåren skulle överge svenskt jordbruk till förmån för en importbaserad konkurrens sökte jag under många år efter en förklaring på vad som skulle ske. Efter tio år, i mitten av 1990-talet, då jag blev medlem i föreningen NOrdBruk som är en svensk del av den internationella bonderörelsen Via Campesina, blev min uppfattning om framtiden för det svenska lantbruket litet klarare. Genom NOrdBruks internationella kontaktnät blev jag varse hur lantbruket hanteras i andra länder och kontinenter. Jag fick även klart för mig att auktoriteter som Vandana Shiva från Indien eller den franske ekonomen Jacques Berthelot hade betydligt bättre insikt om sakernas tillstånd än de svenska politikerna."
Läs ledaren

Israel:

Spottkörtelcancer ökar - misstänks bero på mobiltelefoner

Israeliska forskare har noterat en kraftig ökning av antalet fall av spottkörtelcancer i Israel. Forskarna befarar att ökningen beror på den ökande användningen av mobiltelefoner.
Läs artikeln

Lissabonfördraget:

Tyskt godkännande skjuts upp

Den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe stoppar ratificeringen av Lissabonfördraget. Själva fördraget står visserligen inte i konflikt med den tyska grundlagen, men domstolen kräver en inhemsk lag som stärker det egna parlamentets medverkan. En sådan lag ska nu snabbehandlas i parlamentet.
Läs artikeln

Skog, skog och åter skog

"Att möta Lutz Fähser, förvaltningschef för Lübecks skogar, är att möta Skogen. Det var genom hans enträgna arbete hansastaden Lübeck antog naturnära skogsbruk som sitt koncept, vilket blev lag i tyska delstaten Schleswig-Holstein några år senare. Många kommunala, men även privata skogsförvaltningar i Tyskland har anammat detta koncept. Inga kalhyggen, inga pesticider, inga planteringar, ingen gödsel. Bara att följa skogen i dess egen takt. Det är så skogen blir ekonomisk och uthållig."
Läs krönikan

Sluta subventionera dem som redan har det bra

"Moderaternas ekonomiska politik innebär ökade konjunjunktursvängningar. När det är lågkonjunktur, och människor blir arbetslösa, sparar man och ökar därmed arbetslösheten, och statsskulden växer genom att skatteintäkterna minskar. När ekonomin går bra sänker man skatterna och ökar subventionerna för dem som redan har det bra. Nu börjar ekonomin vända. Då vill moderaterna göra ett fjärde jobbskatteavdrag i januari."
Läs ledaren

Forskare är fågeldöden på spåren

Genom mångåriga studier av fåglar med förlamningssymptom har forskare kunnat fastställa ett samband med vitaminbrist. Förutom att förlamningen leder till döden, påverkar det fåglarnas beteende, immunförsvar och fortplantning.
Läs artikeln

Socialdemokrater och folkhemsnostalgi:

En annan beskrivning av verkligheten

Utan någon större diskussion har värderingarna och visionerna i det svenska samhället förändrats under de senaste decennierna. Forskaren Jenny Andersson har i sin nya bok beskrivit hur socialdemokraterna skapade ett nytt parti och samhälle utan att fråga folket: Vilket samhälle vill vi ha?
Läs artikeln

Unga med nya politiska utgångspunkter

Det är inte så att det saknas visioner i politiken, säger Jenny Andersson. Kunskapssamhället är till exempel en väldigt stark framtidsvision. Det som saknas är en vision om det goda samhället.
Läs intervjun med Jenny Andersson

Veckans ledare:

Folkopinion för Afghanistan

"Anders Fogh Rasmussen, Natos nye generalsekreterare, vill fortsätta bekämpa talibanerna i Afghanistan.
    - Vi kommer att stödja afghanerna så länge det behövs, sa han den 3 augusti i den amerikanska nyhetskanalen CNN. "
Läs ledaren

Stockholmsprogrammet:

Kontrollsamhälle och cynisk flyktingpolitik

Denna vecka samlas EU:s ministrar för rättsliga och inrikes frågor till ett informellt ministerrådsmöte i Stockholm. Det handlar om Stockholmsprogrammet, som ska ange ramarna när det gäller polis- och tullsamarbete, räddningstjänst, straffrättsligt och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik för åren 2010-2014.
Läs artikeln

Gåshaga Brygga:

"Vem tar ansvar för problemen i inomhusmiljön?"

"Myndigheterna blundar ofta då ett för kommunen viktigt företag tar ett förorenat område i besittning utan att ta i beaktande att miljömålen skall vara en viktig utgångspunkt vid bedömning av miljökonsekvensutredningar." Börje Wigström har tittat närmare på det som skrivits om området Gåshaga brygga på Lidingö.
Läs artikeln

Minns Hiroshima och Nagasaki

"Den 6 augusti och den 9 augusti i år har det gått 64 år sedan de första atombomberna förstörde Hiroshima och Nagasaki. När andra världskriget utbröt 1939, pågick i själva verket forskning om klyvning av atomkärnor i sex länder: Frankrike, Tyskland, Storbritannien, USA, Sovjetunionen och Japan. Denna forskning ledde ju så småningom fram till kärnvapen. USA hann som bekant först med framställningen av atombomber."
Läs ledaren

Mötesplatsen som borde söka sina rötter

"Det är få gotlänningar i Visby under Almedalsveckan. Den charmiga medeltidsstaden förvandlas i stället till en tummelplats för makteliten från fastlandet. Lobbyister och pr-byråer är med och sätter agendan. Ett jippo utan verkligt innehåll? Kanske till och med något så otillbörligt som festivalfirande på betald arbetstid, för näringsliv men också kommunalt och statligt avlönad personal?"
Läs krönikan

Alternativa Politikerveckan

För den som är intresserad av politik men inte politiker anordnar en rad organisationer på Gotland den Alternativa politikerveckan.
Läs artikeln

Internationella heta stolen

Svenska kyrkan, Rättvisemärkt och Diakonia delade på ett informationstält. En punkt på programmet var en daglig utfrågning av en representant från riksdagspartierna.
Läs artikeln

Det stora EU-spektaklet

"Så har det då dragit i gång. Det spektakel som ska pågå i ett halvår och påstås vara så stort att medierna gör en jätte av Fredrik Reinfeldt."
Läs ledaren

Mobilstrålningen största strålningskällan

Mobilmaster, mobiltelefoner och trådlösa telefoner utsätter oss för allt mer strålning och långt mer än radio-TV-master. Schweiziska forskare vid universiteten i Bern och Basel har mätt den strålning som en antal försökspersoner utsätts för och registrerat källorna.
Läs artikeln

Mystisk fågeldöd i Blekinge skärgård

Ett stort antal döda sjöfåglar har observerats i Blekinge skärgård. Den omfattande sjöfågeldöden och svårigheterna för fåglarna att föröka sig har lett till att antalet sjöfåglar minskat kraftigt över hela landet.
Läs artikeln

Det stora EU-spektaklet

"Så har det då dragit i gång. Det spektakel som ska pågå i ett halvår och påstås vara så stort att medierna gör en jätte av Fredrik Reinfeldt."
Läs ledaren

En andra röstning om samma fördrag

Vid EU-toppmötet i midsommarhelgen kom medlemsstaternas stats- och regeringschefer överens om att Irland inte får några verkliga undantag från Lissabonfördraget. EU-ledningen vägrar att omförhandla det nya fördraget och tvingar irländarna att rösta en gång till om samma fördrag som de redan röstat nej till i juni förra året.
Läs artikeln

Risken för hjärntumör mångfaldigas

Om du börjar använda mobilen när du är under 20 år löper du upp till 8 gånger ökad risk att få en hjärntumör. Det är det allvarliga senaste beskedet som kommer från forskarna Lennart Hardell och Michael Carlberg i Örebro. Samtidigt pekar mycket på att statistiken över hjärntumörer i Sverige är felaktig.
Läs artikeln

Nya bitar i miljöpusslet Östersjön

Med den sköna värmen kommer gisslet med algblomning, en effekt av övergödningen. Stiftelsen Baltic Sea 2020 grundades 2005 genom en personlig donation på 500 miljoner kronor och fokus är övergödning och fiske i Östersjön. Nu har arbetet kommit en bit på väg.
Läs artikeln

Glädjefnatt mitt i allvaret

"Egentligen borde jag kanske deppa över ekonomiska kriser, miljöhot och fabriksnedläggningar, trots fågelkvittret utanför mitt fönster. Men tvärtom är jag fylld av förväntningar, det är så här förändringen måste börja. Vi behöver skakas om rätt så ordentligt för att börja tänka nytt och våga välja väg! I Indien säger man att du inte kan utvecklas utan lidande, men också att du bara behöver stanna kvar i det tills du fattat meningen med situationen. Jag tror de har rätt. "
Läs krönikan

Läkemedelsindustrins lobbyister

"När inte folk blir tillräckligt sjuka hittar de smarta läkemedelsbolagen på den oslagbara metoden, att tjäna stora pengar på att skrämma upp politiker och myndigheter så att de på lösa antaganden kan få igenom massvaccinering i förebyggande syfte. Västra Götaland ska fungera som försöksregion för höstens förväntade influensa."
Läs ledaren

Få framsteg under klimatmöte i Bonn

Skärpta målsättningar om utsläppsminskningar och tydliga finansiella åtaganden, det var vad som stod på miljöorganisationernas kravlista inför FNs nyligen avslutade klimatförhandlingsmöte i Bonn.
Läs artikeln

Ett nytt nätverk för hållbarhet

På Burgårdens Konferensanläggning i Göteborg möttes i början av juni ett hundratal representanter från näringslivet, offentliga sektorn och ideella organisationer. Allt fler aktörer, offentliga och privata inser värdet av att ta ett ökat samhällsansvar.
Läs artikeln

Den som har stort begär, saknar mycket

"Besökte Bilprovningen Sysslebäck häromdagen med min något begagnade Nissan Micra från 89. Köpte den för ett par år sedan på nätet för tusen kronor, rullar fortfarande trots skröpligheter. I konkurrens med Malungs Bilprovning har även Sysslebäck börjat med gratis kaffe plus samhällstillvänt glatt bemötande. Dessutom delas en folder ut som visar Paluglaciären i Schweiz från 1905 och motsvarande foto från 2005. Isen är så gott som borta."
Läs krönikan

Klimatet kräver omtänk

"Almedalsveckan har utvecklats till stället där alla som vill påverka visar upp sig: politiker, företagsledare, vetenskapsmän. Mängden av föredrag påminner lite grand om mångfalden på internet. Det gäller att ha mycket sunt förnuft för att hitta guldkornen, och att inte lita för mycket på att de stora auktoriteterna sitter på sanningen. Deras helhetssyn och vilja till ärlighet kan brista."
Läs ledaren

"Just nu lever vi i murens tid"

"Nyinflyttade familjer som aldrig varit speciellt religiösa eller traditionella uppger att de levde friare i hemlandet." Den nyckelmeningen ur en rapport som kom från Försvarshögskolan i februari väckte internationell uppmärksamhet. Vad är det som pågår i det sekulariserade Sverige, "frihetens stamort på jorden"?
Läs artikeln

Könsbeteendet bestäms redan tidigt

I samband med utgivningen av sin nya bok intervjuades den franska antropologen Françoise Héritier i franska tidningen Le Monde angående situationen för män och kvinnor. Har denna förändrats under de senaste 80 åren?
Läs artikeln

Sverige går inte mot DU-vapen

"Belgiens parlament har förbjudit DU-vapen. Inom tre år skall den belgiska staten avveckla de befintliga lagren av ammunition och pansar som innehåller utarmat uran eller någon annan, industriellt framställd, uran. Lagen trädde i kraft den 21 juni och markerades med en fotoutställning mitt i parlamentets entréhall. De grönas talesperson Els de Groen, som varit drivande i frågan, invigningstalade liksom dr Jawad Al-Ali som kom direkt från Basra, där han är chef för onkologiska kliniken."
Läs ledaren

Forskare varnar för hälsorisker med GMO

Nyligen gick American Academy of Environmental Medicine ut med en uppmaning där de ber läkare att varna sina patienter för riskerna med genmodifierade livsmedel. Man vill ha ett moratorium för produktion av GMO-mat, oberoende långtidsstudier och märkning av varorna.
Läs artikeln

Syntetbränslen sparar olja och miljö

På Järnvägsfrämjandets årsmöte i Linköping berättade Andreas Eklund, som är forskningschef i Ecopar, om det syntetdrivmedel företaget tar fram ur naturgas. Det är så ogiftigt att man kan förtära det, och det ger minimalt med luftföroreningar.
Läs artikeln

Fasta värden när allt flyter

"Alla, eller nästan alla, vill miljön väl. Hur ska man då bete sig när forskningen ständigt kommer med nya besked? Jag tror det är ett problem som borde diskuteras mer. Energi från vattenkraft har till exempel varit en favorit. Tills det rapporterades att dammarna kan avge nästan lika mycket växthusgaser per energienhet som kolkraft. Till det kommer naturligtvis andra ekologiska skador i vattendragen och intrånget. Dock ska sägas att de norrländska dammarna anses ganska oskyldiga, åtminstone till växthusgaser."
Läs krönikan

Kärnkraft värre hot än klimatet

"Svenska folket sa Nej till Kärnkraft i en dramatisk folkomröstning 1980. Vi sa nej till Kärnkraft som senare resulterade i en Lag den sk Avvecklingslagen eller Stopplagen! Inga fler kärnkraftverk skulle byggas utöver de tolv reaktorer som fanns, och de skulle avvecklas till 2010. Vi skulle satsa på alternativ; sol, vind, vatten och på effektivisering."
Läs ledaren

Statoil investerar i smutsig oljesand

Den så kallade oljesanden i Kanada är en av de smutsigaste formerna av olja som finns. Utvinningen förbrukar stora mängder energi och vatten. Det förorenar floderna, grundvattnet och luften och drabbar både djurliv och människor.
Läs artikeln

Miljöpartister mot uranbrytning

Det är stor skillnad mot Miljöpartiets första år. Då var kongresserna i skolor och man sov på golvet. En fråga som har kommit tillbaka lika starkt är den om kärnkraften men på årets kongress diskuterades det mest utanför byggnaden.
Läs artikeln

Samernas lagliga rättigheter

"'Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee' skrevs av Dee Brown 1972. Erövringen av Vilda Västern ur indianernas perspektiv är en smärtsam berättelse om ursprungsbefolkningens undergång. Spillror av detta stolta folk har samlats i ofruktsamma reservat där de sysslar med spelkasinon och uppvisningar för turister."
Läs krönikan

Välkommen hit att krossa paradiset!

"Jag har nu fått brev från Bergstaten om att vår fastighet ingår i ett område av - Billingen där Continental Precious Minerals Ink fått undersökningstillstånd. Det internationella bolaget vill ta reda på hur mycket uran de kan gräva fram, men också leta vanadin och nickel i berget."
Läs ledaren

Gao - trädet som har räddat en katastrofregion i Sahara

Ett lokalt försök att hindra utarmningen av marken i byn Dan Saga, Sudan, har gett överraskande goda resultat. Plantering av träd ger skugga åt grödan, bete åt djuren och bättre jord.
Läs artikeln

Het debatt om strålning och skador

Hur farlig är egentligen radioaktiv strålning? För två veckor sedan gästades Sverige av Dr. Chris Busby som menar att det etablerade sättet att avgöra riskerna med strålning inte fungerar.
Läs artikeln

En frizon från den trådlösa revolutionen

Under en månad fram till och med 24 maj gör en nätverksgrupp en manifestation mot mobilstrålning, Faradays hus, i Göteborg.
Läs artikeln

Hälsorisker med mobiltelefoni:

Franska kommuner vill testa kraftigt sänkta gränsvärden

Flera städer i Europa har redan sänkt det tillåtna gränsvärdet för strålning från mobiltelefonin. Nu följer fyra franska kommuner efter.
Läs artikeln

Kärlek i skuggan av ett riksdagsval

"En trend i den litterära utgivningen i Sverige sedan ett par år tillbaka är självbiografier och romaner med självbiografiskt innehåll. Per Gahrton är ju betydligt mera känd som författare av debattböcker och -artiklar i samhällsfrågor än som skönlitterär författare. Jag har läst ett par av hans tidigare romaner och inte varit särskilt imponerad av den sidan av hans författarskap, men detta är, enligt min mening, hans bästa roman hittills."
Läs recensionen

Klasskamp mot kvinnor

"Hittills är det mest män som blivit arbetslösa som ett resultat av den ekonomiska krisen. Nu är det kvinnornas tur. Kommuner och landsting måste skära ner därför att de får lägre skatteintäkter och högre sociala utgifter. Skola, vård och omsorg drabbas, det som politiker säger sig värna om. ."
Läs ledaren

Flamskyddsmedel ger nervskador hos möss

En studie vid Uppsala universitet har funnit ett samband mellan grupper av flamskydds- och impregneringsmedel och hjärnskador hos nyfödda möss. Höga halter av dessa kemikalier finns också i modersmjölk och i dammet i inomhusmiljön.
Läs artikeln

Mobilstrålning orsakar skador i naturen

Elektriska och magnetiska fält har haft en avgörande roll för utvecklingen av arterna i vår natur som också anpassat sig till dessa naturliga fält. Den kraftigt ökande strålningen från mänsklig verksamhet det senaste decenniet, exempelvis mobiltelefonin, har på ett dramatiskt sätt förändrat miljön och de förutsättningar som arterna hade anpassat sig till.
Läs artikeln

Miljön i backspegeln

"Fram till år 1955 var Sverige till största delen fortfarande en miljömässig idyll. Industriutsläppen var visserligen redan då ganska stora, men ändå ganska lokala. Vi hade stålverk, massatillverkning, textil- och kemisk industri och en del annat som förorenade naturen, men allt skedde i begränsad omfattning. Det fanns inget miljövårdstänkande, eftersom ingen ännu var uppmärksam på konsekvenserna av utsläpp, eller kunde ana att de skulle expandera till en betydligt större skala under de närmaste två generationerna. "
Läs krönikan

EU-politiker för Nato och kärnvapen

"Nu är det bara två dagar kvar till parlamentsvalet i EU. Det har varit mer information och debatt i media än tidigare men inte om utrikespolitiska frågor. Man kan nästan tro att valet handlar om svenska inrikesfrågor, till exempel hur regeringen hanterar finanskrisen."
Läs ledaren

Tysk delseger mot GMO-majs

Tyskland har sagt nej till genmanipulerad majs. Efter Österrike och Ungern har nu även den tyska jordbruksministern sagt nej.
Läs artikeln

Biobränslen hot mot klimatet

Att hugga ner tropiska skogar för att plantera grödor för biobränslen är en mycket dålig affär för klimatet. Det kan ta mer än 75 år att kompensera för det kol som finns lagrat i skogen, visar en ny studie från danska NORDECO (Nordic Agency for Development and Ecology) som publiceras i Conservation Biology.
Läs artikeln

När kommer härdsmältan?

"Regeringen har öppnat en kärnkraftsakut. Ett nyvaknat intresse som bland annat beror på att olika regeringar under flera årtionden inte gjort någon rejäl satsning på alternativa lösningar. Makten över elproduktionen har lämnats över till de stora energiproducenterna som satsat på det som gynnat dem mest: kärnkraft, naturgas och kolkraft. Statliga Vattenfall har mycket stor frihet. Av Världsnaturfonden utpekad som en av Europas värsta miljöbovar. "
Läs krönikan

Läsvärd önskelista för ett annat EU

Miljöpartisten och före detta språkröret och EU-parlamentarikern Per Gahrton är en mästare på att zooma ut och ge nya perspektiv. I Befria EU målar han nu, med erfarenhet och högt tanketak, en mycket läsvärd bild av vad EU skulle kunna bli. Det är dock en bok på idéplanet, utan sannolikhetskalkyl.
Läs recensionen

Politik och mord

Kriminalromanen som genre ger utrymme åt både samhällskritik och existentiella dilemman, och det är roligt att kloka människor med skiftande bakgrund ständigt gör tappra försök. Nu romandebuterar före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt med boken Sammanflöden.
Läs recensionen

Bojkotta EU, eller rösta på en EU-kritiker

"De stora politiska partierna försöker framställa valet till EU-parlamentet den 7 juni som ett val mellan ett rött eller blått EU. Det är falskt. Under 2008 avgjordes totalt 535 ärenden i EU-parlamentet. Bara i två procent av dessa omröstningar stod det konservativa blocket klart mot det socialdemokratiska. Inget av dessa tio hade någon större principiell betydelse. Nio av de tio var rena åsiktsyttranden, utan betydelse för lagstiftningen. I ytterligare åtta fall var läget lite oklart. "
Läs ledaren

Klimatavtalet:

Bättre läge men sämre prognoser

För att ett globalt klimatavtal ska bli verklighet i december krävs engagemang i fler forum än politiska toppmöten. Det betonade EU:s miljökommissionär Stavros Dimas på ett seminarium i anslutning till veckans Sverigebesök.
Läs artikeln

Mobilstrålning:

EU-parlamentet vill se skärpta gränsvärden

Med 559 röster för och 22 mot antog EU-parlamentet den 2 april en resolution omfattande 29 punkter "om hälsoproblem i samband med elektromagnetiska fält, EMF".
Läs artikeln

Vem är terrorist?

"Timmarna räcker inte till. Pappa Obama försöker varje kväll ge Natasha och Malia en stund. Timmarna räcker inte till. Det bara är så. En del av jobbet, uppdraget. Mycket har blivit utlovat och varje löfte ska uppfyllas."
Läs krönikan

Utan skydd ingen lokal produktion

"Spinna, väva, odla hampa och göra isoleringsmaterial, sådana tekniker framstår för mig inte som något problem eller hinder för att kunna etablera och utveckla en lokalbaserad tekoindustri i Sverige, men utan de politiska verktyg som det fordrar så är det bara möjligt som ideell verksamhet - hobbyverksamhet. Utan politiskt stöd så går det inte att få lönsamhet i sådan verksamhet i Sverige."
Läs ledaren

Så klimatsmart är din mat

Ät bönor i stället för nötkött och hjälp miljön. Rent vegetabilisk kost leder till mindre utsläpp, säger Stefan Wirsenius, forskare i fysisk resursteori vid Chalmers universitet.
Läs artikeln

Perspektiv på trädgårdsmässan

Trädgårdsintresset drunknar lätt i alla saker som säljs på Trädgårdsmässan som gick av stapeln förra helgen. Men letade man lite så fanns det ändå en del riktigt intressanta utställare.
Läs artikeln

Klimatexperter varnar för snabba förändringar

FN:s klimatpanel har länge varnat för uppvärmningens effekter. Nu visar den ena studien efter den andra att panelens rapporter har underskattat problemen.
Läs artikeln

Rätt till mat går före handelsrätt

"EU:s mjölkexport ska subventioneras kraftigt. Det kom de europeiska jordbruksministrarna överens om i januari i år."
Läs ledaren

Vändpunkten

Industrins massiva tillväxt orsakar obalans i de ekosystem människan behöver för sin existens. Vi förväntar oss teknologiska lösningar av miljöproblemen, men tekniska uppfinningar tenderar istället att spä på störningarna i de ömtåliga ekosystem som bygger upp miljön. Naturens förmåga att ta hand om den omåttliga miljöförstöring, som vår överbefolkade värld alstrar, har nu nått en kritisk vändpunkt.
Läs artikeln

Luxemburg:

Informerar om mobilens risker

Luxemburg följer Bryssels exempel med låga gränsvärden för mobilstrålning i offentliga miljöer.
Läs artikeln

Vatten på agendan

Världsvattenforum i Istanbul, FN:s Världsvattendag och tillkännagivandet av mottagaren av Stockholm Water prize har den senaste veckan satt en lågt prioriterad fråga på agendan. Förhoppningar finns att vattnet på allvar ska ta plats i klimatdiskussionerna.
Läs artikeln

Drogfri behandling sätts på undantag

"Kunskapsläget när det gäller området droger och missbruk är egentligen i grund och botten ganska gott både i Sverige och ute i världen. Intensiv forskning har förekommit på i stort sett alla ledande universitet i världen under de senaste 60 åren. Men det råder därför inte automatiskt samhällelig consensus om orsaker, drogpolitik eller behandlingsmetoder. Dessa orsakssammanhang är tämligen väl utredda både biologiskt och socialt (kulturellt)."
Läs ledaren

Fredsaktivister inför rätta:

"Det är ett hyckleri från Sverige"

"Demokrati innebär inte bara frihet och rättigheter utan också ansvar" säger Martin Smedjeback under rättegången. Han och Anna Andersson är åtalade för att ha avrustat granatgevär på en av Bofors fabriker. Vapen som bland annat används i Irakkriget och exporteras till hela världen.
Läs artikeln

Belgiens nya gränsvärden för mobiltelefoni :

3 V/m i Brysselregionen

Den belgiska regionen Bryssel sänker gränsvärdet för strålning från mobilantenner och de andra två övriga regionerna Vallonien och Flandern väntas snart följa efter.
Läs artikeln

Vapen som drabbar civila

"Det genomförs nu undersökningar av specialister från oberoende grupper av vad som egentligen hände under Israels anfall mot Gaza. De första rapporterna bekräftar bland annat att man använt granater eller bomber med vit fosfor, och då också riktat mot vad som måste betecknas som civila mål."
Läs krönikan

Arbete för jämställdhet

Tvärtemot vad vi ofta får höra är Sverige inte världsledande i jämställdhet.Enligt en stor internationell rankning intar Norge förstaplatsen. Finland kommer tvåa och Sverige hamnar på tredje plats. Det konstaterades vid ett jämställdhetspolitiskt seminarium som anordnats av Institutet för Framtidsstudier med anledning av kvinnodagen.
Läs artikeln

Tack för kampen mot EMU

"Alla ni som arbetade intensivt i EMU-folkomröstningen för att vi skulle behålla kronan, det vill säga en oberoende svensk Riksbank, tack så mycket."
Läs ledaren

Köttbiten har stor klimatpåverkan

I Sverige äter vi i genomsnitt 80 kilo kött per person och år, en ökning med 30 procent på 30 år. Köttproduktionen kräver stora resurser och släpper ut enorma mängder växthusgaser.
Läs artikeln

Försiktighetsprincipen och mobilstrålning:

Tredje franska domen mot mobiloperatör

Domstolen i Angers i Frankrike beslöt den 4 mars att förbjuda mobiloperatören Orange att sätta upp antenner för mobiltelefoni i ett kyrktorn i byn Notre-Dame-d'Allencon i Frankrike "för att förhindra uppkomsten av en irreversibel skada". Operatören döms även att betala 2 500 Euro till de klagande.
Läs artikeln

"Danskarna kommer inte att avskaffa kronan"

Att EU är ett nyliberalt projekt framstår tydligt under den pågående ekonomiska krisen. Det menar Per Sörensen, som sitter i ledningen för Folkebevaegelsen mod EU i Danmark.
Läs artikeln

Inget mer Tjernobyl

"Jag sitter i bil ett par mil norr om Varberg - på väg hem till Lindome. Slår på radion. Någonstans har det hänt en kärnkraftsolycka. Jag sitter i bil en dryg mil norr om Ringhals. Jag kommer in mitt i inslaget och förstår inte var det hänt."
Läs ledaren

Lin - ett kulturarv för framtiden

Linnet är ett av våra äldsta textilier, men dess hållbarhet både som bruksvara och ur miljösynpunkt gör att det även är ett tyg för framtiden. Det finns många eldsjälar som arbetar för att linet åter skall finnas i alla hem och få den uppskattning som det förtjänar. Stina Wåhlmark och Hanna Bruce är två av dem.
Läs artikeln

Europafacket missar att driva sina krav

Vilken trovärdighet har socialdemokraterna och fackföreningsledarna när de försöker göra arbetsmarknadspolitiken till en huvudfråga i det kommande valet till EU-parlamentet? Gösta Torstensson rapporterar om grumligt tänkande kring det så kallade sociala protokollet.
Läs artikeln

Nationell konferens om hampa

Jordbruksverket ger tillstånd till hampodling för energigröda och ger gårdsstöd till lantbrukarna. För att nå en större marknad krävs att hampans olika delar kan separeras till varierande ändamål, främst vedämnet och fibrerna. I Grästorp mitt i västra Götaland anordnades en konferensdag om hampa i slutet av mars, just när vårbruket var i början av sin säsong.
Läs artikeln

Folkhälsoinstitutet förnekar hälsofara med 3G

"Statens folkhälsoinstitut har släppt rapporten Hälsokonsekvensbedömning av infrastruktur för mobiltelefonsystem, och skriver i ett pressmeddelande att vid utbyggnaden av mobilnätet för 3 G kan masterna upplevas som estetiskt störande, men att de ger positiva hälsoeffekter."
Läs ledaren

Fri rörlighet i Europa även för vapen

EU ska få en gemensam marknad för försvarsmateriel. EU-kommissionen vill införa flera direktiv som innebär att den fria rörligheten inom unionen även ska gälla vapen och annat försvarsmateriel.
Läs artikeln

Effekt i 1000 år av koldioxidutsläpp

Även om vi helt slutade släppa ut fossil koldioxid i dag så skulle effekterna hålla i sig i över 1000 år framåt, enligt amerikanska forskare.
Läs artikeln

Frispråkig kritik av brister i EU

Ju mindre folk vet, desto lättare är det att klubba lagarna i Bryssel, säger Jens Holm i förordet till sin nya bok EU inifrån. Sedan 2006 har han representerat Vänsterpartiet i EU-parlamentet men till sommaren slutar han för att få mer tid med sina barn. Boken, som föddes ur ett behov att ventilera känslor av bland annat frustration, beskriver hur det egentligen är i EU.
Läs recensionen

Rösta på oppositionens energipolitik

"Nu har både alliansregeringen och den rödgröna oppositionen presenterat sin energipolitik. Den avgörande skillnaden mellan regering och opposition är att regeringen vill öppna för nya kärnkraftverk genom att ta bort den lag som förbjuder byggandet av sådana. "
Läs ledaren

3G-mobil strålar mest i fickan

Mätningar visar att mobilen kan stråla långt över gränsvärdet i fickan. Och mest strålar 3G-telefonen. Mätningarna vänder upp och ner på den vanligt förekommande rekommendationen att använda hands-free eller blue-tooth för att minska strålningen.
Läs artikeln

Ohly uppmanar miljöpartister bli kvar i mp

Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöt sig samman som regeringsalternativ till alliansen inför valet 2010. Länge mobbade man ut vänstern från samarbete eftersom partiet inte ansågs vara ekonomiskt ansvarigt.
Läs artikeln

Kronfallet hjälper exportindustrin ur krisen

"Sedan finanskrisen bröt ut har den svenska kronan tappat i värde. De borgerliga EMU-kramarna vädrar morgonluft. På Svenska Dagbladets debattsida har den tidigare DN-medarbetaren Nils-Erik Ekstrand räknat ut att svenskar som reser utomlands får punga ut med 23 miljarder kronor till följd av den försämrade växelkursen - 'en enorm utgift som hade varit obehövlig om Sverige valt euron som valuta när det var aktuellt'."
Läs krönikan

Norska motståndskvinnor 1940-1945

"Om flyktingtransporter, insamling och distribution av information och mycket mer kan man läsa i Göran von Knorrings digra bok. Till alla kapitel finns förteckningar över otryckta och tryckta källor. Bland annat förtecknas böcker skrivna av norska kvinnor och män som var med och gjorde jobbet i Norge, Sverige och Tyskland, inklusive överlevande från koncentrationslägren."
Läs recensionen

Tågkonkurrens lägger glesbygd öde

"Tilltron till att genom konkurrens skapa större effektivitet är stor. Det är en grund för EU:s politik. Men oövertänkt genomfört kan det bli tvärtom. Den tågkonkurrens som nu är på väg att genomföras riskerar att ödelägga stora delar av Sverige och innebära att allt färre kommuner får tågtrafik."
Läs ledaren

Svenska hav i förändring

Enbart ett av alla de miljöproblem som drabbar Östersjön hade varit nog. Men nu påverkar vi vårt hav på flera olika sätt samtidigt. Det är övergödning, många olika miljögifter, oljespill, överfiske och försurning. På några områden är utvecklingen positiv men på andra krävs det kraftiga åtgärder för att vända den negativa trenden.
Läs artikeln

Åkrarnas kadmium kan ge cancer

Tre olika studier från 2008 visar ett samband mellan intag av kadmium i livsmedel och två av de vanligaste cancerformerna hos industrisamhällets människa. Tungmetallen kadmium och kadmiumföreningar är klassade som cancerframkallande i Sverige.
Läs artikeln

Fatima i Gaza och smärtan i örat

"Det är 48 år sedan jag senast kände smärtan. Vaknade mitt i natten. Hade just fått eget rum. När smärtan kom gick jag in till mamma och pappa, lade mig mellan dem. Mamma vaknade, pappa sov som vanligt vidare."
Läs krönikan

Föröka sig som kaniner eller dö som flugor

"I alla samhällsbildningar, familjen, klanen, nationen har det från tidernas begynnelse funnits en oro för att resurserna inte skulle räcka till för allas överlevnad på grund av risk för överbefolkning. I sin bok, Plundring, svält, förgiftning, från 1968, citerar till exempel Hans Palmstierna den kinesiske filosofen Han Fei-Tzu, från omkring år 300 f.Kr., som angriper frågan med ett betraktelsesätt, som de flesta i dag, med dagens tillväxtfilosofi, ser som oerhört reaktionärt."
Läs ledaren

Hedersvåld kräver insikt och agerande

"Kärnan i hedersvåldet är total kontroll över kvinnans sexualitet. Hedersvåld kan drabba alla. Mest utsatta är dock kvinnor. 'Heder' är inget annat än kvinnans könsorgan. I det begreppet ingår rätten att exploatera kvinnan på grund av hennes fortplantningsförmåga. Denna syn på kvinnan är resultatet av ett urgammalt patriarkaliskt samhällssystem där männen tillförsäkras sin äganderätt över kvinnorna."
Läs ledaren

Polariserat ljus lurar djur i "ekologisk fälla"

Insekter luras av de många mörka blanka ytor som finns i vårt moderna samhälle. Ytorna reflekterar ett polariserat ljus som påminner om vatten. Det leder till störningar i fortplantningen och i värsta fall döden.
Läs artikeln

Säkra cykelvägar för bättre folkhälsa

Säker gång- och cykeltrafik och fler grönområden är några faktorer som gör att människor rör mer på sig och det är en vinst för hela samhället. Det presenterar Statens folkhälsoinstitut i ett regeringsuppdrag om den byggda miljöns betydelse för fysisk aktivitet.
Läs artikeln

Rättvisemärkt läsk!

"Filmen Heligt Vatten skildrar indiska kvinnors kamp mot läskindustrins storföretag, som Coca-Cola och Pepsi. Kvinnorna går samman för att stoppa storbolagen som konsumerar vatten i mängder. Till en liter läsk går det åt 3-4 liter vatten vid tillverkningen."
Läs debattartikeln

Skyhöga direktörslöner ett misslyckande för facket

"LO:s rapportering av den svenska "maktelitens" löner är omstridd. Rapporten har i olika medier presenterats som att en direktör i näringslivet tjänar drygt 50 gånger mer än en industriarbetare. LO ifrågasätter skillnaderna och kräver statliga regleringar av löner och ersättningar inom näringslivet. Men är statlig reglering rätt verktyg?"
Läs ledaren

Energieffektiva industrier - går det?

Louise Trygg forskar om kommunala och regionala energisystem och hur industrier och energibolag genom samarbete kan effektivisera och även hur vi påverkas av en gemensam europeisk elmarknad.
Läs artikeln

Den svenska korporativismen

Henrik Lindberg som är forskare vid Ratio, Näringslivets forskningsinstitut, har skrivit: Korporativa karteller, en studie av byggsektor och jordbruk i den svenska modellen. I den undersöker han hur parterna i dessa branscher öppet och genom bistånd av myndigheterna kunnat åstadkomma begränsningar och regleringar.
Läs recensionen

Mytologisk berättelse utan ord

Knut Larsson är illustratör och serietecknare. Han debuterade i Galago 1996 och har kommit ut med fem seriealbum. Krokodilstaden har tagit fem år att färdigställa.
Läs recensionen

Humanisera djurskyddslagen

"Den 15 december hade jordbruksministern kallat till en hearing i Rosenbad om den förestående översynen av djurskyddslagen (1988:534). Och en sådan översyn är verkligen av behovet påkallad, med tanke på hur rättsosäkert lagen i praktisk tillämpning utvecklats på sina håll under de tjugo år lagen varit gällande."
Läs ledaren

Halverade hyror med småbyggmästare

Jag mötte Woyland Wallin första gången 2002. Han bygger hyreshus för egen förvaltning. Efter att ha visat sina egna hus visade han ett hus av samma typ intill, som hade byggts av ett stort bolag, och talade om att produktionskostnaden för det var 15000 kronor kvadratmetern, dubbelt mot vad hans hus kostade.
Läs artikeln

Hon studerar god konsumtion i Sverige

I Sverige har ekologiskt och återvunnet slagit igenom särskilt snabbt. Forskaren Cynthia Isenhour synar nu miljövänliga svenskars attityder och beteenden och hoppas finna strategier som kan främja utvecklingen i andra kulturer.
Läs artikeln

En uthållig miljövän

Sirpa Pääkkönen, undersköterska och sedan länge ideellt engagerad i miljörörelsen, var en av de som deltog i Cynthia Isenhours studie. Hon kompromissar inte när det gäller miljömedvetenhet i vardagen.
Läs artikeln

Rapport från Tulkarem

Johanna Wallin har rapporterat från palestinska Tulkarem två gånger tidigare i Miljömagasinet. Här kommer ett nytt livstecken från henne och en lägesrapport.
Läs krönikan