Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 19, 8 maj 2009

Gao - trädet som har räddat en katastrofregion i Sahara

Ett lokalt försök att hindra utarmningen av marken i byn Dan Saga, Sudan, har gett överraskande goda resultat. Plantering av träd ger skugga åt grödan, bete åt djuren och bättre jord.

Sydkanten av Sahara, en av världens torraste regioner med länder som Burkina Faso, Niger, Tschad och Sudan har börjat leva igen. Till exempel var byn Dan Saga i Sudan helt uttorkad i början på 1980-talet, inget regn hade fallit på flera år i rad. Den arbetsföra unga befolkningen flydde byn och sökte sig till arbeten på annat håll.

Och det blev räddningen, skriver tyska veckomagasinet Der Spiegel (nr 17) i ett reportage om regionen. Under den tiden fanns nämligen ingen på plats i byn som högg ner de redan överexploaterade gaoträden, inhemska taggiga och robusta akacior.

När dessa fick stå orörda visade det sig att de bildade ett naturligt vindskydd mot de framträngande sanddynerna. Senare när man odlade hirs på åkrarna under en ny regnperiod förstod man att gaoträden fungerade som försvar mot sanddynerna. De gav även skugga för boskapen.

Systematisk plantering

Man började systematiskt plantera denna akacia på sitt land och därmed inte bara få skugga för djur och växter utan också ved. Under torrperioden när inget gräs växer ger gaos löv bete för getter och kameler. Djuren som står i trädskuggan gödslar marken på ett naturligt sätt.

- Denna biotop attraherar även termiter, berättar geografen Chris Reij från Amsterdam för Spiegel-reportern.

Reij har observerat utvecklingen i Sahelregionen under de senaste 40 åren. Termiterna luckrar upp marken genom sina gångar och drar upp näringsämnen som ligger nergrävda i djupare jordlager.

Motståndskraft

- För 25 år sedan var byarna omgivna av kala åkrar, nu är de inbäddade i ett parkliknande landskap, berättar Chris Reij. Torrperioderna kommer och går, det kan vi inte ändra på, men träden höjer motståndskraften. Katastrofernas tid är förbi, det är den stora skillnaden, alla förmår överleva en tid där det råder brister. Här bekämpar de drabbade sin fattigdom med egna medel. Bönderna behöver ingen konstgödsel, inga högt presterande frön eller dyra maskiner. Det räcker med en sandig åker och mun till mun-propaganda.