Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 42, 16 oktober 2009

Magasin som drar klimatfrågan till ytan

Droppen
Hampus Haraldsson

Effekt
Klimatmagasinet Effekt

Det finns 33 magasin om motorsport och 21 om mode, konstaterar redaktionen i inledningen till första numret av klimatmagasinet Effekt. Fram till nu har det inte funnits något magasin som handlar om klimat och hållbarhet.

På nästan 60 sidor får Effekt med artiklar om både permafrostens slumrande klimathot, hur man bäst kommunicerar om klimatproblemet, hur du tar hand om höstens skörd av äpplen och svamp och en artikel där Anders Wijkman gör upp med myten om tillväxten.


Effekt.

De tre grundarna och tillika journalisterna David Jonstad, Sara Jeswani och Jesper Weiths vill rikta in sig på lösningar av problemen, men inte bara berätta om de tekniska och naturvetenskapliga delarna av klimatkrisen. De konstaterar också att de inte har en massa pengar, men att det tydligen går att starta en tidning i alla fall.

Skribenter, fotografer och illustratörer har arbetat ideellt och de får stöd av privatpersoner och genom samarbete med föreningar och organisationer.

Det är förutom välskrivna texter en snygg och lättläst layout och en del smarta tilltag som "Bildligt talat". Det är två bilder som delar på en sida, i detta nummer på temat Klimatanpassning: Överst ett foto från Bangladesh där människor för hand bygger högre flodvallar mot översvämningar, och under det en animerad bild för den planerade anläggningen i Ånge där man ska kunna åka längdskidor inomhus oavsett vintertemperatur.

Det är hög tid att det kommer ett seriöst klimatmagasin i tidningshyllorna. Effekt har alla förutsättningar att bli en livsviktig ropande röst i mediebruset. Den är saklig men uppkäftig. Förhoppningsvis kan de nå en ny publik som inte redan är frälst, och för dem som redan är insatta är det lika viktigt att få bra sammanfattningar av det som händer och en känsla av sammanhang och hopp.


Droppen.

Lagom inför klimatmötet i Köpenhamn har också ett annat klimatmagasin släppts: Droppen, med undertexten "Klimatkris i våra hjärtan".

Det är en rikt illustrerad liten tidning på drygt 60 sidor i lättbläddrat A5-format. Faktatexter blandas med dikter och serier.

Effekt har stor betoning på det icke-naturvetenskapliga-tekniska perspektivet, men Droppen är nästan en ren kulturtidning. Hampus Haraldsson, som varit redaktör, har förutom skribenter bjudit in många av Sveriges kända unga konstnärer och serietecknare som Sara Hansson och Sara Granér. Det handlar mer om känslan, och Hampus Haraldsson skriver att han ville skapa en kanal för all den aggression och ångest han känner inför en utveckling som han inte har valt själv:

"Vi lever i informationens tidevarv, men våra känslor hänger inte riktigt med i flödet. Vi sväljs av infovågen. Blöta kommer vi ut på andra sidan och har glömt bort vad det var vi skulle känna, vad det var vi skulle göra. Utnyttjandet av planeten är så grovt och strukturellt att det är lätt att bli cynisk; hur ska vi kunna vända utvecklingen?"


Droppen: Kate Evans.

Droppen är ett fantastiskt exempel på hur vi kan ta klimatfrågan till nya nivåer bortom vetenskapliga rapporter och politiska diskussioner om procenttal. Vi har rätt att bli arga och ledsna och kanske måste vi bli det för att kunna förändra. "En radikal förändring - i stället för klimatförändring."

Droppen har bara tryckts i 1000 exemplar med stöd från Fältbiologerna, och produktionen har också skett helt ideellt. Till skillnad från Effekt är Droppen inte tänkt att ha en återkommande utgivning, i stället finns det en blogg på www.droppa.nu där allt material ligger och där man kan ladda ner hela tidningen som pdf-fil. Där kommer det också löpande att publiceras nytt material och alla som vill kan bidra.

Effekt har också en aktiv klimatblogg där det hela tiden tillkommer aktuellt material, även i form av videoklipp, på www.effektmagasin.se.