Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 43, 23 oktober 2009

Såsom i USA så ock i Sverige

Den amerikanska "tokhögern" motarbetar alla regeringsåtgärder som inte gynnar det transnationella kapitel. Om detta och det mäktiga Alliance for America skriver Håkan Larsson, i en serie i tre delar. Han berättar också att idéerna spridit sig till Sverige.

Den amerikanske ekonomen Paul Krugman har nyligen beskrivit hur tokhögern saboterar president Obamas hälsovårdssystem. Man mobiliserar ett enormt motstånd mot varje reform som skall göra amerikanens liv lättare genom att motverka de ekonomiska, sociala, kulturella och politiska förhållanden som bidragit till att skapa nuvarande depression och orsakat de senaste trettio årens svårigheter för miljoner medborgare.

Krugman visar hur politiken domineras av vad han kallar "Reaganismens zombie-doktrin"; att alla regeringsåtgärder är av ondo utom då de gynnar det transnationella kapitalet. Reaganismen innebar hat mot välfärdssamhället, hyllande av otyglad själviskhet, strävan efter att privatisera allting oavsett följderna, och demonterande av regelverk för kapitalflöden. Detta förde USA mycket nära ekonomisk kollaps. Alla som inte njöt av Reaganismens gynnande av de få, alltså arbetare, fattiga, hjälpsökande, minoriteter och i slutändan större delen av medelklassen, såg sina liv bli hårdare.

Krugman visar hur marknadspolitikens zombie-effekter är i full verksamhet trots att historien i detta fall bara kan tolkas på ett enda sätt. De vill lura folket att förkasta Obamas hälsovårdsplan, de vill förhindra lagstiftning om bonustak i industri- och finansvärlden, de vill sabotera klimatlagstiftning och vägrar begränsa militära utgifter.

Krugman ser hur tokhögern fullständigt struntar i att den bevisats ha haft fel på varje punkt. En av vår tids stora utmaningar på den politiska analysens fält, säger han, är att identifiera och förstå de villkor som gör att tokhögern kan dominera USA trots att den inte gjort annat än skapat enorma problem för landet, och därmed för resten av världen.

Hur kan en så destruktiv politik och samhällssyn ha sådant inflytande? En del av svaret finns i en kombination av makt, pengar och utbildning som tokhögern manövrerat med sedan början av 1970-talet. Den har upprättat en struktur och ideologisk apparat för att skapa egna intellektuella, torgföra idéer och dominera de viktiga funktioner inom utbildning och samhälle där kunskap formuleras, legitimeras och sprids.

Det är inte bara fråga om välbetalda gaphalsar som Glenn Beck, Bill O'Reilly och Michael Savage. Det rör sig heller inte bara om växande anti-intellektualism som syns i billigare masskultur, simplare språkbruk och förråande av sociala umgängesformer. Det finns fler faktorer som visar hur makt, pengar och utbildning samverkar för att ta strypgrepp på offentlig debatt, etablera tolkningsföreträden och sätta gränser för vad som får sägas och hur.

Processen började inte under Reagan utan är mycket äldre. Ett grunddokument för senare tids utveckling är det så kallade Powells Memo, signerat 23/8 1971 av Lewis F. Powell, sedermera medlem av USAs Högsta Domstol. Titeln är "Attack på USAs system för fri företagsamhet".

Dokumentet visar den vikt tokhögern lägger vid politiserandet av utbildning. Här finns 60- och -70-talens strategi för att vinna det ideologiska kriget mot liberaler och proto-gröna, som ville stärka regeringens och näringslivets ansvar som en förutsättning för att demokratin skulle fungera. De anfall som nu riktas mot varje institution som inte styrs av en tygellös marknad är resultat av en lång utveckling. Här börjar vi identifiera den svårobserverade men oerhört mäktiga Alliance for America, som också styr den svenska moderatledda politiken. Svenska moderater har inte bara antagit Alliance for Americas program; man har till och med försvenskat rörelsens namn.

Mer om Powells memo och om Allians för Sverige kan du läsa nästa vecka.