Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 43, 23 oktober 2009

"Minska allmänhetens exponering för mobilstrålning"

Sedan regeringen höll runda-bords-samtal med miljöorganisationerna i Frankrike i våras om riskerna med mobiltelefonin, har den statliga expertrapporten från AFSSET inväntats med spänning, såväl från industrisidan som från miljöorganisationerna.

Rapporten har tagit två år att utarbeta och ett tiotal experter har manglat sig igenom en stor mängd forskningsrapporter. Till slut har de förhandlat fram en gemensam ståndpunkt. Slutsatsen, som chefen för AFSSET presenterade på en presskonferens den 15 oktober, var att det är dags att bryta med den tid då inget gjordes:

- Om vi kan minska allmänhetens exponering så bör vi göra det, sa Martin Guespereau, chef för AFSSET. Vi kan inte vänta till dess indikationerna har förvandlats till sjukdomar innan vi vidtar åtgärder för att minska allmänhetens exponering1. Vi kan inte längre stödja påståendet att inget har setts, så vi inte behöver göra någonting, fortsatte han.

Identifiera platser

Allmänhetens exponering ska minska främst genom att identifiera de platser där strålningen är betydligt högre än genomsnittet. Därefter ska åtgärder vidtas i enlighet med principen om något kan göras för att reducera exponeringen så ska dessa åtgärder genomföras. Forskningen ska förstärkas för att komma till rätta med osäkerheterna om hälsoriskerna, framförallt långtidseffekterna. Ett antal studier som visar effekter av mobilstrålning anses vara oantastliga. Sammantaget konstateras också, att det saknas tillräckliga bevis för att konstatera att det är definitivt fastslaget att det finns skadliga effekter för hälsan, men också att det inte går att hävda att risker inte finns. I AFSSET har bland annat Paulo Vecchia, ordförande för ICNIRP, samt René de Sèze, medlem i ICNIRP, ingått, något som säkerligen bidragit till att de formella slutsatserna är urvattnade och budskapen dubbla. Mobilindustrin har därför kunnat plocka några guldkorn i rapporten vilka sedan i sin tur har rapporterats av industrilojala medier som konservativa Le Figaro och telekomägda tevekanalen TF1.

Osäkerhet om barn

AFSSET rekommenderar att mätningar ska genomföras. Särskilt ska barnens exponering mätas, eftersom det är stor osäkerhet om hur barn påverkas av strålningen.

- Denna rapport innebär att politikerna måste ta sitt ansvar: tillämpa försiktighetsprincipen, konstaterade talesmannen för miljöorganisationen France Nature Environnement som samlar 3000 föreningar över hela Frankrike.2

Organisationerna Priartem och Agir pour l?environnement, som i demokratisk anda fått ha en observatör med i expertutredningen, konstaterar att denna rapport är en brytpunkt och kommer att medföra en "chockvåg". Rapporten bryter med tidigare enighet eftersom man vågat medge den vetenskapliga osäkerheten. Denna osäkerhet måste nu omsättas i en tillämpning av försiktighetsprincipen och en sänkning av exponeringen. Organisationerna uppmanar myndigheterna att så snart som möjligt agera och minska exponeringarna.

Paris ansvarige för miljöfrågor, miljöborgarrådet Denis Baupin, vill att de ansvariga agerar omedelbart. Han anser att de folkvalda och regeringen bör gå till handling och genast ta denna rekommendation om försiktighet som intäkt för att genomföra en sänkning av gränsvärdet till 1 mW/m2 (0,6 V/m). Det är 10000 gånger lägre än det svenska gränsvärdet och det är samma gränsvärde som förordas av The BioInitiative Group och som Liechtenstein beslutade sänka till år 2008.

Regeringen i Frankrike inleder i november de test av ett sänkt gränsvärde i ett tjugotal kommuner som framförhandlades med miljöorganisationerna i våras. Hela 150 kommuner över hela Frankrike har anmält sitt intresse för sänkt gränsvärde, bland dem storstäder som Toulouse och Lyon. Listan över anmälda kommuner som uppdateras kontinuerligt finns på www.robindestoits.org.

1) Breitbart 15 oktober 2009: Limit exposure to mobile phones: French experts,
2) Le Nouvel Observateur 15 oktober 2009: Les experts demandent une réduction de l?exposition aux ondes