Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 36, 4 september 2009

Forskare uppmanar till försiktighet med gmo-fisk

Intresset ökar bland fiskodlare att använda genmanipulerad fisk som växer snabbare och är mer tålig. Men forskare varnar nu för konsekvenserna om fisken skulle komma ut i miljön.

Snabbväxande genmanipulerad fisk är tänkt att revolutionera den kommersiella fiskodlingen och minska belastningen på överfiskade naturliga bestånd. Men vad händer i miljön om genmanipulerad fisk rymmer? Forskare vid Göteborgs universitet har studerat genmanipulerad fisk på uppdrag av EU och uppmanar till försiktighet.

- Tillsvidare borde genmodifierad fisk födas upp i slutna system på land, säger Fredrik Sundström, Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Genom att förse fisk med gener från andra organismer, så kal-lade transgener, så har forskare kunnat föda upp fisk som växer mycket snabbare eller är mer motståndskraftig mot sjukdomar. Problemet är att genmanipulerad fisk skulle kunna konkurrera ut de naturliga arterna om de kom ut i naturen.

Anledningen till att EU är intresserad är de risker som fisken kan innebära för människor. Exempelvis kan transgen fisk vara mer tålig för miljögifter och det skulle innebära att ökade mängder gift till slut hamnar hos konsumenterna. Det finns också misstankar om att högre halter av tillväxthormon i de snabbväxande fiskarna kan påverka de människor som äter fisken.

Resultatet av forskarnas studier visar att den genmanipulerade fisken klarar sig bättre när det är ont om mat och när vattentemperaturen ökar.

Fredrik Sundström tycker därför att det måste finnas internationella överenskommelser innan det kan bli fråga om kommersiell uppfödning. Man måste också tillämpa försiktighetsprincipen.

Än så länge har inga länder tillåtit kommersiell odling av gmo-fisk men det finns flera ansökningar om tillstånd både i USA och EU.

Fakta: Transgen fisk

Transgen fisk eller gmo (genmanipulerad organism) skapas genom att gener förs över från andra arter, även från människa.

Den önskade genen förökas med hjälp av bakterier för att sedan isoleras, renas och införas i värdfiskens ägg genom mikroinjektion. Den överförda genen innehåller en DNA-sekvens som kodar för den önskade egenskapen.

Hittills har forskare genmodifierat ett tjugotal fiskarter, bland annat karp, laxfisk och mal. Källa: Göteborgs universitet