Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 14, 3 april 2009

Så klimatsmart är din mat

Ät bönor i stället för nötkött och hjälp miljön. Rent vegetabilisk kost leder till mindre utsläpp, säger Stefan Wirsenius, forskare i fysisk resursteori vid Chalmers universitet.


Klicka på bilden för att se den i större format.

Som du kan se i bilden till höger släpper odlingen av bönor och spannmål ut mycket mindre än motsvarande mängd nötkött.

- Det mesta är dåligt med nötproduktionen, säger Stefan Wirsenius. Utsläppen från djurhållningen är nästan hundra gånger så stora som utsläppen från motsvarande protein i form av baljväxter.

Nästan hälften av alla utsläpp kommer från djuren själva i form av metangas. Men jorden släpper ut dikväveoxid, en annan potent växthusgas. Utsläpp från stall, gödsel och transporter bidrar till de stora mängder växthusgas som djurhållningen släpper ut.

Åkermark för foder

I Sverige och i stora delar av Europa är djurhållningen beroende av foder som odlas på åkermark.

- Skulle vi inte efterfråga animalier i samma utsträckning skulle man producera andra vegetabilier än foder, säger Stefan Wirsenius. Enligt honom är åkermarken väldigt flexibel. De stora arealer som behövs för foderproduktion kunde användas för att odla grönsaker eller ärtväxter.

Utsläpp från transporter

En av de grödor som eventuellt skulle kunna ersätta kött som matvara är olika former av fermenterad soja. Rå soja innehåller bland annat lektiner och fytinsyra, ämnen som är skadliga för kroppen. Fermentering är en jäsningsprocess där dessa ämnen försvinner. Blötlagda och kokta sojabönor är redan mycket nyttigare.

Odlingen i sig innebär låga utsläpp och eftersom sojabönorna själva tar upp näring från luften behövs inte så mycket gödsel som vid odlingen av spannmål. Den produceras ofta i Sydamerika och fraktas sedan hit. Men enligt Stefan Wirsenius måste inte det innebära onödiga utsläpp.

- Torkade varor kan transporteras långa sträckor utan att det innebär allt för stora utsläpp, säger han, men tillägger att det är problematiskt med transporter över Atlanten. Ännu en faktor som orsakar stora utsläpp är röjning av skog i Amazonas eftersom produktion av sojabönor innebär att man måste investera i marken.

- Orsaken är snarare nötproduktion, säger Stefan Wirsenius. När marken är skövlad växer gräs upp som djur sedan kan beta utan att några investeringar krävs.

Vi behöver import

- Generellt sett är transporten en liten del av miljökostnaden, säger Stefan Wirsenius. Han framhåller att ett land som Sverige har ganska små förutsättningar att driva ett konkurrenskraftigt jordbruk och därför behöver importera en del. Han säger också att det inte är hållbart att förvänta sig att alla ska hålla sig till en strikt vegetabilisk kost. Vi är ganska konservativa när det kommer till matvanor, men vi kunde äta lite mindre kött. Ett problem med just bönor som ersättning är att tillagningen tar lång tid.

- Det passar inte in i ett modernt konsumtionssätt, säger Stefan Wirsenius. Men om efterfrågan skulle öka tror han att fler färdiga produkter med bönor som bas skulle dyka upp på marknaden.