Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 39, 25 september 2009

Riktig Tillväxt i Stockholms parker

Guerilla gardening är ett koncept som kanske låter som något våldsamt. Verkligheten är den motsatta. En trevligare form av motstånd får man leta efter. Ett nätverk i Stockholm som kallar sig Tillväxt har startat en lokal frigörelserörelse.


Margaretha Stuguland, Niklas Wallenius och Christian Odberger diskuterar beskärning.

- Det är lätt att få med folk på en sådan här aktivitet med plantering och picknick i parken, säger Christian Odberger leende på väg till bilen.

Han och Margaretha Stuguland är först på plats i Vitabergsparken i Stockholm denna solvarma septembereftermiddag. De är med i nätverket Tillväxt och har med sig små trädplantor av både körsbär, päron och viktoriaplommon och flera rejäla säckar med jord och gödsel.

- Körsbären är en vild fröäkta sort så det är ju perfekt för våra syften, säger Christian och skrattar. Vi tog med oss åtta små plantor från Norge, min mamma kommer därifrån, berättar han.

Det är ovanligt med fröäkta fruktträd. Det innebär att träden som växer upp från kärnorna blir likadana som moderträdet, med samma goda frukt. Vanligast är att en framkorsad sort måste ympas på en grundstam.

"Vad roligt"

De har också fått skadade och reklamerade trädplantor från en plantskola.

- Vi fick betala en 50-lapp för ett skadat träd när vi frågade efter det. Normalt kostar det upp till 350 kronor om man ska köpa ett träd. De sade "vad roligt att ni håller på med det här", berättar Margaretha.

Hon berättar också att de fått hästgödsel från ett stall i närheten av där de bor. Än så länge är det gratis men hon tror att det kommer att ändra sig i framtiden när folk inser det verkliga värdet av det.

- Vi funderar på hur folk kommer att reagera, om de ska våga ta av frukten eller om vi kommer få största skörden själva. Vi tänkte att vi ska göra skyltar där det står något i stil med "Ta gärna", säger Margaretha.

När alla deltagare och träd är på plats för dagens plantering inleder Christian:

- Tänk på att blanda ut kogödseln och hästskiten till hälften med sand eller lokal jord.


Under juni var Tillväxt inbjudna till Fisksätra för att plantera på torget. "Det var magiskt att se barnen gräva och plantera," säger Dante. (Foto: Kim Agnayo)

Jacob von Oelreich är med och planterar för första gången med Tillväxt. Han jobbar som forskningsingenjör och skulle gärna vilja doktorera på stadsodling om det går att få finansiering till det. Han är också engagerad i klimatgruppen Klimax och i Alternativ stad och måste gå tidigare från planteringen för att delta i ett av deras möten.

Förutom fördelarna för klimat och miljö finns det också en social aspekt av att odla i staden, säger Jacob:

- Många känner sig alienerade till sin omgivning och känner att de inte kan påverka. Men genom att odla får vi en direkt koppling till vår närmiljö, vi blir delaktiga. I Tillväxt går allt ihop till en rörelse - miljö, klimat, social hållbarhet.

Meningen är att rörelsen ska sprida sig och att folk ska göra egna planteringar.

- Vi vill att alla ska hålla på med det här, inte bara vi i Tillväxt, säger Niklas Wallenius.

En liten bit bort har Margaretha och Simon börjat gräva en stor grop för plommonträdet.

- Ja, det blir bra mot muren, det är varmt och ett bra mikroklimat, säger Niklas. Vi börjar, och ser gärna att resten av medborgarna följer efter. Det blir svårt för oss att plantera en miljon träd, men det är en enkel sak för en miljon människor att plantera varsitt träd, fortsätter han.

Det blir stora hål och träden sätts i en upphöjd bädd, som ett trädgårdsland.

- Det gör att det blir varmare, luftigare och bättre dränering, berättar Dante Hellström.

15 planteringar

Sedan Tillväxt drog igång i maj i år har det gått fort. Totalt har det blivit runt 15 planteringar tror Dante. Det är svårt att säga helt säkert eftersom en del gör saker på egen hand också där de bor.

27 juni var Tillväxt inbjudna till förorten Fisksätra för att plantera på torget under Fisksätra Torgmagi.

- Det var magiskt att se barnen gräva och plantera, säger Dante. Förorten går i täten för omställningen. Där finns det resurser och utrymme, både fysiskt och för idéer.

- Vi vill i första hand hjälpa folk att börja odla på bakgården, det ska inte bara vara i parken, och det behöver inte vara Guerilla gardening, det är inte viktigt i sig. Det är lite av ett modeord.

Dante säger att det behövdes en rörelse som Tillväxt. Framtidens stad måste kunna försörja sig själv på livsmedel.


Stödpinnarna är nyrensad sly från skogen. Har man tur slår de rot och blir till en levande stötta som inte ruttnar.

- Det känns så konstigt att man kan köpa gröna äpplen från Argentina i en automat i tunnelbanan, medan det är äppelsäsong här. Vi planterar så det går att plocka direkt från träden. Det är en viktig förändring.

- Tillväxt är också en frigörelserörelse. Vi ska inte behöva köpa så mycket, det ska finnas gratis frukt, bär och nötter på allmänna platser. Vi vill ha en varmare, roligare och skönare stad, säger han.

Han påpekar att fördelen med att plantera träd och buskar är att du knappt behöver sköta om dem.

Föroreningar ett problem

Dante håller med om att föroreningar kan vara ett problem när man ska äta frukten.

- Visst det handlar lite om att ta tillbaka utrymmet också, om makten över staden, säger han. Är staden till för människor eller bilar? Luften är dålig för att några kör bil och vågar man inte äta frukten, törs man då andas luften?

Sedan måste Dante gå iväg för att visa de andra var man kan hämta vatten och försvinner med några stora dunkar. I hans ställe kommer My Essen Möller. Hon funderar lite på vad Tillväxt gör.

- Vi är en massa människor med olika åsikter, säger hon. Jag bor här och bryr mig om den här staden, för mig är det inte så politiskt, utan mer en social grej. Jag blir ju inte självförsörjande på frukt men man måste börja någonstans.

- Jag skulle ju kunna försöka börja hemma och odla tomater men det skulle ändå kännas lite ensamt, säger My och skrattar.

My berättar om ett annat initiativ inom Tillväxt. Hon åkte ut till Enskede med lappar med budskapet: "Har du mer äpple än tid? - Omfördela era äpplen!" Tanken är att Tillväxt ska ta hand om äpplena som trädgårdsägarna inte orkar eller hinner ta hand om - sedan ger de frukten vidare till de som behöver den bättre.

Hon berättar också, och låter lite förvånad, att alla människor hon mött har reagerat positivt på Tillväxts aktiviteter.

- Goda handlingar är det svårt att bli arg på, säger hon.

Hittills har också alla träd och buskar som Tillväxt har planterat fått stå kvar, utom ett par krusbärsbuskar som blev nedkörda av en gräsklippare.

My och Niklas är också överens om att Tillväxts viktigaste uppgift är att inspirera.

Ett sätt att nå ut till allmänheten kan vara att hålla kurser nästa år, men det är än så länge bara på idéstadiet.

Nyrensad sly

När träden är planterade slår Christian ner några kraftiga pinnar i marken och binder upp dem. Det är nog ingen som kan tvivla på att de små plantorna har rätt att växa där nu.

Christian berättade tidigare att stödpinnarna faktiskt är nyrensad sly från skogen. Har man tur så slår de rot och blir en levande stötta som inte ruttnar. Det är bara att hålla grenarna korta.

Dante går i omgångar med bärhjälp och fyller på dunkarna för vattningen. Det är allas ansvar att de små träden får tillräckligt med vatten under den första känsliga tiden. Sedan sköter de som sagt sig själva.

Som avslutning håller Dante och Christian i en kort workshop om hur man beskär fruktträd. Övningsobjektet är ett litet päronträd som planterades i maj. Det var i bedrövligt skick när Tillväxt fick det av plantskolan, men nu ser det ut att må riktigt bra. Det blir en kortare diskussion om vilka grenar som bäst ska tas bort men sedan är päronträdet klippt och färdigt att växa vidare. Om några år är det dags för första skörden. Fri frukt till alla stockholmare - och de som råkar gå förbi.

Fakta

Guerilla Gardening eller guerillaodling är ett begrepp som sammanfattar aktiviteter där människor på eget initiativ, och mer eller mindre organiserat, planterar grönsaker, träd och blommor på allmänna eller övergivna platser i staden. Det är en världsomspännande rörelse.

En annan möjlighet att odla i staden i Sverige är att teckna så kallade "brukaravtal" mellan kommunen och till exempel en intressegrupp i ett bostadsområde. Detta innebär att de boende själva kan förvalta och sköta om ett närliggande grönområde. Ett exempel är kollonilotter.

Planteringsguide, instuktionsfilmer i plantering, nyhetsbrev och hur man tar tillvara på frukt, bär och nötter samt senaste nytt finns på www.tillvaxt.org