Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 33, 14 augusti 2009

Folkopinion för Afghanistan

A

nders Fogh Rasmussen, Natos nye generalsekreterare, vill fortsätta bekämpa talibanerna i Afghanistan.

- Vi kommer att stödja afghanerna så länge det behövs, sa han den 3 augusti i den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Afghanistan står högst på Natos dagordning, landet får inte bli en stor centralstation för internationell terrorism, poängterade Fogh Rasmussen. Visst bör det inledas en dialog med talibanerna, menade han. Men det finns en hård kärna som det är omöjligt att samarbeta med och som bara respekterar militär makt. Fogh Rasmussen vill ställa krav på de europeiska Natomedlemsländerna.

Allt fler europeiska länder har blivit tveksamma mot Natos agerande. Efter att den 29:e franska soldaten har dödats i Afghanistan sa Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner till tidningen Le Figaro (3 augusti), vi kommer inte att framtvinga fred men om vi ligger i fas med den afghanska befolkningen kan vi skapa villkor för att nå dit. Ministern tyckte också att det ska inledas förhandlingar med talibaner som är beredda att lägga ner vapen och inleda en dialog. Detta är de afghanska förtroendevaldas ansvar, inte vårt. Kouchner uttalar sig mot utländskt ingrepp i Afghanistan, tydligare kunde han inte ha sagt det! Enligt franska Le Monde har även brittiska Underhuset yttrat sig kritiskt i en utrikespolitisk kommuniké mot Natos agerande. Man kritiserar avsaknaden av en sammanhängande strategi som grundar sig på historisk, kulturell och politisk realitet i Afghanistan.

Sveriges 400 soldater skickas till Afghanistan på FN-uppdrag. FN-Säkerhetsrådets fredsbevarande insatser (ISAF, International Security Assistance) liknar dock alltmera krig. Och - ISAF leds av Nato! De svenska soldaterna har tre kronor fastsydda på uniformernas ena ärm, på den andra Natosymbolen. Hur nå fred genom en militär organisation, Nato? Hur skapa fred med vapen i ett av jordens fattigaste länder som saknar allt - vatten, elektricitet, en infrastruktur? USA har stationerat 62000 soldater där, övriga länder 34000 (CNN 9/8 09). Antalet bara ökar. - Om den internationella hjälpen verkligen nådde fram till befolkningen skulle allting vara mycket bättre, säger en invånare i en by 15 mil norr om Kabul (Le Monde, 4 augusti) där jordbruket har kommit på fötter igen. Åratal av förlamning i samhället har arbetat talibanerna i händerna. Människorna har anslutit sig till talibanerna därför att de svälter, vi är så fattiga här.

Carl Bildt skulle kunna utnyttja Sveriges EU-ordförandeskap och sätta press på att långsiktiga strategier utvecklas. En bred folkopinion krävs som i sin tur påverkar regeringen. Föreningen Afghanistansolidaritet hänvisar till en ny amerikansk dokumentärfilm, Rethinking Afghanistan (på internet rethinkafghanistan.com) som bland annat tar upp den militära upptrappningen i Afghanistan, de svindlande kostnaderna för kriget och civila dödsoffer i USA:s bombkrig. I början av oktober kommer filmen att finnas tillgänglig på dvd, förhoppningsvis svensktextad. Afghanistansolidaritet tillsammans med Kvinnor för fred, Folket i Bild/Kulturfront och ABF arrangerar en Afghanistanvecka i Stockholm (5 - 10 oktober).

Information och kommunikation skapar opinion. Seminarier tillsammans med filmvisning av Rethinking Afghanistan kan ordnas runtom i landet!