Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 38, 19 september 2008

Hon studerar god konsumtion i Sverige

I Sverige har ekologiskt och återvunnet slagit igenom särskilt snabbt. Forskaren Cynthia Isenhour synar nu miljövänliga svenskars attityder och beteenden och hoppas finna strategier som kan främja utvecklingen i andra kulturer.

Hon har vistats i Sverige en längre tid och datainsamlandet avslutades för några veckor sedan med en skräpfri sensommarpicknick. Studieobjekten samtalade med varandra och Cynthia Isenhour dokumenterade de intensiva diskussionerna.

Nu väntar en grundlig analys av hela materialet och i slutet av 2009 ska studien vara klar för publicering. Men redan nu delar hon med sig av några intryck.

- Det mest intressanta så här långt är att det inte finns någon homogen grupp som kan kal-las hållbara konsumenter. Det är i första hand en rörelse hos medelklassen men i den finns en otrolig variation, miljöfilosofiskt och handlingsmässigt.


Det krävs stora ansträngningar för att motstå konsumtionskulturen inifrån.Det är ett av de intryck den amerikanska antropologen Cynthia Isenhour fått efter ett år av materialinsamlande. Foto: privat

Inköp med forskare

Ett 60-tal individer har delat med sig av sin syn på miljö, risker, ekonomi och hållbarhet. 12 familjer deltog i en mer intensiv undersökning som bland annat innebar att föra konsumtionsdagbok och handla med Cynthia Isenhour i släptåg. Därtill har 18 intervjuer gjorts med representanter från statligt håll samt från frivilligorganisationer.

Urvalet gjordes i samarbete med organisationer som arbetar med uthållig konsumtion. Ambitionen har varit mångfald och bredd bland studieobjekten.

På en teoretisk nivå är målet att undersöka ekonomiskt beslutsfattande i relation till miljöriskmedvetna konsumenter. På en praktisk nivå handlar det om att bättre förstå de konsumenter som förändrat sina beteenden så att goda mönster kan spridas.

- Det har varit intressant att sätta sig in i hur människor försöker motstå konsumtionskulturen inifrån trots att de är totalt insnärjda i den. Somliga vill verkligen göra drastiska förändringar för att konsumera mindre men de möter ständigt nya utmaningar, på jobbet och i det sociala livet.

Sverige rankas högt

Hon valde just Sverige på grund av att landet rankas högt för sitt miljöengagemang samtidigt som ekonomin är kapitalistisk och starkt konsumtionsinriktad. Cynthia Isenhour är förvånad över hur missnöjda med, eller ödmjuka inför (hon kunde aldrig riktigt förstå vilket), de studerade är med sitt eget lands bedrifter på området.

- Trots den ledande position Sverige tagit i hållbarhetspolitik och retorik känner sig få svenskar bekväma med att erkänna att landet är en verklig global ledare i detta avseende. Kanske beror det på en perfektionistisk mentalitet - kanske kommer människor inte att bli glada förrän allt blivit mycket bättre.

När hon jämför amerikansk och svensk mentalitet så ser hon många olikheter men lyfter särskilt fram en grundläggande skillnad i moralfilosofi. Amerikaner är starkt individualistiska och lever i Adam Smiths anda, med tron att om man agerar utifrån sig själv och sin egen överlevnad kommer det till slut att gagna samhället.


De som deltagit i studien samlades för en avslutande skräpfri picknick. De flesta kom på cyklar och inga engångsartiklar var tillåtna. Nu väntar analysperiod för antropologen Cynthia Isenhour. (Klicka på bilden för att förstora) Foto: Sirpa Pääkönen

- Bakom denna inställning finns en oifrågasatt tro att egenintresset grundar sig i den mänskliga naturen. Detta resulterar i brist på tillit gentemot människor utanför den egna sfären av släkt och vänner. Man tror inte att andra kommer att göra det som är rätt så därför måste man skydda sig själv.

I Sverige såg Cynthia Isenhour att människor i mycket högre grad förutsätter att andra agerar osjälviskt så att det gynnar gruppen.

- Vissa forskare skulle förklara dessa exempel med att det finns en anpassningskultur i Skandinavien. Men jag tror i stället att de är djupt länkade till en stark tillit till andra, och till tron att andra kommer att samarbeta.

Tuffa beslut behövs

Förhoppningsvis kommer den analysfas som nu följer ge nycklar till hur människors beteenden kan bli mer miljövänliga. Cynthia Isenhours nuvarande ståndpunkt är att det måste till ett mycket starkt agerande på regeringsnivå.

- Regeringar kan inte fortsätta sprida den nyliberala uppfattningen att konsumenterna kan påverka marknaden egenhändigt. Konsumenter har alldeles för ont om tid och information att fatta de "rätta" besluten. De styrande måste våga fatta tuffa beslut och begränsa utbudet av skadliga och resurskrävande produkter.

Hon påpekar att det ur miljöhänsyn kan vara mer effektivt att vara aktiv i sin roll som medborgare än som konsument. Som helhet betonar hon att det krävs många angreppssätt för att förändra. Frivilligorganisationer och medier har också viktiga roller.

- Kunskap är en huvudfråga men samstämmighet är också nödvändigt. Folk blir mindre benägna att göra uppoffringar när vissa kör runt i stora jeepar i innerstan.

Utifrån en antropologisk synvinkel ser hon på problem som en produkt av missförstånd.

- Jag försöker ofta påminna mig själv att när vår konsumentkultur konstruerades så var den rationell och funktionell. Om vi ser det i det ljuset kan vi känna respekt men också öppna våra sinnen för nya möjligheter i en förändrad värld.

Se även: En uthållig miljövän