Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 47, 20 november 2009

"Problem med sjuka hus måste tas på allvar"

En bygghaverikommission för fukt- och mögelskadade hus och statlig sanering av sjuka skolor och dagis. Det är några av de krav Miljöpartiet och riksdagsledamot Jan Lindholm ställer, efter att han under lång tid fördjupat sig i problemen med sjuka hus.

Förra veckan anordnade Jan Lindholm ett seminarium kring inomhusmiljöns betydelse för vår hälsa. Från både föreläsare och publik uttrycktes stor tacksamhet över detta initiativ. Många som arbetar med frågorna tycker att de uppmärksammas för lite och de som drabbas av problem relaterade till sjuka hus upplever att de inte tas på allvar.

På plats fanns flera av de hyresgäster som bott i Stockholmshems omskrivna hus i Skarpnäck. De vittnade om osannolika turer bland myndigheter och experter. Som de ser det har hyresvärden Stockholmshem försökt undslippa ansvar för sitt sjuka hus. Hyresgästen Antonie Frank menar dessutom att miljöförvaltningens hantering av ärendet är "på gränsen till skandal" och läser upp bandade samtal som får åhörarna att häpna.

Hon har dock inte gett upp hoppet och hennes eget fall ska tas upp i Miljödomstolen. I ett filmprojekt dokumenterar hon processen.

- Ingen tror på oss, att detta finns, trots att det finns forskning och att vi vet att det är skadligt med mögel, säger hon.

Långsiktiga effekter

En skadlig inomhusmiljö kan till exempel orsaka astma, hudproblem, trötthet, huvudvärk och rinnande ögon. Men forskning visar också att det finns allvarliga långsiktiga effekter av att vistas i en mögel- och fuktskadad miljö. Många av de toxiska ämnena är till exempel cancerogena.

Professor Dorr Dearborn från USA berättade om aktuell forskning. Han gav också en återblick och menar att problemen med sjuka hus tog fart av bland annat två skäl; att vi övergick från solida material till plaster och gips och att 70-talets energikris fick oss att bygga allt tätare hus, utan god ventilation.

Dorr Dearborn har också deltagit i försök med att rengöra hus där man såg en klar förbättring hos till exempel astmatiska barn. En allergi som uppstått på grund av mögel kan helt försvinna när problemet åtgärdas.

Saknas definition

Johanna Löf från Astma- och allergiförbundet vill få in mer allergitänk på miljöförvaltningen. Hon saknar också en definition på vad som är god inomhusmiljö.

- Socialstyrelsens allmänna råd kan tolkas på olika sätt, det är ett stort problem, säger hon.

En bygghaverikommission skulle kunna bidra till att ohälsosamt byggd miljö åtgärdas snabbt menar Jan Lindholm. Han tycker också att krav på nybyggnation måste följas av ekonomiska styrmedel som exempelvis en garanti som kostar för den som inte håller måttet.