Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 14, 3 april 2009

Klimatexperter varnar för snabba förändringar

FN:s klimatpanel har länge varnat för uppvärmningens effekter. Nu visar den ena studien efter den andra att panelens rapporter har underskattat problemen.

- Det är ett vanligt missförstånd att IPCC själv forskar på klimatförändringar. Klimatpanelen som består av tre arbetsgrupper sammanställer bara resultaten från forskare över hela världen i en noggrann granskning. Och urvalsprocessen granskas i sin tur, berättar Jean-Pascal van Ypersele, vice ordförande för IPCC, FN:s panel för klimatförändringar.

Jean-Pascal van Ypersele var på besök i Stockholm i slutet på mars och talade på Kungliga Vetenskapsakademien om klimatpanelens arbete.

- Redan 1989 gav tyska myndigheter ut en rapport om de allvarliga riskerna för klimatförändringar. Redan då kände man till allvaret i situationen, men var det verkligen någon som lyssnade? Vi har förlorat 20 år för att åtgärda klimatproblemen, säger han.

Han påpekar att potentialen för att sänka utsläppen är väldigt stor.

Ska vi klara oss under en temperaturökning på två grader måste vi ha mer än 100 procents minskning till 2060 säger Jean-Pascal van Ypersele.

Han berättar om en ny forskningsrapport som har utgått från redan observerade klimateffekter och som kommer fram till slutsatsen att vi inte kan gå över en grad i temperaturökning utifrån samma kriterier som legat till grund för det nuvarande två-gradersmålet. Situationen är alltså mer allvarlig än vad man tidigare trodde.

Även Erland Källén, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, är inbjuden för att berätta om de senaste forskningsrönen om Arktis.

- Temperaturen hoppar upp och ner mellan varje år i naturliga skiftningar men nu ser vi en otvetydig uppvämningstrend under de senaste 70-30 åren, börjar han.

Den globala medeltemperaturen har ökat med 0,7-0,8 grader, men i Arktis har ökningen varit på 1,5-2 grader. En effekt av det är att Arktis havsis har minskat kraftigt på senare år. I september är istäcket som minst efter sommaren och 2007 var då bara hälften av Norra ishavet istäckt jämfört med 1979.

- Detta är en spektakulär förändring som vi ser, även jämfört med 2005, säger Erland Källén. Sedan 1950-talet har vi sett en långsam minskning men det verkade vara en tröskel som passerades 2006-2007.

Varför avsmältningen sker snabbare vid polerna kan inte forskarna säga säkert.