Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 46, 13 november 2009

Dags att se till hela samhällsbygget

N

u gäller det att lyfta blicken och se till helheten - att se hela samhället och också världen utanför Sveriges gränser.

Teknikutveckling handlar ju inte bara om storskaliga experiment som kärnkraft utan också om effektivisering och om hur vi utnyttjar sol, vind och biobränslen. Ny kärnkraft handlar inte bara om Sverige utan framför allt om Kina och Indien och alla de länder där man kräver tillgång till samma bekvämligheter som vi i väst dagligen åtnjuter. Och talar vi om samhället handlar det om hela energisituationen, hela samhällsbygget.

Lite fakta:

  • I en ny studie från KTH drar man slutsatsen att det är tekniskt möjligt att integrera stora mängder vindkraft i det svenska elsystemet. Om man balanserar vindkraften med vattenkraft skulle man kunna nå upp till 30 TWh per år.

  • Effektivisering med smarta sensorer och diodlampor kan minska användningen av elektricitet för belysning med 90 procent.

  • Koldioxidutsläppen kan minska en tredjedel genom att fossila bränslen ersätts med återvinningsbara energikällor. I Texas kommer det att byggas 40000 megawatt ny vindkraft vilket motsvarar 50 kolkraftverk.
  • Genom omstrukturering av transportsystemet och minskad användning av kol och olja i industrin kan utsläppen minskas med 14 procent.
  • Genom att sätta stopp för avskogningen globalt kan vi minska koldioxidutsläppen med 16 procent.
  • Genom att plantera träd och bearbeta marken kan 17 procent av våra nuvarande koldioxidutsläpp absorberas.

Och i det trängre perspektivet (enligt Uppsala länsstyrelses klimat- och energistrategi):

Uppskattningsvis bör nuvarande energianvändning på kort sikt kunna effektiviseras med omkring 20 procent genom regionala åtgärder, vilket innebär en minskning av länets totala koldioxidutsläpp med uppskattningsvis 5-10 procent. Under förutsättning av en kraftig utbyggnad av först vindkraften och därefter solenergin, vilket bör leda till att Sverige blir nettoexportör av el, bör länets övervägande del av energianvändning på lång sikt (2030-2050) kunna ske med förnybara energislag.

De fakta som räknas upp efter KTH-uppgiften är hämtade från en IPS-intervju med Lester Brown. Googla gärna på vem han är.