Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 15, 9 april 2009

Klimatavtalet:

Bättre läge men sämre prognoser

För att ett globalt klimatavtal ska bli verklighet i december krävs engagemang i fler forum än politiska toppmöten. Det betonade EU:s miljökommissionär Stavros Dimas på ett seminarium i anslutning till veckans Sverigebesök.

Under de återstående åtta månaderna tills avtalet ska slutas pågår politiskt arbete på toppnivå under sammanlagt fem veckor. Det som händer i medier, näringsliv och organisationer har också stor betydelse.

- Ideella organisationer kan till exempel öka trycket på makthavarna och hjälpa till att formulera vad som krävs. De kan också höja allmänhetens medvetande om problemen, menar Stavros Dimas.

Möte med miljöministern

Tidigare under dagen hade han träffat miljöminister Andreas Carlgren för att diskutera förhandlingsutsikterna. Som EU-ordförande under andra halvåret i år är det Sverige som ska leda förhandlingarna för EU:s del.

Det ser ljusare ut nu sedan USA uttryckt en positiv attityd menar han men han är bekymrad över de forskningsrön som säger att läget är värre än befarat.

- Kanske är ett mål på 30 procents minskning av koldioxidutsläppen till 2020 inte tillräckligt.

Stavros Dimas nämner några saker som klimatavtalet bör innehålla, bland annat bindande åtaganden baserade på moraliskt och historiskt ansvar, det vill säga att den största bördan ska bäras av väst. Utvecklingsländerna bör å sin sida se till att utveckla samhällen som bygger på låga nivåer av koldioxidutsläpp. Han anser att andelen åtgärder som placeras på bortaplan, i så kallade CDM-projekt, bör begränsas och att klimatavtalet bör vara flexibelt till sin karaktär på grund av ett ständigt flöde av ny kunskap.

- Det kan bli aktuellt med en utvärdering av avtalet när FN:s klimatpanel IPCC presenterar sin femte rapport 2014.

Hoppas på samarbete

Han betonar vikten av ekonomiskt stöd från både offentligt och privat håll, "no money, no deal". EU-kommissionen hoppas kunna presentera EU:s förslag till finansiering senast i juni.

Hinder på vägen mot ett avtal kan förutom brist på pengar handla om motstånd från näringslivets sida. Stavros Dimas är måttfullt optimistisk.

- Jag har sett ett generellt attitydskifte i Europa. Jag hoppas nu på samarbete, att industrin vill sitta ner och diskutera sin oro i stället för att bedriva ett tungt lobbyarbete.