Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 5 juni 2009

Läsvärd önskelista för ett annat EU


Befria EU
Per Gahrton
Ordfront

Miljöpartisten och före detta språkröret och EU-parlamentarikern Per Gahrton är en mästare på att zooma ut och ge nya perspektiv. I Befria EU målar han nu, med erfarenhet och högt tanketak, en mycket läsvärd bild av vad EU skulle kunna bli. Det är dock en bok på idéplanet, utan sannolikhetskalkyl.

Sidbytet i EU-utträdesfrågan förra året väckte misstänksamhet hos EU-kritiker. Men han menar att hans grundsyn inte har förändrats. Avsteget från utträdeslinjen handlar om att EU numera består av fler länder samt slutsatsen att EU är ett faktum för överskådlig framtid. Han vill flytta fokus från EU:s effekter för Sverige och Europa till hur EU och Sverige kan bidra till att lösa avgörande problem för mänskligheten.Det handlar om miljö, fred och rättvisa varav USA-dominansen är en bov i dramat.

Per Gahrton är mycket USA-kritisk och delar inte omvärldens förhoppningar på Barack Obama. Han tror inte att USA kommer att backa från sin världshärskarroll och våldspolitik. Huruvida EU blir en del av lösningen eller problemet är han mindre säker på.

Han vill att EU spolar tillbaka bandet. Byter riktning från statsbildning och stormaktsambitioner till samarbete som fokuserar på färre och gränsöverskridande frågor, förankrat hos befolkningarna. Han önskar att det svenska ordförandeskapet ska användas till att vända skutan, från att medverka till att förbigå det irländska nejet till Lissabonfördraget till ett initiativ till ett nytt fördrag.

Ett mellanfolkligt sådant ska det vara, med överstatliga inslag. Detta ska tas fram i en process där folket kan påverka genom en direktvald delegatförsamling med endast denna uppgift i sikte. I olika steg ska arbetet sedan godkännas, bland annat genom folkomröstningar. Det ska också vara möjligt att ställa sig utanför vissa delar utan att för den skull stoppa andra länders möjligheter att samverka. Ett EU ā la carte, som modellen kallats i debatten.

Även om idéerna förverkligades skulle EU:s demokratidilemma bestå. Men med bantning, flexibilitet, undantag och särordningar tror Per Gahrton ändå att EU skulle kunna bli en positiv kraft. Mer av process än struktur där förhandlande och tröghet blir något positivt istället för något som ska tyglas i jakten på effektivitet.

För att skapa detta andra EU uppmanar han till mobilisering av EU-kritiska röster från alla läger. Hos alternativrörelsen men också bland EU-anhängare. Verkligheten har i flera fall kommit i kapp även dessa, till exempel genom Vaxholmsdomen.

Boken består av tre delar där huvuddelen utgörs av en önskelista i 14 punkter på sådant som EU bör befrias ifrån, det handlar om allt från tillväxthysteri till gubbvälde och kolonialt arv. Det är skarp EU-kritik och tilltalande lösningar, långt från det EU vi ser i dag. Många av argumenten är troligtvis för långsiktiga för att tas på allvar, även om det är självklart att till exempel likriktningen inte rimligtvis kan främja nytänkande och utveckling.

Boken ger också en inblick i internationella relationer och sammanslutningar. Per Gahrton menar att det finns stora fördelar, till exempel ur ett fredsperspektiv, med överlappning. I EU:s iver att täcka allt uppstår dubbelarbete och risk för slitningar. Han varnar för utvecklingen mot en militärpakt och talar sig varm för en omfattande civil fredskår och ett EU som öppet och entydigt tar ställning för icke-våld.

Boken inleder med problematik ur medieskuggan, från några av de många konflikthärdar Per Gahrton besökt. Han har ett intressant östperspektiv på EU och förespråkar Ryssland som medlem och ett EU-säte i Prag.

Det finns många saker vi förlorat på ett medlemsskap medger Per Gahrton. Sverige är till exempel inte längre något miljöföredöme. I stället får vi försöka skapa en bättre miljöpolitik i EU menar han, och tror att det finns både potential och folkopinion för detta. Han hyser förhoppningen att det ska bli uppenbart för alla inblandade att EU inte kan överleva om man inte vänder helt om.