Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 3, 16 januari 2009

Säkra cykelvägar för bättre folkhälsa

Säker gång- och cykeltrafik och fler grönområden är några faktorer som gör att människor rör mer på sig och det är en vinst för hela samhället. Det presenterar Statens folkhälsoinstitut i ett regeringsuppdrag om den byggda miljöns betydelse för fysisk aktivitet.

Forskning har visat att utformningen av den byggda miljön ofta motverkar fysisk aktivitet och bidrar till stillasittande, skriver Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande. Till exempel motionerar människor mer om de bor i ett "promenadvänligt" område.

- En ökad fysisk aktivitet är en av de åtgärder som har störst positiv effekt på folkhälsan. Om fler var fysiskt aktiva en halvtimme om dagen skulle hälsan förbättras avsevärt och kostnader för sjukvård minska drastiskt, säger Ann-Cristine Jonsson, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut i pressmeddelandet.

Goda exempel

Statens folkhälsoinstitut har haft regeringens uppdrag att starta ett långsiktigt utvecklingsarbete om den byggda miljöns betydelse för fysisk aktivitet. Uppdraget har nu slutredovisats med ett antal förslag.

Det behövs åtgärder för att göra gång- och cykeltrafiken mer säker. Det har skett vissa förbättringar på området men bristerna är fortfarande stora. Det finns goda exempel på stadsprojekt där förbättrade gång- och cykelvägar har minskat både bilåkandet och olycksriskerna.

Utjämna klasskillnader

För att öka barnens rörelse och förbättra förutsättningarna för utomhuspedagogik är det viktigt att rusta och förnya lekplatser och skolgårdar.

Även här är det viktigt att barnen är säkra på sin väg till och från skolan så att de kan gå och cykla. En åtgärd kan vara att sänka trafikhastigheten runt förskolor och skolor.

Enligt Statens folkhälsoinstitut visar också forskning att närhet till naturupplevelser och grönområden har potential att kunna utjämna hälsoskillnader mellan olika samhällsgrupper.

Om samhällsplaneringen uppmuntrar till rörelse gynnas hälsan särskilt hos de inaktiva.

För utsatta grupper är det också viktigt att närmiljön där man rör sig är trygg, tillgänglig och säker. En så enkel sak som bättre belysning kan då vara en viktig åtgärd.