Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 43, 23 oktober 2009

Fredsmamma dömer ut Obama

Obama var definitivt aldrig någon fredskandidat, förklarar USA:s mest kända fredsaktivist Cindy Sheehan inför fullsatt sal både på ABF och på universitetet i Stockholm under "Afghanistanveckan". Dagen efter tilldelas president Barack Obama Nobels fredspris.

Cindy Sheehan väckte uppmärksamhet över hela världen i augusti 2005 när hon började campa utanför president Bushs ranch i Texas. Där hotade hon stanna kvar tills presidenten kom ut och gav henne ett acceptabelt skäl till varför hennes son Casey hade tvingats offra sitt liv i Irak. Något samtal fick hon förstås aldrig och efter 26 dygn avbröt hon sin demonstration. Många hade anslutit sig på plats och 100000-tals människor stödde vid den tiden enligt Sheehan antikrigsrörelsen.

Då hade vi en fredsrörelse men all den kraften slösades bort på att föra Demokraterna till makten.


Cindy Sheehan talade inför fullsatta salar på ABF och universitetet i Stockholm.

Desarmerad fredsrörelse

Stora, viktiga fredsorganisationer som MOVE ON och CODE PINK samlade till och med in pengar till Obama och deltog i Demokraternas valkampanj. Nu är hela antikrigsrörelsen desarmerad och man måste börja om från början.

I åtta år älskade vi att hata Bush. Han var värst i en rad av katastrofer. Vita huset har sedan länge varit invaderat av skojare och skurkar. Sedan blev Obama vald för att han var bättre än Bush. Men alla som hatade Bush hatar inte Obama - trots att han för samma politik! Jag avskyr inte alls Obama, det är hans politik jag är emot.

Efter den demokratiske kandidaten John Kerry 2004 lovade Sheehan sig själv att aldrig mer rösta på en presidentkandidat som inte otvetydigt lovar att avsluta krigen. Trots den omfattande krigströttheten bland allmänheten kunde Kerry inte förmå sig till detta. I valet 2008 röstade Sheehan så på de Grönas kandidat Cynthia McKinney som "stod för samma politik som jag" och krävde omedelbart tillbakadragande av trupperna. Sheehan understryker att Barack Obama

  • Vill utöka kriget i Afghanistan
  • Inte lever upp till vad fredsrörelsen krävt om Irak
  • Fortsätter med de djupt omoraliska bombningarna av Pakistan med obemannade flygplan.

Kämpa mot vänstern

Vi får inget stöd från högern för de har alltid stött krigen. Nu måste vi också kämpa mot vänstern. Vi har blivit "hoppnotiserade", suckar hon med syftning på Obamas viktigaste slagord i valrörelsen: HOPP.

Bristen på politisk medvetenhet försvårar arbetet i hemlandet. När amerikanerna hör talas om imperialism kan de bara tänka på det romerska eller möjligen det brittiska imperiet. Men även i Sverige ser hon tecken på omedvetenhet.

I 200 år utkämpade Sverige inga krig - varken mot fascism, nazism eller kommunism. Men idag deltar landet i kriget mot en ny -ism. Ni sluter upp i kampen mot terrorismen. Det visar hur långt det amerikanska imperiets tentakler når.

Sheehan är i full färd med att samla namn under en deklaration som hon författat. Den går ut på att vanliga människor inte ska låta sig skickas ut i krig mot fiender som regeringarna valt ut åt dem ("International People?s Declaration of Peace").

"Måste bli ett slut"

Det måste bli ett slut på att de lurar oss att döda varandra. De kan göra det bara så länge vi tillåter det. Folken i Afghanistan, Pakistan, Iran och Gaza är inte våra fiender. Det är regeringarna som är det!

Ett annat projekt är "Peace of the Action" som syftar till massiva demonstrationer i Washington i mars 2010. 1 000 personer om dagen ska synas på många platser hela tiden. Miljoner har mist sina jobb och hem så det blir inte svårt, tror Sheehan. Det handlar om mänskliga rättigheter, om trygghet, fred, lycka.

Vi är så få aktivister i antikrigsrörelsen i USA att vi behöver er hjälp i kampen. Vi måste nu stärka rörelsen sedan den avväpnats av Demokraterna. På 20 år har vi inte lyckats bygga upp en gräsrotsrörelse som betytt något. Men egentligen står miljarder människor på vår sida. Därför måste överheten kontrollera oss och det gör de med media.

Det är ett starkt engagemang som präglar henne men det finns inget fanatiskt över det. Hon kan vara både humoristisk och självkritisk men hennes främsta egenskaper tycks vara viljekraft och uthållighet. Gång på gång arresteras hon och blir utsatt för polisens våld men fortsätter att resa, tala och demonstrera trots att hon ofta känner att hon borde vara hemma i Kalifornien hos barn och barnbarn. Till Europa flög hon bara för denna korta turné i Sverige, arrangerad av IrakSolidaritet och omfattande Stockholm och Göteborg.

Cindy Sheehan förkroppsligar den icke-våldsliga kampen för fred, frihet och ett bättre samhälle. Hon lever verkligen upp till hedersbeteckningen "Fredsmamma" som hon fått av massmedia och "Peace Mom" är också namnet på en pjäs om henne av Dario Fo, den italienske nobelpristagaren i litteratur.

Läs mer på internet:
cindysheehanssoapbox.com