Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 33, 14 augusti 2009

Skepp till Gaza bryter blockad

Uppladdningen har börjat med en folkfest i Malmö inför det som troligen blir den största solidaritetsmanifestationen någonsin för Gaza.

I lördags, 8 augusti, var det "Folkfest för Gaza" i Malmö Folkets Park med artister från både in- och utland som Hanouneh, Kade Quelimane och den kvinnliga rapparen Tan från England. Den lokala musikscenen bidrog med bland andra Miranda Gjerstad som berörde med kraftfullt angelägen röst i säregna sånger.

Alla artister skänker sitt arvode till det gemensamma projektet att utrusta ett skepp som ska segla till Gaza med förnödenheter åt palestinierna som där är instängda i det som kallas "världens största utomhusfängelse". Uppläggningen blir densamma som Ship to Bosnia, som på 90-talet var den största enskilda solidaritetsaktionen för Bosnien.

- För Malmös del började vi med en stödfest på restaurang Bodoni i juli och det kommer att bli fler arrangemang, berättar Martina Skowronski från Nätverket Ship to Gaza.

- Vi tror att båten kommer att lämna Trondheim i april nästa år och segla till Göteborg. Den vidare rutten är ännu inte fastlagd. Men den kommer att gå in i större hamnar utmed vägen i Nederländerna, Frankrike, Spanien och så vidare bort genom Medelhavet till Cypern som blir sista anhalten, säger Åsa Svensson, även hon aktiv i nätverket.

Under resan anordnas solidaritetsevenemang och politiker och kulturpersonligheter kommer att inbjudas att följa med.

Obundet projekt

Det partipolitiskt och religiöst obundna projektet syftar till att ge humanitärt bistånd men vill också sätta fokus på folkrätten och driva på regeringarna att engagera sig för en rättvis fred. Israels brutala angreppskrig mot befolkningen i Gaza i vintras kunde genomföras utan större protester från regeringarna i Europa. När områdets infrastruktur slagits i spillror upphörde de öppna krigshandlingarna. Men Israel fortsätter att förfölja och plåga det palestinska folket.

Trots att Gaza inte ingår i Israel är det fullständigt i händerna på militärregimen. Gazaremsan - som det ibland kallas - är bara tre kilometer bred och genom den hårdbevakade gränsen släpps inget som kan leda till återuppbyggnad. Israel har förbjudit all import av cement, trä och fönsterglas. Det omöjliggör nödvändiga reparationer av industrier, skolor, sjukhus, vägar och elverk. Reservdelar får inte tas in och avloppsvattnet går orenat ut i Medelhavet.

Människa till människa

Som en del av Sveriges bistånd byggdes före kriget några reningsverk som nu slagits sönder. Det vore på sin plats att vår regering begärde ersättning av Israel. I Danmark togs en liknande fråga upp av en minister som menade att Israel måste ekonomiskt kompensera landet för de sjukhus man bombat till ruiner. Men förslaget stoppades av regeringschefen - numera NATO:s generalsekreterare.

Vissa givarländer, däribland Sverige, har efter kriget lovat att hjälpa till med återuppbyggnaden men ännu har inget hänt. Det är därför många tagit emot initiativet Ship to Gaza med sådan entusiasm. Som en lättnad känns det att vi kan göra något själva. Det blir en aktion från människa till människa.

- Initiativtagarna är desamma som till Ship to Bosnia: Stellan Vinthagen och Mattias Gardell. Och båtens kapten blir också samma, utbrister Åsa glatt.

- Kläder och leksaker kan vänta, kompletterar Martina. Nu måste vi satsa på det allra mest elementära. Skeppet ska ha med sig uppbyggnadsmaterial som vi kommit överens om i dialog med den palestinska befolkningen. I första hand gäller det att skaffa fram rent vatten och elektricitet så vi skickar solceller, generatorer och avsaltningsanläggningar. Men också mediciner och sjukvårdsmaterial.

För allt detta är man beroende av allmänhetens stöd och offervilja. Redan nu till helgen - lördagen den 15 augusti - anordnas en stor avstampsfest på Södra Teatern i Stockholm med en rad kända namn på programmet: Mattias Gardell, Dror Feiler, Henning Mankell, Pierre Schori och andra.

- Solidaritet, skriver Mattias Gardell, utgår från att människor har ett gemensamt intresse av att kollektivt ta ansvar för varandra. Med Ship to Gaza vill vi i praktisk handling sända ett tydligt budskap till Gazas invånare: "Ni är inte ensamma."