Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 37, 11 september 2009

Svårt att göra bra miljöval

Har konsumenten möjligheter att agera hållbart? Det var temat för Naturvårdsverket och Konsumentverkets konferens som nyligen samlade cirka 130 personer från näringsliv, institutioner och organisationer. Där konstaterades att det är svårt för konsumenten att välja och att många val inte kan genomföras.

Varje generation konsumerar dubbelt upp mot föregående. Men medvetenheten är i dag stor och 84 procent tror att Sverige, och 80 procent att individen själv, kan göra något för att bromsa klimatförändringen. Dagens utsläpp av växthusgaser per individ och år motsvarar 10 ton koldioxid. Till år 2050 ska den siffran ner till högst 1-2 ton CO2e om temperaturhöjningen ska kunna bromsas.

De privata utsläppen av växthusgaser fördelas på shopping 10 procent, mat 20 procent, resor 30 procent och boendet knappt 40 procent.

Kött en miljöbov

Vad gäller maten så ger köttet högst andel koldioxidutsläpp. En köttbit varje dag innebär utsläpp motsvarande 1 ton koldioxid, det tal vi helst ska komma ned till totalt. Näst mest utsläpp ger mejerivaror och på tredje plats grönsaker, främst på grund av uppvärmningen av växthus.

Boendet - där står elströmmen för största utsläppsandelen, 80 procent.

Resorna: Drivmedlen upptar 1,6 ton CO2e . Att flyga tur och retur till Thailand motsvarar 1 års bilresor i genomsnitt.

Men vad händer när vi sparar energi, till exempel drar ner på drivmedel. Jo, tyvärr finns risken att pengarna används till flygresor, det gäller för tre av tio.

Höga utsläpp = lycka?

Måste graden av välbefinnande korrelera med utsläpp av växthusgaser?

I en underssökning som redovisas i Richard Layards bok Happiness från 2006, rankas aktiviteter i förhållande till upplevd lycka. Listan toppas av sex, tätt följt av att umgås. Äta ligger på femte plats, ta hand om barn på elfte plats. Att pendla ligger sist av aktiviteterna. Sex och att umgås har låga utsläpp!

143 länder har ingått i en studie avseende mål för välbefinnande och miljöbelastning. Några jämförelsetal: Costa Rica ligger på första plats med livstillfredsställelse 8,5, fotavtryck 2,5. Sverige på plats 53; livstillfredställelse 7,9, fotavtryck 5,1. USA, plats 114; livstillfredsställelse 7,9, fotavtryck 9,4. Fotavtryck står för den area som krävs för att ta fram det vi konsumerar och för att absorbera avfallet som bildas.

Vilja till handling?

Vad är vi beredda att göra för att minska utsläpp och miljöpåverkan? Vad är viktigt att staten gör? Brottslighet och omsorg är mycket viktigt anser drygt 80 procent. Motsvarande tal för klimatförändringen är cirka 70 procent.

Vilka åtgärder kan man själv tänka sig göra? Åka tåg istället för att flyga; absolut säger 76 procent, men åka kollektivt 54 procent och äta mindre kött 40.

2007 hade på alla punkter högre tal för att acceptera och värdesätta miljöförbättringar och utsläppsminskningar.

BNP har under 8 år ökat 26 procent och koldioxidutsläppen 12 procent, samma period.

Rapporter

  • Allmänheten och klimatförändringen 2008, Jessica Cederberg Wodmar, Naturvårdsverket, / www.naturvardsverket.se
  • Konsumtionens klimatpåverkan: Hur konsumtionen påverkar klimatet, Naturvårdsverket
  • Hållbara hushåll: Miljöpolitik och ekologisk hållbarhet i vardagen Slutrapport till Naturvårdsverket från forskningsprogrammet SHARP
  • Vardagen och miljön 2009. Ingela Dahlin, Konsumentverket, www.konsumentverket.se.