Här hittar du samtliga faktaartiklar som publicerats på hemsidan under 2011.Bländande skatter från ett sargat land

Sprängningen av de två monumentala Buddha-statyerna i Bamiyan i Afghanistan för tio år sedan är en sinnebild för det sorgliga öde som drabbat landet.
Läs artikeln

Fredsrörelsen på Orust:

Fred är mer än bara frånvaro av krig

De legendariska fredsaktivisterna Erni och Ola Friholt har en mångårig kamp för fred och solidaritet bakom sig. Deras arbete är förenat med kärlek till det lokala livet på Orust i Bohuslän och en stark vilja att stödja människor i de fattigaste delarna av världen.
Läs artikeln

Kläder för uthyrning

Att låna kläder på samma sätt som med böcker på ett bibliotek är ett nytt initiativ som har syftet att problematisera masskonsumtion av textilier. Det finns klädbibliotek i flera stora städer i Sverige och i förra veckan invigdes Klädoteket i Göteborg med en insamlingskväll.
Läs artikeln

Nanoteknikens riskfaktorer

Det anordnades ett dagsemanarium om nanoteknikens riskfaktorer på Ekocentrum i Göteborg, där bland andra Läkare för Miljön, Ekocentrum och Chalmers deltog. Det blev fullsatt till bristningsgränsen, och frågorna var många kring en av 2000-talets revolutionära industriutvecklingar.
Läs artikeln

"Det finns inte bara ett sätt att förändra världen"

Ekonomihistorikern Oskar Broberg gör allt annat än plöjer texter i historiska arkiv. Han är tydlig med sina ideer och lever dem själv oavsett om det är i rollen som studierektor, författare eller som ledamot i JAK-bankens styrelse.
Läs artikeln

Miljöproblem utanför naturen

Miljöproblemen uppstår i samhället, inte utanför. Därför måste samhällsvetenskapen få en mycket större roll i diskussionen om hur miljöproblem uppstår och hur de ska lösas. Detta skriver Rolf Lidskog och Göran Sundqvist i den nyligen utkomna boken Miljösociologi.
Läs artikeln

MR-dagarna 2011:

Gränslösa rättigheter

Årets MR-dagar anordnades i Stockholm. Kulturhuset fylldes under två dagar med seminarier och engagerade männniskor.
Läs artiklarna

Fjärilar och dyngbaggar

Tidigare i år tilldelades för första gången en ekolog och entomolog Kungliga Vetenskapsakademiens Crafoordpris. Motiveringen till valet av Ilkka Hanski: "För hans nyskapande studier om hur rumslig variation påverkar dynamiken i djur- och växtpopulationer."
Läs artikeln

Mobilanvändande barns hjärntumörrisk avfärdades

Resultaten av en studie som visar på ett möjligt samband mellan barns och ungdomars användning av mobiltelefoner och en förhöjd hjärntumörrisk presenterades i slutet av juli i svensk och internationell press som "lugnande".
Läs artikeln

Arabisk vår på Dramaten

En oktoberkväll på Sveriges Nationalscen Dramaten i Stockholm uppträdde författare, bloggare, revolutionärer, filmare, journalister och forskare.
Läs artikeln

Klimatet ur ett rättviseperspektiv

Den 15 oktober hölls en heldag med samtal och seminarier kring klimaträttvisa och hållbara alternativ på ABF-huset i Stockholm.
Läs artikeln

Miljöfrågan i konsumentens händer

Konsumentmakt är en viktig nyckel till hållbar utveckling. Det var huvudbudskapet på det internationella möte om världshandelns miljöutmaningar som hölls i Stockholm förra veckan.
Läs artikeln

Barn absorberar dubbelt så mycket strålning som en vuxen

En grupp amerikanska forskare har kritiskt undersökt hur mycket strålning som barn absorberar jämfört med en vuxen man. Slutsats: ett barn absorberar dubbelt så mycket strålning som en vuxen.
Läs artikeln

Greenpeace jubilerar med ny rapport

För 40 år sedan lämnade en grupp aktivister Vancouver i en liten fiskebåt. Målet var Amchitka utanför Alaskas kust, där USA planerade att utföra ett kärnvapentest. Så började historien om Greenpeace.
Läs artikeln

Kultur för mänskliga rättigheter

Nu samlas den internationella kultureliten i ett försök att bekämpa brott mot mänskligheten. På initiativ från Bianca Jagger bildades i förra veckan en fond för utmärkelser till personer i behov av stöd för sin fortsatta kamp.
Läs artikeln

Ökad halt gifter i marina däggdjur

"Fluorerade ämnen, som bland annat används i teflonpannor, är en grupp giftiga kemikalier som ökar i naturen. Forskare talar om en kapplöpning med kemiindustrin."
Läs artikeln

Filmer som synliggör romska berättelser

Sveriges Internationella Roma Filmfestival (SIRF) hade den 7 oktober urpremiär på biografen Zita i Stockholm. Under helgen visades filmer för allmänheten, och 10-12 oktober för skolor med syftet att diskutera varför det är viktigt att undvika att placera människor i fack.
Läs artikeln

Brott att tillämpa svensk grundlag

I våras drev en minoritet i riksdagen igenom att implementeringen av EU:s kontroversiella datalagringsdirektiv ska skjutas upp i ett år. Eftersom Sverige inte infört direktiv inom den tid som EU kräver stämdes regeringen inför EU-domstolen av EU-kommissionen i Bryssel.
Läs artikeln

Manipulerad studie om tumörrisk

Forskare vid Karolinska Institutet presenterade i slutet av juli en studie om risker för mobilanvändande barn. De beskriver resultaten som "lugnande", trots att de indikerade en ökad risk för hjärntumörer. Forskarna begränsade dessutom analysen så att möjligheten att se en ökad risk reducerades.
Läs artikeln

Vitrysk kulturfest utan politik

Ett av målen för den vitryska festival som gick av stapeln i Helsingborg i början av september var att förmedla "bilden på nutida Belarus, som de flesta kanske känner som det 'diktatoriska' Vitryssland". Arrangören Tania Bauder ville genom detta visa att det i Vitryssland finns mycket mer, inte minst ett rikt vitryskt kulturarv.
Läs artikeln

Den avslutande delen om en annorlunda resa genom Nordvästafrika

På fisketur i en träpirog

I sista delen av Rikard Rehnberghs reseberättelse följer vi med ut på utfiskade vatten i Bijagķ i Guinea-Bissau. Han är på väg mot World Social Forum och ett klimatmöte i Dakar, men vägen dit och nya insikter om människans miljöpåverkan är resans egentliga mål.
Läs artikeln

"Vi måste sluta leva på andra länders landareal"

En hållbar matproduktion består av många olika delar. Det behövs både personliga och politiska åtgärder för att vår mat ska bli klimatsmart. Forskaren Johanna Björklund berättar om bland annat lokala kretslopp och globalt ansvar.
Läs artikeln

Del 2 av 3 om en annorlunda resa genom Nordvästafrika

Med bildäck som siktmärken

Inbäddad i en kamelkaravan färdas Rikard Rehnbergh genom öknen, på väg mot World Social Forum och ett klimatmöte i Dakar. Vägen dit är resans egentliga mål och i öknen finns tid att fundera; över klimatförändringar och livets gång.
Läs artikeln

EU-dom stärker genteknikkritikerna

Honung får inte innehålla pollen från gentekniskt modifierade växter som inte är godkända som föda, enligt ett beslut från EU-domstolen.
Läs artikeln

En lång klimatvänlig färd i Nordvästafrika

En postjulstressig kall natt förra året reser Rikard Rehnbergh från Sverige för att delta i World Social Forum i Dakar. Men detta ligger två månader fram i tiden och vägen dit är resans egentliga mål: Att klimatvänligt färdas i spåren av människans miljöpåverkan. Del 1 av 3 sker till fots i Atlasbergen.
Läs artikeln

Historiskt beslut om växtskyddsmedel

Sveriges befolkning kommer troligtvis snart att utsättas för ökade mängder bekämpningsmedel. Detta sedan Kemikalieinspektionen har godkänt utökad användning av medlet Moddus M på utsäde.
Läs artikeln

Döda bottnar breder ut sig längs kusterna

Syrebrist och bottendöd är inte bara ett problem på djupa vatten. En ny studie visar att kustnära områden, som Stockholms skärgård, också är drabbade.
Läs artikeln

50 affischer på Amnestys 50-årsdag

Varje svensk lokalgrupp i Amnesty fick 50 kampanjaffischer i present i år. Anledningen var organisationens 50-årsjubileum.
Läs artikeln

Hög tid för reformer

Jytte Guteland, just avgången ordförande för SSU, uttrycker en önskan om att Sverige ska följa Tysklands väg, när det gäller att lägga ner kärnkraften. Inte bara av säkerhetsskäl, säger hon.
Läs artikeln

Konstform censureras av Stockholm stad

Alla former av graffiti betraktas sedan 2007 som klotter av Stockholm stad som då införde nolltolerans med en ny klotterpolicy. Riksteatern tar upp frågan till debatt och menar att det är censur av en sedan länge etablerad konstform.
Läs artikeln

Hedersvåld och rasism debatterades på Pride

Prideveckan i Stockholm var full med föreläsningar och debatter, en om hedersrelaterat våld och rasism. Exempelvis lyftes frågan att 70 000 ungdomar i Stockholm berättar om rädsla att bli bortgifta under tvång.
Läs artikeln

Stämningsfull musik i utmarken

Nu arrangeras Utmarksmusiken i norra Värmland av nästa generation. I år tog Jari Pollari, Bjarne Sjöström och folkmusikern Jacob Ainegren över efter BoAnders Persson och Gunnar Svenssons många års framgångsrikt slit.
Läs artikeln

Kinas höghastighetståg ifrågasätts efter olycka

Höghastighetsjärnvägen Peking-Shanghai i Kina, som öppnade sista juni i år, sträcker sig 132 mil och har kostat 220 miljarder kronor, 1,66 miljarder per mil.
Läs artikeln

Backafestivalen:

En ekologisk världsmusikfestival

I den gränslöst vackra naturen i Baskemölla på Österlen finns en årlig musikfestival som förser besökarna med ekologiska maträtter och naturcamping på betesängarna. Festivalen pågår under två dagar i juli månad och är en unik satsning av ideellt arbete för en drogfri och miljövänlig upplevelse utöver det vanliga.
Läs reportaget

Buller förorenar havet

Ljudnivån i haven ökar när nyttjandet blir mer intensivt genom fartygstrafik och vindkraftsutbyggnad.
Läs artikeln

Röda Korsets ordförande Eva von Oelreich:

Engagemang är mer än arbete

Efter nio års internationellt arbete i Genčve landade Eva von Oelreich i Sverige. 66 år gammal är arbete inte längre ett måste, men ett engagemang som hon inte vill släppa och hon sa därför ja till att bli Röda Korsets nya ordförande.
Läs artikeln

Årets politikervecka i Almedalen

Miljömagasinet närvarade vid årets politikervecka i Almedalen. Våra utsända rapporterar här om den gångna veckan.
    Fler texter och bilder finns på Miljömagasinets Hållbarhetsblog.
Läs artiklarna

Arkitekturens evolution

Arkitekten Michael Reynolds har under mer än 30 år utvecklat ett unikt koncept för hållbart byggande. Jordskeppen är självförsörjande med vatten och el och tar hand om sitt eget avlopp. Det är hus för både människa och miljö.
Läs artikeln

Minska koldioxid är inte nog

Det räcker inte att sänka koldioxidutsläppen för att nå målet om högst två graders temperaturhöjning. Man måste även minska halterna av partiklar och markozon.
Läs artikeln

Fredsaktivist Tom Hayden, USA:

Siktet mot Wikileaks och sanningen

Tom Hayden, uppmärksammad fredsaktivist i Vietnamkriget, gästade ABF-huset 16 juni. Tom Hayden fick rubriker 1972 under en resa i Nordvietnam, ställde upp i senatorsvalet i Kalifornien och är upphov till Hayden Act, för ett bättre djurskydd.
Läs artikeln

Rytmer i baktakt inspirerar framåt

Reggaebandet Poor earthling sounds satte Slussens betong i gungning på Världsmiljödagen den 5 juni. Med sköna rytmer och underfundiga texter inspirerar de till kamp mot miljöförstöring och orättvisor.
Läs artikeln

Folk säger stopp till privat vatten

Till segrarna i söndagens italienska folkomröstning hörde också den mäktiga folkrörelse som i tio års tid arbetat för att stoppa privatiseringen av landets vattendistribution.
Läs artikeln

Damma av den rättvisa staden

Allt fler delar av staden "stängs" för låginkomsttagare och de som främst använder kollektivtrafiken tvingas bo bredvid stora motorvägar. Susan Fainstein, professor i stadsplanering vid Harvard University, vill hellre tala i termer av rättvisa än hållbarhet när det gäller städer.
Läs artikeln

Blockad mot GMO-potatis

Just nu pågår en blockad mot GMO-potatisen Amflora i norra Sverige. I Norge har nyligen motsvarigheten till naturvårdsverket krävt att samma potatis ska förbjudas.
Läs artikeln

Miljömagasinet 30 år

I helgen firade Miljömagasinet sin 30-årsdag. Läs mer om evenemanget och se bilder från festen här.
Läs artikeln

Miljömagasinet fyller 30 år

Den 5 juni firar Miljömagasinet sitt 30-årsjubileum med en folkfest för hållbarhet på Slussen i Stockholm.
Läs artikeln

Fisk till havs skadas av oljeutvinningen

Fiskar som lever i närheten av oljeplattformar ute till havs är lika sjuka som fiskar som lever i närheten av föroreningskällor utmed kusten slår svenska och norska miljöforskare fast i en ny forskningsartikel.
Läs artikeln

Program och deltagare på Världsmiljödagen

Talare och artister vid Miljömagasinet och Klimataktions evenemang.
Läs presentationen

Kärnkraftens framtid efter Fukushima

Vad betyder Fukushima för kärnkraftens framtid? Det beror på vem man frågar. Sista tyska reaktorn bör stängas 2021, säger Angela Merkels etikkommission. "Vi måste börja om på ruta ett och satsa på förnybart", säger den japanske premiärministern. Men på KTHs offentliga seminarium nyligen lät det annorlunda.
Läs artikeln

80 procent grön el år 2050?

Hela det globala behovet av energi kan täckas med förnybar energi och redan 2050 kan närmare 80 procent komma från gröna energikällor. Dessa slutsatser dras i en ny rapport från FNs klimatpanel som utarbetats av 120 forskare och godkänts av 194 medlemsländer.
Läs artikeln

Årets Fritänkarpris till Akiko Frid:

En ärlig aktivist i all enkelhet

I år går Miljömagasinets Fritänkarpris till Akiko Frid som bland annat jobbar på Greenpeace med GMO-frågan. Hon har ett djupt engagemang för världen och andra människor och drömmer om det lokala samhället med plats för alla.
Läs artikeln

"Det krävs en ny syn på textilers kvalité och värde"

Ekobomull är inte samma sak som god kvalité och bomull i sin naturliga miljö är inte sämre för miljön än andra växtfibrer. Git Skoglund reder ut begreppen och besöker en kinesisk producent med stort intresse för växtfibrer; David Xu i den kinesiska provinsen Shandong.
Läs artikeln

Kortare arbetstid är en framtid

Kortare arbetstid har varit en hjärtefråga för både arbetar- och miljörörelsen. Medan den för arbetarrörelsen handlat om att minska arbetslöshet och öka rättvisa har miljörörelsens apell motiverats med behovet av att leva resurssnålare.
Läs artikeln

Supercykelvägen lockar pendlare att lämna bilen

Den klimatsmarta cykeln har blivit trafikplanerarnas dröm. Liten, tyst och hälsosam men ändå snabb och flexibel passar den utmärkt i städerna. Nu ska specialutrustade cykelvägar göra resan ännu attraktivare.
Läs artikeln

"Vi får det näringsliv som vi förtjänar"

- Vi har mycket kunskap och ganska lite tid på oss. Framtiden handlar om att företaga men inte riskera livet, säger författare Bertil Torekull vid inledandet av ett seminarium om Framtidens företagande i Båstad.
Läs artikeln

"Vi kan förändra verkligheten om vi gör gemensam sak"

Med anledning av att det nu är 40 år sedan Almstriden utkämpades publicerar vi här en artikel från 2008. Benita Eklund träffade då Folkrörelserävarna Staffan Wrigge och Göran Folin som var med i begynnelsen.
Läs artikeln

Franska läkare kräver åtgärder:

Barnens hälsa under miljöhot

Mona Nilsson deltog på en konferens om cancerforskning, som hölls för tredje gången i Paris i april. Hon återger I Miljömagasinet teorier presenterade av forskare från hela världen.
Läs artikeln

Kärnkraften - "Den gemensamma fienden"

Kärnkraften är en tidsinställd bomb - Avveckla nu! var rubriken för den kongress som Läkare mot kärnvapen anordnade i Berlin den 8-10 april. Förutom sambandet mellan kärnkraft och kärnvapen hamnade fokus på den pågående katastrofen i Fukushima.
Läs artikeln

Möte i Ramsele om naturbruk och levande landsbygd

Naturbrukskonferensen ägde rum i Ramsele i Ångermanland kring årets Internationella småbondedag den 17 april. Konferensen var en uppföljning av höstens sammankomst i Ransby i norra Värmland, den första av sitt slag.
Läs artikeln

Krav på kortare djurtransporter i EU

I Sverige får slaktdjur transporteras i max åtta timmar. Men om de skickas utomlands kan resan bli mycket längre. Kampanjen 8 timmar vill sätta stopp för det.
Läs artikeln

Flitig mobilanvändare drabbades av cancer

Christian Blom från Finland fick ett chockbesked 2009; han hade utvecklat aggressiv cancer i halsen. Alla körtlar i halsen, i det område han brukade hålla mobilen, var drabbade. Christian blev inte förvånad. Han hade använt mobilen mycket innan han för åtta år sedan blev elöverkänslig och är övertygad om riskerna med tekniken.
Läs reportaget

Nicole Foss vill varna för bubblorna

Det bästa sättet att förbereda sig inför den kommande ekonomiska depressionen är att bli skuldfri, säger finans- och omvärldsanalytikern Nicole Foss. Det andra är att bygga upp det lokala samhället tillsammans med sina grannar.
Läs artikeln

Kampen om maten och naturbruket

Hur får vi en levande produktiv landsbygd där rikedomen som skapas inte alltmer förs bort från de som arbetar? Inspiration kan man få från tidigare folkrörelsers kamp för landsbygdens intressen, social frigörelse och ekologisk hänsyn.
Läs artikeln

Skogsbruk på naturens villkor

Varför lägga stora pengar och arbete på plantering, röjning och låggallring, när detta i en skog med naturlig struktur och sammansättning till stora delar sköter sig själv? Så sammanfattar Martin Jentzen sin syn på skogsbruk i Lilla skogspraktikan, som han skrev i år.
Läs artikeln

Mangroven lagrar mest kol

Tropisk skog diskuteras ofta i samband med åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Kustskogar, så kallade mangroveträsk, är en särskilt viktig nyckel på grund av sin förmåga att binda kol, enligt en ny studie.
Läs artikeln

Med fokus på de glömda och gömda frågorna

69 år fyllda och 57 filmer i bagaget. Filmaren Maj Wechselmann drar inte ner på tempot utan är en ytterst aktiv debattör, med hjälp av både gamla och nya medier. På lördag tar hon emot Jan Myrdalsällskapets Leninpris.
Läs artikeln

Paketresor förödande för lokalbefolkningar

En nyligen publicerad fältstudie om turismen på Dominikanska Republiken visar att paketresor med All Inclusive har både sociala och ekonomiska baksidor för lokalbefolkningen i turistländerna.
Läs artikeln

Goda bär för hjärta och hjärna

Att bär smakar underbart är ingen nyhet. Men nu uppmärksammas bären också alltmer för att de är så nyttiga. Istället för att köpa de importerade superbären kan du odla själv.
Läs artikeln

Friskare med ursprunglig kost

Nästan alla våra vanliga folksjukdomar, som vi ofta tar för givna med ökad ålder, skulle inte alls vara så vanliga om vi åt mer av den kost som vi är evolutionärt anpassade till. Vårt dagliga bröd med smör och ost är sannolikt inte bra för oss, inte ens om det är fullkorn och oavsett fetthalt.
Läs artikeln

Slutförvar för kärnbränsle på tapeten

Hur kommer prövningen av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark gå till? Om det bjöd Naturskyddsföreningen och MKG till diskussion.
Läs artikeln

Initiativ för en energismart utveckling

Under tre dagar, den 15-17 mars, pågick Energimyndighetens nya nordiska konferens på Svenska Mässan i Göteborg - ett möte mellan de nordiska energimyndigheterna och olika aktörer inom branschen.
Läs artikeln

Martina odlar mat och livskvalité

Resereportagen lockar till skärgården med vacker natur och härliga måltider. På Idholmens gård finns bonden som ordnar både blommande strandängar och god potatis.
Läs artikeln

Att hitta sig själv i vildmarken

Att leva i vildmarken handlar inte bara om att hitta mat och bygga skydd för väder och kyla. Det handlar till lika stor del om att bygga upp bra relationer och lära sig leva i nuet. I början på mars åkte Sofia Härén ut i skogen på en Vildvecka som arrangerades av föreningen Naturliv.
Läs artikeln

En sophantering full av energi

I Västerås finns anläggningen som förvandlar matavfall och vall till biogas och gödsel. Utsläppen av koldioxid minskar och växtnäringen cirkulerar tillbaka ut på åkrarna.
Läs artikeln

Växtnäring från gammal mat göder ny

Lantbruket är en av hållplatserna på växtnäringens vandring mellan stad och land. Med följer mullämnen som gör jorden bördigare.
Läs artikeln

Korsa inte jordklotets smärtgränser

Föda till nio miljarder är utmaningen. När Forum för miljöforskning diskuterade mat växlade perspektiven mellan svält i Afrika och fjärilar på svenska naturbeten.
Läs artikeln

Bibliotek på väg att privatiseras

Biblioteken är nästa inrättning Nacka kommun vill privatisera. Men tre av fem är skeptiska enligt Hjördis Herlitz från Miljöpartiet.
Läs artikeln

"Det finns en önskan om ett nytt samtal om tillväxt"

Den brittiske professorn Tim Jackson var nyligen på Sverigebesök. Det blev helt fullt i Malmö och i ABF-huset i Stockholm räckte inte ens den största lokalen till. Till mötet i Riksdagen kom också betydligt fler än väntat. Lasse Karlsson följde besöket och berättar om en andra våg av tillväxtkritik som inte får gehör hos den etablerade makteliten.
Läs artikeln

Skräpet blir en väv av möjligheter

Kanelbulle ā la lyx, spindelöga och jordbruksredskap. Det är ord som besökarna förknippar med ett av verken i utställningen Nytt liv i ny tappning.
Läs artikeln

Det som du kallar sopor...

En utställning på temat sopor ska visas på Nordiska museet. Uställningen tar upp problematiken kring vårt förhållande till vårt avfall och hur samhälle och kultur ser på saken. Hur definierar man sopor? Hur har vårt förhållande till denna ofrånkomliga biprodukt utvecklats genom åren?
Läs artikeln

Gröna Listan - miljömärkt för upphandling

Västra Götalandsregionen satsar på gröna offentliga upphandlingar. Inköpen av inredningsartiklar som kontorsutrustning, möbler och textilier till den offentliga sektorn ställer nu höga krav på miljömärkning.
Läs artikeln

Naturvårdsverkets och Havsmiljöinstitutets rapport Havet 2010:

Havsörnar och abborrar drabbade av okända gifter

Årets rapport om miljötillståndet i svenska havsområden, Havet 2010, skildrar bland annat hur gifter påverkar havsörnar och abborrar i Östersjön. Forskarna ser oroande effekter men kan inte säga vad som orsakar dem.
Läs artikeln

Havsörnar dör av blyförgiftning

Havsörnar som äter skadeskjutna djur eller kadaver kan få i sig dödliga mängder bly från ammunitionen. Det är inget nytt problem men forskarna är överraskade av problemets omfattning.
Läs artikeln

Färre stormar ger syrefattigt hav

Det finns observationer om att antalet vinterstormar blir färre och teorier att det beror på klimatförändringarna. Det skulle innebära färre stora inflöden till Östersjön som är beroende av syrerikt saltvatten från Nordsjön av många skäl.
Läs artikeln

Byt ut plastpåsen

På ett år tillverkas cirka tusen biljoner plastpåsar. Det innebär över en miljon påsar per minut.
Läs artikeln

Knöligt beslut om potatis

Kemikalieinspektionen har godkänt groningshämmaren kloroprofam för användning vid lagring av potatis. Som en följd förbjuder Livsedelsverket potatisskal som grisfoder.
Läs artikeln

"Vi måste vända världen rätt igen"

Klimatmötet blev en besvikelse men det finns ändå anledning att vara nöjd. Trots polisens våldsamma preventiva metoder lyckades ideella organisationer, aktivister och vanliga medborgare föra fram sitt budskap. Vår rörelse är på väg att ta steget till nästa nivå, menar författaren och aktivisten Naomi Klein.
Läs artikeln

Almedalen 2010

Politiken som formar framtiden

När Almedalsveckan går av stapeln har ingen hunnit tröttna på vare sig rekordvärme eller valrörelse och trots 1396 programpunkter är det hela tiden fullt till bristningsgränsen.
Läs artikeln

Vård och omsorg på frivillig grund

En del talar om skendemokrati och privatiseringsiver medan andra menar att det ger ökat inflytande och självständighet. Det gäller Överenskommelsen som sedan 2008 är det dokument som ska styra samarbetet mellan offentlig och ideell sektor inom vård och omsorg.
Läs artikeln

Del 1. Tuffa villkor i teknikindustrin

Svältlöner bakom billiga mobiler

Ny mobiltelefon toppade i åtta fall av tio när prisjämföraren Prisjakt listade de 100 mest populära prylarna i julklappshandeln. Men medan konsumenter i allt snabbare takt byter ut funktionsdugliga mobiler fortsätter indier att arbeta i fabrikerna för två euro om dagen enligt MakeITFair.
Läs artikeln

Del 2. Inga straff för miljöbrott i teknikindustrin

Bleka insatser mot e-avfallsdumpning

Ju kortare tekniklivscyklar, desto mer e-avfall. Det innebär dels att producenter behöver fortsätta utveckla gröna alternativ, dels att människor måste återvinna mer än dagens dryga 50 procent i Sverige enligt Erik Albertsen på Greenpeace.
Läs artikeln

Smart teknik som håller måttet

- Prisskillnaden på miljö-vänliga produkter och andra är i dag inte så stor. Dessutom sparar vi då energi, miljö och pengar, säger Claudia Nilsson, Siba.
Läs artikeln

Att byta till nytt eller inte

Det är många aspekter som spelar roll för hur mycket en produkt påverkar miljön. Energiförbrukning är ett exempel, men den beror på hur mycket du använder produkten. Mattias Lindahl, forskare vid Linköpings universitet, arbetar med de här frågorna.
Läs artikeln

Gamla mobiltelefoner glöms bort i byrålådor

Många låter som en säkerhetsåtgärd den gamla mobilen ligga kvar i byrålådan om något skulle hända den nyinköpta. Men där lämnas metaller som kan återanvändas.
Läs artikeln

Greenpeace: Nokia "grönast"

Som konsumentupplysning listar Greenpeace var tredje månad teknikjättarna med hänsyn till miljövänlig produktion. Nokia toppar igen.
Läs artikeln

Träningsprogram mot dyslexi

Problem att läsa, dyslexi, förr kallat ordblindhet, har ungefär 5-8 procent av befolkningen. Andelen beror på var man sätter gränsen för hur svåra problemen ska vara.
Läs artikeln