Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 5, 1 februari 2008
"Vi kan förändra verkligheten om vi gör gemensam sak"
Hit men inte längre. Den välkända Almstriden 1971 satte stopp för rivningarna av Stockholms innerstad och segern gav fart åt nystartade Alternativ Stad. Folkrörelserävarna Staffan Wrigge och Göran Folin var med i begynnelsen och sätter fortfarande ner foten där det behövs. I dag handlar det bland annat om att stoppa motorvägar och att värna offentliga utrymmen.

Staffan Wrigge och Göran Folin har hållit i många banderoller under de snart 40 år som Alternativ Stad har kämpat för en mer människo- och miljövänlig huvudstad. (Klicka på bilden för att förstora.)
- Vi har varit på rätt spår, det är bra att det blir tydligt nu, säger Staffan Wrigge från Alternativ Stad när vi talas vid per telefon inför vårt möte.
Nytändningen av miljöfrågorna har fått medlemsantalet att rusa i höjden och de kan arbeta bredare och mer konsekvent. Fler av föreningens ben, som att värna kollektivtrafiken och att bygga den täta staden, är lämpliga redskap i klimatpolitiken. Alternativ stad är också sedan 1995 en del i Miljöförbundet Jordens Vänner.
- Vi skrev faktiskt om klimatfrågan redan 1974. En tidig röst i den frågan alltså, även om vi inte var så värst medvetna om klimathotets storlek då, säger Göran Folin när jag träffar honom och Staffan Wrigge några dagar senare i det vackra Solidaritetshuset på Södermalms utkant.
"Vi håller oss kvar i innerstan än så länge" följs av ett gemensamt skratt. Mycket av samtalet kommer att handla om den utarmning av städer som följer när ekonomiska intressen ensidigt styr utvecklingen.
En aktiv livsstil
Det lilla vindsrummet är belamrat med böcker och skrifter men städat. "Jag har röjt lite för att du skulle komma" säger Staffan Wrigge, "tänkte att du kanske är allergisk mot damm."
Rummet är behagligt befriat från strukturerade inredningsförsök och rymmer olika slags bokhyllor, annonsblad och affischer som minner om aktioner. När det blir dags för fotografering plockas lämplig rekvisita snabbt fram ur hyllorna.
"Vi kan väl ta bilder med den här banderollen", säger Göran Folin och vi går ut på gården för att kunna rulla upp den ordentligt. Jag frågar honom om jag ska ta konsumkassen för att underlätta lite.
"Nej, den kan vara med på bild". Han är engagerad på många håll, däribland i Konsumentföreningen. Att vara aktiv blir till en livsstil säger Staffan Wrigge senare när vi pratar om hur man finner kraft till att arbeta för en bättre värld.
- Det handlar inte om att kämpa utan om att utveckla en mental teknik och trava på. Sedan träffar man ju så många trevliga människor.
De symboliska almarna
Alternativ stad startade i samband med cityomvandlingen. Sedan slutet på 50-talet hade rivningen av de unika innerstadskvarteren pågått. När almarna vid Kungsträdgården skulle fällas 1971 fick människor nog. Almstriden blev en symbolfråga och rivningarna stoppades. Men innan dess hade de så kallade byalagen i olika stadsdelar fått ett intresse för den egna boendemiljön och de alternativa jularna var tidiga arrangemang som gav mersmak. Bränslet till bildandet av föreningen kom ur den stämning som rådde vid den här tiden.
- Allt var möjligt, säger Göran Folin. Tills dess hade vi haft ett auktoritärt samhälle. Nu tog vi oss rätten att kräva förändringar. Folk organiserade sig.
Var det verkligen så? undrar jag. Eftersom jag inte har några egna minnen från den här tiden vill jag gärna få bilden ordentligt bekräftad.
- Människor radikaliserades, säger Staffan Wrigge. Det var en flod i hela samhället.
Men motståndet organiserade sig också.
- Bolagshögern, säger Göran Folin.
- Arbetsgivareföreningen. Stockholms handelskammare, fyller Staffan Wrigge i.
Gamla och nya hotbilder
Det har funnits mycket agitation under åren och de nämner tankeverkstaden Timbro som ett exempel men betonar att det funnits många liknande opinionsbildningsinstitut. Hotet mot det människo- och miljövänliga ligger till stor del i den nyliberala ekonomin och privatiseringarna enligt deras uppfattning.
- Stockholms innerstad förlorar i mångfald och blir medelklassifierad och den grupp som bor här sätter sin prägel på hela landet. Trender sätts i Stockholm och medierna rör sig här. Så innerstan är strategiskt viktig att kämpa om, säger Göran Folin och på det följer en ordväxling i en stil som ofta återkommer under vårt samtal.
- Det blir en tråkig stad, säger Staffan Wrigge.
- Starka krafter motverkar den blandade staden, säger Göran Folin.
- Fruktansvärt starka. Det finns miljarder att tjäna, skjuter Staffan Wrigge in.
- De har sitt triumvirat. Den borgerliga pressen, näringslivet och politiken, säger Göran Folin.
- Järntriangeln, säger Staffan Wrigge med en lättsamhet som lockar till skratt trots att ämnet är dystert.
Attityden hårdnar
Alternativ Stad arbetar enligt devisen "när man gör något händer något". De försöker synas och höras så mycket som möjligt. För att bilda opinion eller påverka makthavare direkt.
- Va fan, det verkar som om Alternativ Stad arrangerar, berättar Göran Folin att någon sagt apropå deras strategiska placering utanför Naturvårdsverkets Klimatforum som hölls förra året i samband med att FN:s klimatrapporter släpptes. Det har blivit många aktioner genom åren. Tyvärr upplever han att attityden mot fria röster hårdnar.
- Sedan i somras har vi en kampanj för yttrandefriheten i galleriorna. Fast de är offentliga utrymmen precis som gator och torg försöker ägarna stoppa manifestationer och utdelning av flygblad. Ofta med hjälp av buffliga vaktbolag. City arrangeras så att det blir svårt att nå ut. Trots att de haft polistillstånd har de upprepade gånger hotats med handgriplig avvisning tills de visat att de har lagen på sin sida.
- I Sergelgången blev vi utkörda och just den vill politikerna nu utöka genom ytterligare inglasning. En privatisering som hotar landets mest centrala plats där mängder av manifestationer ständigt pågår. Nu ska de testa gränserna för yttrandefriheten i de tio köpcentrum som koncernen Boultbee köpte av kommunen i höstas.
- Deras policy är att med höjda hyror tränga ut udda verksamheter och att förbjuda alla aktiviteter som inte är kommersiella.
Segrar ger ny energi
De segrar som vinns ger ny energi. Nyligen stoppades en planerad galleria vid Odenplan.
- Vi ser väldigt allvarligt på privatiseringarna. Människor förlorar livsrum, trycks tillbaka av en anonym makt, säger Staffan Wrigge. Alternativ Stad motsätter sig också utförsäljningen av allmännyttan bland annat på grund av att butiker i gatuplan får höjda hyror vilket leder till att affärskedjorna breder ut sig.
- Vi måste värna de små och udda. Hantverkare ska ha sin plats, säger han. En stad är uppbyggd kring handel men denna får inte likrikta allt. Mångfald kan gynnas på olika sätt. Bland annat genom att äldre hus med lägre hyror finns kvar även i attraktiva områden. Man bör också vara medveten om att bilvägar och blockbyggen av hus utgör barriärer. Ett kvarter ska leda in i ett annat och uppmuntra till strävande. Det är också viktigt att människor kan bo, arbeta och umgås utan att behöva förflytta sig långa sträckor. De ser positivt på förtätningen av Stockholm och dömer ut planerna på nya motorleder som glesar ut regionen. Till detta kommer också miljöskäl och de deltar för närvarande i en kampanj mot projektet Förbifart Stockholm. Förtätningen av Stockholm innebär dock ofta att grönområden försvinner.
- I viss mån men det finns outnyttjad mark på nära håll. På till exempel Bromma flygplats som borde läggas ner skulle 30 000 människor kunna bo och arbeta, säger Göran Folin.
Stadens goda sidor
Men att Stockholm växer är inget att uppmuntra tycker de. Stockholm ska inte ses som en motor för landet. Men många vill bo i en storstad och andra söker sig hit för att få jobb. Vi pratar om storstadens kvaliteter och de talar med värme om Stockholm. Staffan Wrigge som infödd i stadens hjärta och Göran Folin som inflyttad. Den enes engagemang föddes när han såg sina uppväxtkvarter gå förlorade i rivningsyran och den andres av den allmänna tidsandan. Det jobb som fick Göran Folin att flytta till Stockholm var i nöjesbranschen.
- Jorå, jag frotterade mig med Lill-Babs och dom på 60-talet.
- En storstad är variation, ombyte och omväxling. Och det är något grandiost över allt det här som människan har samlat och byggt, säger Staffan Wrigge.
De framhåller det positiva i den anonymitet som storstaden erbjuder. Göran Folin berättar om en tid i ett levande kvarter i centrala Stockholm. Där fanns gemenskap men bara ett kvarter bort fanns anonymiteten, en möjlighet att sträva fritt som vi gjort i alla tider.
- Det handlar om en frihetskänsla. Människan är konstigt dialektisk, pendlar mellan olika tillstånd, var och en har sin blandning som ger harmoni, säger Staffan Wrigge.
Men påtvingad anonymitet och segregation är av ondo och de börjar tala om stadsdelar som till exempel Gåshaga som alltmer gömmer sig med hjälp av murar och vaktbolag. Alternativ Stads vision handlar om att skapa en rättvis fördelning av resurser och inflytande mellan stadens alla invånare. Det ger i sin tur trygghet utan kameror, murar och vaktbolag.
Makt och girighet
Makthunger och girighet är de svåraste motståndarna enas de två folkrörelserävarna om.
- Vad händer i ett kapitalistiskt samhälle som inte får expandera? frågar sig Göran Folin.
- Övergången från det feodala samhället gick inte heller smärtfritt, påminner Staffan Wrigge. Europas historia är full av revolution. Den sociala historien är blodig. Kapitalismen är inte slutet på historien. Det är de ense om men inser att det inte ser ljust ut just nu. Regeringsskiftet öppnade för revanschism och mycket monteras ner.
- Men jag har ändå en viss optimism. Den nordiska välfärdsmodellen sitter djupt, det visar opinionssiffrorna, säger Göran Folin.
Det handlar i slutändan om att hålla ut tror de. Att fortsätta organisera sig. Folkrörelserna har fötts ur ett maktlöshetsperspektiv och har stor betydelse. Alternativ Stad söker ständigt nya sätt att nå ut. Förra hösten började de med en serie cafémöten på olika teman och tillströmningen har varit god. Caféer är ett bra sätt att nå ut till ungdomar men de vill också nå till exempel 40-talister som går i pension. Kanske vill de återvända till rörelsen? Det är viktigt att ha återväxt och att man kan lösa av varandra när det är dags för till exempel familjebildning.
Visst kan man göra en del som enskild, genom att vara en varsam konsument, men för att förändringar ska ske krävs att folk kommer samman. Att inse att vi kan förändra verkligheten om vi gör gemensam sak, säger Göran Folin.
Benita Eklund
Share
|