Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 34, 26 augusti 2011

Döda bottnar breder ut sig längs kusterna

Syrebrist och bottendöd är inte bara ett problem på djupa vatten. En ny studie visar att kustnära områden, som Stockholms skärgård, också är drabbade.

Ett internationellt forskarlag har för första gången kartlagt syresituationen längs Östersjökusterna och resultatet förvånade.

- Det är en stor överraskning att syrebristen är så utbredd i kustnära områden, säger Daniel Conley, professor vid institutionen för geo- och ekosystemvetenskaper vid Lunds universitet.

Fisket drabbas

Bristen på syre leder till att bottenlevande organismer dör men det har fler allvarliga konsekvenser.

- Fisket drabbas eftersom kustzonerna är viktiga för småfisken som föds och växer upp där. Livsmiljöerna för dessa blir färre, säger Daniel Conley.

Vi kan också förvänta oss kraftigare algblomningar.

- Syrebristen förvärrar övergödningen eftersom den fosfor som finns inbäddad i bottnarna frigörs.

Orsakerna kända

Enligt Daniel Conley är orsakerna till den här utvecklingen numer väl kända. Det handlar om utsläpp av näringsämnen från gödningsmedel, stora djurfarmar, förbränning av fossila bränslen och avfallsvatten från reningsverk.

Han menar att vi alla har möjligheter att agera på det personliga planet men lägger ansvaret på politikerna.

- Man har kommit överens om neddragningar av utsläpp i Helsingforskonventionens Aktionsplan för Östersjön, men de har inte implementerats. Om det inte sker kommer det här att bli värre, säger Daniel Conley.

Share