Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 25, 23 juni 2011

Rytmer i baktakt inspirerar framåt

Reggaebandet Poor earthling sounds satte Slussens betong i gungning på Världsmiljödagen den 5 juni. Med sköna rytmer och underfundiga texter inspirerar de till kamp mot miljöförstöring och orättvisor.


Poor earthling sounds på Världsmiljödagen 2011. (Foto: Maximilian Björsten)

De traditionella bokborden, med broschyrer och pamfletter i högar, kantar Slussenterrassen på Världsmiljödagen. En man samlar namn mot förbifart Stockholm, en annan för att starta ett nytt grönt parti. Den friska ostvinden rör om bland papperen och besökarna huttrar. Men när Poor earthling sounds börjar spela stiger temperaturen och torget fylls med människor som gungar i takt med musiken.

Får med känslorna

- Jag har försökt skriva insändare men det blir för mycket retorik. I musiken får jag med känslorna, säger Peter Ramsfeldt Bolesch som spelar gitarr och sjunger.

Han, Per Tjäder på bas och Othmane Rezine på djembe har roligt när de spelar. Det både syns och hörs. Några finklädda på väg rakt över terrassen, saktar ner sina bestämda steg, lyssnar en stund och kan inte låta bli att le. Men det finns allvar i texterna också, och musiken skapas av ilska över orättvisorna i världen, berättar Peter Ramsfeldt Bolesch.

- Jag gör låtar när jag är förbannad.

Bandmedlemmarna, som bor i Uppsala, har spelat tillsammans i ett år, mest i samband med evenemang kring miljö och klimat. Vanligtvis är de fyra, men Jenny Jakobsson är inte med idag.

Förhindra utsugning

Texterna, på engelska och svenska, skriver bandets medlemmar tillsammans. De är innehållsrika och under spelningen sjunger de om klimathot och sitt begär efter närodlad mat. Hur rika människor och länder behandlar de fattiga är ett annat tema.

- Våra texter handlar om att förhindra den utsugning som skapar fattigdom och rikedom. Vi försöker vara en röst för de som drabbas av miljöförstöringen, säger Per Tjäder.

Det är kritiska texter men samtidigt roliga och fyndigt formulerade. I Brunkolonialism får Vattenfall kritik för "greenwashing" och i en annan sång kommenteras det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn. På Slussenterrassen framför de också en låt av Dia Psalma, ett hårdrocksband, om olja och om outnyttjade resurser i sol och vindkraft. Men naturligtvis går den här i samma sköna reggae-takt.

Poor earthling sounds lyckas förmedla också de stora, svåra sammanhangen. Hur vår konsumtion påverkar människorna och miljön i fattiga länder. En låt om dumpster diving - att samla bortslängd mat - handlar om hur allt fler blir fattiga och går med tomma magar. Samtidigt finns gott om mat i skräpet bakom våra mataffärer:

"Cause there?s no need for thrift, seh when importing is so cheap.

When it?s more profitable to throw away, than to keep".

Stoppa köttätandet

Att få slut på köttätandet är en annan angelägen fråga för bandets medlemmar.

- Det är orättvist att äta kött. Dels är det förtryck mot djuren, dels påverkar köttproduktionen klimatet och miljön och den tar stora resurser från annan matproduktion, säger Per Tjäder.

Texterna och musiken sätter både kropp och själ i rörelse. Vi lyssnar verkligen och känner efter. Och det är meningen. Blandningen av humor och allvar ska inspirera till annan konsumtion och till att kämpa för rättvisa.

- Det ska vara kul och pepp för andra aktivister men vi vill verkligen ha med kritik också, säger Peter Ramstedt Bolesch.

Share