Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 14, 8 april 2011

Paketresor förödande för lokalbefolkningar

En nyligen publicerad fältstudie om turismen på Dominikanska Republiken visar att paketresor med All Inclusive har både sociala och ekonomiska baksidor för lokalbefolkningen i turistländerna.

Fältstudien är en del i en större rapport som nyligen getts ut av nätverket Schyst Resande. Jenny Eriksson har gjort en djupgående observationsundersökning på Dominikanska Republiken. Hon arbetar i MR-piloterna i Göteborg och är konsult i mänskliga rättigheter.

Intervjuerna i observationen visar att de flesta turister som bor på resorten inte vill ha någon kontakt med lokalbefolkningen. Hotellen, som ägs av utländska storbolag, har all service inom hotellområdet. Där finns allt från souvenirer till utflyktsarrangemang och livsmedel. Alla pengar inom turistnäringen går direkt till västerländska resebolag.

Det är ett stort ekonomiskt läckage, säger Jenny. Hon berättar om sina observationer och har fått mycket att göra i samband med att nätverket Schyst Resande nu släpper en rapport om hållbar turism.


Jenny Eriksson, konsult i mänskliga rättigheter, föreläser om sin fältstudie i Göteborg.

Dåliga arbetsvillkor

Turismen sätter spår. Ofta har personalen på de stora hotellkedjorna mycket dåliga arbetsvillkor och det är vanligt att förflyttning av befolkningen sker med tvång. Andra följder är att resandet bidrar till vattenbrist, och i takt med att turismen exploaterar byar och städer så ökar också alkohol- och drogkonsumtionen i länderna. Att sexhandeln och barnprostitutionen ökar i turistländerna och årligen omsätter mångmiljardbelopp är ett av de största problemen inom turistnäringen.

Det är bara cirka en procent av All Inclusive-turisterna som är där för kulturens skull, säger Jenny.

Hela 74 procent av de intervjuade i hennes studie äter all mat på hotellet. Det innebär att den lokala maten som odlas i landet inte köps in av hotellet eller turisterna. Istället flyger hotellbolagen in livsmedel från andra länder.

Ingen kontakt

Det visade sig att turisterna i undersökningen medvetet valde att inte ha någon kontakt med lokalbefolkningen.

- En vanlig uppfattning var att de tyckte att lokalbefolkningen bara vill tjäna pengar på oss, förklarar Jenny. Turisterna valde därför att stanna på resorten för att slippa försäljare och andra människor som bodde i närheten.

Undersökningen visar att många turister tror att det är bra med turism till fattiga länder, bland annat så är det en vanlig uppfattning att det ger jobb till lokalbefolkningen. Detta visade sig inte vara fallet. Personalen på hotellen är inte heller anslutna i fackföreningar.

Flera av de intervjuade turisterna trodde att bara för att arbetarna ser glada ut så uppfattades det som att de hade det bra på arbetsplatsen, fortsätter Jenny.

De flesta av turisterna tyckte trots allt att arbetsförhållandena på hotellet var viktigt, men valde att lämna över ansvaret till resebolaget.

För mer information om MR-piloterna och Schyst Resande, se hemsidorna:

www.mr-piloterna.se

www.schystresande.se

Share