Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 3, 21 januari 2011

Havsörnar dör av blyförgiftning

Havsörnar som äter skadeskjutna djur eller kadaver kan få i sig dödliga mängder bly från ammunitionen. Det är inget nytt problem men forskarna är överraskade av problemets omfattning.

För några år sedan gjorde svenska forskare en oroväckande upptäckt. Naturhistoriska riksmuseet har en miljöprovbank med upphittade döda örnar från lång tid tillbaka. När forskarna valde att undersöka bly, kadmium, kvicksilver och selen upptäckte de att många havsörnar hade dött av blyförgiftning, skriver Björn Helander och Anders Bignert från Naturhistoriska riksmuseet, med kollegor i Havet 2010.

Minskade halter i miljön

Av de 116 döda fåglarna som samlats in mellan 1981 och 2004 hade en fjärdedel så höga halter av bly i lever och njurar att det inte kan förklaras av naturliga källor och 14 procent hade så mycket bly i kroppen att det var dödligt.

En koncentration på över 20 mikrogram (per gram torrvikt) räknas som dödligt för rovfåglar och havsörnarna med diagnosen blyförgiftning hade mellan 21 och 154 mikrogram (per gram torrvikt) i levern.

Bland de som inte var utsatta för bly var koncentrationerna under 2 mikrogram (per gram torrvikt) vilket visar att havsörnarna normalt inte utsätts för höga blyhalter i miljön. Över lag så visar också provtagning i Sverige att halterna av bly minskar för varje år.

Blyhagel i mage och tarm

I flera fall har forskarna hittat rester av ammunition i mag-tarmkanalen hos de blyförgiftade rovfåglarna. Eftersom örnarna i första hand tar skadade byten och kadaver, särskilt under vintern, är det inte ovanligt att de tar skadeskjutna djur med blyhagel eller kulsplitter i. Blyhaglet löses sedan upp i den sura miljön i magen och bildar blysalter som kan tas upp av organen.

Detta är egentligen inget nytt problem i Sverige och det har också rapporterats från andra länder. Men det har funnits brister i kunskapen om hur allvarligt problemet är. Det har även funnits planer på att fasa ut bly i ammunition men det har inte blivit genomfört.

Forskarna tror att detta kan innebära att även andra fåglar och däggdjur är drabbade.

Share