Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 19, 13 maj 2011

Supercykelvägen lockar pendlare att lämna bilen

Den klimatsmarta cykeln har blivit trafikplanerarnas dröm. Liten, tyst och hälsosam men ändå snabb och flexibel passar den utmärkt i städerna. Nu ska specialutrustade cykelvägar göra resan ännu attraktivare.

Nu ska den bli verklighet - supercykelvägen - mellan Lund och Malmö.

- Karolina och jag har bestämt oss, säger Karin Svensson Smith.

Hon är kommunpolitiker för Miljöpartiet i Lund och tror på cyklingen. Att den är bra för klimatet, för städerna och för vår hälsa. Karolina Skog är kommunalråd för Miljöpartiet i Malmö. Tillsammans arbetar de för en cykel-highway mellan de båda städerna.

Kanske en och annan ler lite överseende åt idéerna om lättrullad asfalt, vindskydd, grön våg vid trafikljus och företräde för cyklister i korsningar. Men för Karin Svensson Smith är det allvar. I hennes vision om ett transportsystem utan fossilt bränsle är det inte bilhjulen som ska snurra fortare.

- Vi kan tycka vad vi vill om vad som är lämpligt. Vi har inget annat val än att rädda världen, säger hon i samband med lunchmöte för Gröna studenter på Malmö högskola.


Blå färgmarkering i en korsning i Malmö för säkrare cykling.

"Vi måste ta ansvar"

Ett tjugotal studenter har hittat till den märkliga föreläsningssalen som är som en båt, komplett med reling och runda fönster. Det gamla varvsområdet i Västra hamnen har bytt skepnad till modern stadsdel och är nu en prioriterad hållplats för den kommande spårvagnen, berättar Karolina Skog. Hon och Karin Svensson Smith pratar om spårvagnar och cyklar - två transportmedel som platsar i den klimatanpassade staden.

- Nu måste vi ta ansvar för att stoppa utvecklingen och använda vår tid och kunskap till att vända det här, säger Karin Svensson Smith.

Hon menar att vi har klivit över ett staket - en gräns - och nu hotas hela mänskligheten av klimatförändringen.

Många korta bilresor

De verkliga utsläppen av koldioxid har hitintills överträffat alla prognoser från forskarna. En anpassning av transporterna är överordnat. Fyrtio procent av vår klimatpåverkan kommer från transporter och 94 procent av dem går fortfarande på olja. Hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. I städerna är bilresorna ofta ännu kortare, bara 3-4 kilometer enligt Trafikverket. Skrämmande nyckeltal som samtidigt öppnar för en förändring.

Mindre buller så att man kan umgås, grönska och att barnen kan röra sig fritt utan att skadas av bilar. Det är vad människor önskar sig av en stad att trivas i.

Politikerna önskar sig utrymme att bygga, berättar Karin Svensson Smith. Då tar bilen för mycket plats, och det avhjälper man inte genom att byta bränsle till etanol, el eller biogas.

Intresset för att bygga städer på ett nytt sätt finns i hela Europa och även bland EU:s beslutsfattare. Storstäder som London och Köpenhamn storsatsar på cykel.

Cykling på en ny nivå

Vid ett idéseminarium om en cykel-highway mellan Lund och Malmö fyller ett trettiotal personer den lilla lokalen i Stadshuset i Malmö. Det är tjänstemän från de två kommunerna och från Trafikverket samt forskare. Några företag är inbjudna för att visa sina idéer för den extrautrustade supercykelvägen. Stämningen är upprymd, nästan otålig - äntligen ska cyklingen lyftas till en ny nivå. Här frågar ingen varför.

Alla möjliga cykelvägar från världens alla hörn rullar förbi i presentationer på vita duken. Flera nämner de stora satsningarna i London: "Cycle Super-highways" för snabb transport in till centrum, 6 000 hyrcyklar och avancerade informationssystem med färgsymbolik och kartor.

I Malmö står cyklingen redan högt på den kommunala dagordningen. Ellie Alexandrou berättar om projektet Öresund som cykelregion, som EU är med och finansierar. Ett delprojekt är Commute and Bike - pendla och cykla - som ska få fler att ta cykeln till jobbet. Här ingår cykelvägar enligt förebild från London. Längs vägen mellan Lund och Malmö finns flera pendlarorter som Åkarp och Hjärup och ett helt universitet i Alnarp med 350 anställda och 800 studenter.

Upphöjd och färglagd

De som redan cyklar sträckan idag, supercyklisterna - vad tycker de? Det tar Marcus Ljungqvist reda på. Han har lagt ut företagens förslag till sträckningar på sin blogg Malmö-Lund på cykel. Där finns redan flera synpunkter samlade och alla är välkomna att kommentera. Ett smart sätt att både förankra och mobilisera.

Ur alla förslagen framträder en rak och gen sträckning, med asfalt särskilt anpassad för cykel. Så långt som möjligt är korsningarna med biltrafik planskilda. Om inte, är cykelns vägbana upphöjd och färglagd och bilarna får lämna företräde. I ljusreglerade korsningar är det grön våg för cyklisten. Inga höga kanter och två filer, en för de som cyklar riktigt snabbt och en för de lite långsammare. Allt ska bara flyta på.

- Att cyklisten känner sig prioriterad är viktigt, säger Hanna Wennberg från Trivector.

Efter vägen finns rastplatser med luft och vatten och, när du kommer fram, parkering för cykeln. De som cyklar sträckan idag säger att vinden är ett problem. I ett av förslagen finns stora plexiglasskärmar med solpaneler som värmer asfalten. Men Karin Svensson Smith tänker ett steg längre. Hon pratar entusiastiskt om lähäckar av hagtorn, nypon, hallon och björnbär som erbjuder mat och livsrum åt pollinerande insekter och fåglar. Trafikplaneringen som gynnar den biologiska mångfalden, inte tränger undan den.


Värnhemstorget i Malmö byggs om och kan bli en av rastplatserna på super-cykelvägen. Ellie Alexandrou visar.

En viktig symbol

Nu rullar arbetet med en cykel-highway vidare. I Tekniska nämnden i Lund har samtliga partier yrkat bifall till förvaltningens positiva yttrande över motionen - som Karin Svensson Smith skrivit - om att bygga en cykelhighway. I juni börjar Trafikverket med en stråkstudie. Då undersöker de för- och nackdelar med olika sträckningar, vad som behöver göras och vad det kostar.

Men varför är en cykel-high-way så viktig? Gör inte pengarna nytta för många fler inne i Lund och Malmö? Karin Svensson Smith svarar snabbt och säkert:

- Det är en viktigt symbol. Ibland har Miljöpartiet och miljörörelsen associerats med förbud, skatter och saker man inte ska göra. Vi vill visa att vår omställning till det hållbara samhället inte bara innehåller besvärliga saker, utan också sådant som folk gillar. Vi måste erbjuda alternativ till bilen.

Men hon är inte rädd för att säga att det ska bli både besvärligt och dyrt att köra bil i städerna.

- I Lund är över 40 procent av alla resor med cykel. Jag kan med lätthet säga att den blir ännu större när vi förbjuder biltrafik på fler gator och tar bort parkeringar.

Företräde för cyklister

Hennes budskap är tydligt. Mer ekonomiska styrmedel. Och hon berättar varför tågtrafiken i Schweiz fungerar så bra. Därför att den får kosta och pengarna tas från avgifter på vägtransporter. Så prioriterar man kollektivtrafiken där.

- I morse läste jag i Sydsvenskan att man tar bort parkeringar för dem som pendlar in till Malmö. En utmärkt åtgärd, säger hon påtagligt nöjd.

Gratis eller billig parkering vid arbetsplatserna är en viktig orsak till att människor väljer bilen. I Lund har man börjat stänga av gator för biltrafik, ta bort gatuparkeringar och ge cyk-listerna företräde i korsningar. Ekvationen är inte svår: Gör det besvärligt och dyrt att köra bil och enkelt och billigt att cykla så kommer fler att välja cykeln.

Men leder satsningarna på cykling verkligen till minskade koldioxidutsläpp?

Malmö stads förra cykelprogram, från 1999, ökade cykelns andel av resorna från 20 till 30 procent.

- De korta bilresorna, de som är under 5 kilometer, har sjunkit och våra cykelräkningar visar att antalet cyklister ökar mer än befolkningsökningen. Under 2010 ökade antalet cyklister med 6 procent. Nu visar Skånetrafikens undersökning också att bilresorna minskar, berättar Leif Jönsson på gatukontoret i Malmö.

Nu kommer ett nytt cykelprogram. Med 50 - 60 konkreta åtgärder, både hårda och mjuka, ska cyklingen bli ännu attraktivare och ta över ännu mer biltrafik.

- För individen är hälsa ett minst lika viktigt skäl för att cykla, som att ta klimatansvar för sina transporter. Väldigt stor del av sjukdomarna kan man skjuta upp så man kan åldras lite senare genom att röra på sig mer, säger Karin Svensson Smith.

Viktigt för hälsan

En person i medelåldern som börjar cykla till jobbet, fem kilometer om dagen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 50 procent. Och så sover man bättre på natten, det visar forskning.

En cykel-highway behövs för att lyfta hela cyklingen, men Karin Svensson Smith betonar att det är inte bara den hon är ute efter. Det ska vara bra att cykla inne i Malmö och Lund också. När den första motorvägen mellan Lund och Malmö invigdes på 1950-talet blev den trendsättande. Bilen blev en frihetssymbol. Människor fick möjlighet att åka vart de ville och när de ville.

- Då tänkte man inte på att det var på bekostnad av andras frihet. Som cyklist förflyttar man sig utan att inskränka på någon annans frihet.

Idéerna för cyklingen vill liksom aldrig ta slut.

- På sikt ska vi ha ett cykelsystem som är en förlängning av pendlarkortet. Så om du arbetar någon annanstans ska cykeln finnas där du går av tåget. Du låser upp den med pendlarkortet.

Vi promenerar mot järnvägsstationen i den kalla nordvästvinden. Men solen skiner och Karin Svensson Smith berättar entusiastiskt om medvind för cyklingen och om sin vision för staden.

- Cykling och kollektivtrafik ska vara så bra att folk inte behöver äga bil. Bilägandet ska främst vara till för folk som bor i landsbygd där det inte går att klara sig med kollektivtrafik, även om den blir bättre än i dag. Målet bör vara att eventuellt bilbehov i städerna tillgodoses med taxi, hyrbil eller bilpool.

Share