Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 22, 3 juni 2011 Fisk till havs skadas av oljeutvinningen Fiskar som lever i närheten av oljeplattformar ute till havs är lika sjuka som fiskar som lever i närheten av föroreningskällor utmed kusten slår svenska och norska miljöforskare fast i en ny forskningsartikel. Unikt för studien är att hälsoeffekter av oljeföroreningar påvisas i naturliga fiskpopulationer ute till havs. Resultaten går emot en vanlig föreställning om att det främst är stora oljeolyckor som skadar den marina miljön. I stället visas att den kontinuerliga oljeutvinningen till havs är ett reellt hot mot fiskars hälsa. I artikeln "Biomarkers in natural fish populations indicate adverse biological effects of offshore oil production", som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE, redovisas hälsotillståndet hos kolja och torsk från fyra havsområden. Två områden i Nordsjön med olika intensiv oljeutvinning jämförs med ett område i Nordsjön utan oljeutvinning samt med havet utanför Island. Utsläpp från daglig drift Tomas Hansson, Filosofie doktor och en av de tre svenskarna i forskarlaget, säger att han är förvånad över resultatet. - Det var överraskande att oljeutsläppen från den dagliga driften uppvisade så stora effekter, eftersom fisk i öppna havet sannolikt rör sig över större områden än mer stationära fiskarter längs kusten. Tidigare undersökningar av hälsotillståndet hos fisk i fält har oftast handlat om sådana mer stationära arter nära en specifik föroreningskälla. Utsläppen kommer från borrningen och användandet av havsvatten för att pumpa upp oljan samt från oljespill. - Fortfarande vet man mycket lite om det faktiska hälsotillståndet hos naturliga djurpopulationer i den marina miljön. Resultaten tyder dock på att effekterna av den kontinuerliga oljeutvinningen är större än vad som hittills varit känt. Hälsan hos fiskarna hotas Genom att analysera så kallade biomarkörer har forskarna fått en symptombild med störst effekter på fiskarna där oljeutvinningen var som intensivast. Biomarkörerna visade effekter på enzymer, antioxidanter, fettsyror och arvsmassan. - Det finns dock ingenting som tyder på att människor skulle kunna bli förgiftade av att äta fisk från Nordsjön. Däremot kan näringsinnehållet vara lägre i fisk med nedsatt hälsa. Forskarna fann till exempel att fiskarna i området med mest intensiv oljeutvinning hade klart lägre halter av Omega 3 och Vitamin E i köttet. - Djuren i haven är i dag stressade på flera sätt. Till stressfaktorer som överfiske, global uppvärmning, övergödande utsläpp och försurning av världshaven läggs nu även kontinuerliga oljeutsläpp. Den totala stressen kan bland annat leda till att fiskbestånd får svårt att återhämta sig. Att försöka minska oljeutsläppen genom strängare regler eller ny teknik tror inte Tomas Hansson kommer ge tillräckliga resultat. - Det enda vettiga är att snarast gå över till förnyelsebara energikällor. Det är också viktigt att minska de globala transporterna och istället utveckla mer lokala eller regionala ekonomier. |