Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 52/53, 23 december 2009

"Vi måste vända världen rätt igen"

Klimatmötet blev en besvikelse men det finns ändå anledning att vara nöjd. Trots polisens våldsamma preventiva metoder lyckades ideella organisationer, aktivister och vanliga medborgare föra fram sitt budskap. Vår rörelse är på väg att ta steget till nästa nivå, menar författaren och aktivisten Naomi Klein.

Lördagens demonstration samlar tiotusentals och under det två veckor långa COP15 bubblar Köpenhamn av alternativa möten, demonstrationer och aktioner. Ett budskap är att samhället är redo för en omställning, ett annat att klimatavtalet måste ta hänsyn till västvärldens miljöskuld.

- Luften är elektrisk, säger Naomi Klein på ett möte som samlar några hundra personer på måndagen andra veckan.

Hon har inte deltagit i ett toppmöte på fem år men besöker nu både FN:s konferens och det alternativa Klimaforum. Denna kväll deltar hon i ett aktivistmöte arrangerat av Climate Justice Action, ett internationellt nätverk av personer och grupper.

- Vansinnigheter pågår på Bella Center. Bland annat ser vi försök att belöna de företag som orsakat problemet.

Hon menar att bilden som nu levereras att "alla vill vi rädda världen" och att vi alla är drabbade är lögnaktig. Det handlar i stället om en klassisk maktkamp där de rika står mot de fattiga.

- Men vi som är här känner till sanningen och förstår ilskan från Syd, det är en kraftfull röst. Vi måste ge dem erkännande och visa att vi kämpar sida vid sida. Vi måste vända världen rätt igen.

Naomi Klein är mycket hoppfull och menar att den alternativa rörelsen nu börjar bli en verklig kraft, med viktiga insikter i bagaget. Vid hennes sida denna kväll finns Michael Hardt, politisk filosof som skrivit den uppmärksammade boken Imperiet.

Han ser en del av lösningen på klimatproblemen i att stoppa den våg av privatisering och nyliberalism som sveper över världen.

- Vi måste kämpa för det gemensamma. Det handlar om land, vatten och skogar men också om det som produceras av mänskligheten. Det måste delas för att vara fruktbart.

Ny klimatagenda

Med på mötet finns också Tadzio Müller, talesperson från Climate Justice Action. Han vill se en helt ny klimatagenda där strukturförändringar och matsäkerhet står i fokus. Men för att detta ska bli möjligt krävs kraftfull mobilisering.

- Låt detta bli en rivstart för en social rörelse för klimaträttvisa, uppmanar han.

Bakom de möten och aktioner Climate Justice Action nu ansvarar för ligger ett helt år av förberedelser. På plats finns många som deltagit i utformningen av den aktion som väntar på onsdagen. Nu lämnas uttrymme för diskussioner i grupper kring det som sagts på scenen. Därefter får grupperna redovisa samtalen och ställa frågor till panelen.

Det blir tydligt hur människor från hela jorden finns samlade i det gemytliga tältet. En ung kvinna från en stam i Afrika uttrycker skuldkänslor inför den resa hon nu fått göra.

- Min resa hit skulle ha betalat skolgång för 120 barn ett helt år, säger hon.

Hon påpekar att människor i Afrika inte ens vet att klimatmötet pågår och att hon tillhör en av få som fått studera ända till högskolenivå. Hon vill nu göra skillnad och tackar panelen för Afrikas räkning.

- Jag vet inte vad som driver er men tack för att ni representerar människor ni inte ens känner till existerar.

Till stor del handlade diskussionen om den aktionskodex som tagits fram.

- Polisen är våldsam. Hur kan vi vara tuffa och kraftfulla utan att svara med våld, jag förstår inte hur detta ska gå till, säger en mötesdeltagare.

Tadzio Müller (som senare grips för uppvigling) är tydlig med att även om det inte finns konsensus ska aktionskodexen om icke-våld följas.

- Ni behöver inte vara helt överens med strategin men den ska följas annars ska ni inte delta.

Naomi Klein lyfter det otaktiska med att använda våld eftersom en fight med polisen avslutar all kommunikation.

- Jag brukar inte ha åsikter om de metoder aktivister väljer men jag stödjer aktionen för att det sägs att den ska gå fredligt till, den som är orsak till att våld eskalerar är inte med oss.

Folkets församling

Tillsammans med andra rörelser, som Climate Justice Now och Via Campesina, får Climate Justice Action mycket medial uppmärksamhet när de på onsdagen 16 december försöker ta sig in på det avspärrade konferensområdet runt Bella Center.

Syftet med aktionen är att påvisa att FN-processen som pågår innanför stängslet är inriktad på falska marknadsbaserade lösningar och att ge ett verkligt alternativ, "Peoples Assembly", direkt översatt: Folkets församling.

Planen är att med hjälp av icke-våldsmetoder ta sig in på området och ordna ett alternativt möte med representanter från hela världen och komma fram till gemensamma rättvisa lösningar. Demonstranterna som kommer utifrån ska mötas av de delegater och NGO-representanter som känner sig överkörda i toppmötesförhandlingarna.

Runt tre tusen personer samlas en bit från Bella Center redan klockan åtta på morgonen. De är uppdelade i två grupper, den gröna och den blå samt en grupp på cykel, med uppgiften att cykla runt och distrahera polisen.

Med sig har de representanter för Syd, ursprungsfolk och utestängda från FN-förhandlingarna.

- Hela den gröna gruppen blev arresterad redan innan de hunnit lämna stationen och polisen följde den blå gruppen längs hela vägen, berättar Ed Thompson, en annan av talespersonerna för Climate Justice Action, när Miljömagasinet ringer upp dagen efter demonstrationen.

- När vi kom fram frågade vi polisen om vi kunde bli insläppta. När vi inte fick något svar försökte vi med icke-våldsmetoder pressa oss förbi polisens avspärrningar, säger han.

Men polisen svarar med batonger, tårgas och pepparsprej.

En del av gruppen viker av och försöker ta sig över en kanal med flytande luftmadrasser. Även det misslyckas och personerna grips.

Kritik mot falska lösningar

Gruppen med ett hundratal personer som ska möta upp inifrån Bella Center blir stoppade av polisen på en liten bro. De står där ett tag och ropar efter klimaträttvisa och "Vi är folket, vilka är ni?". Sedan blir de, till synes oprovocerat, tillbakapressade med batongslag av en trupp poliser.

Slutligen avbryts även försöket att ta sig in på Bella Center och det alternativa mötet "Peoples Assembly" hålls utanför stängslet istället.

Bland de korta talen finns kritiken mot de falska lösningarna som utsläppshandel med koldioxid och en presentation av alternativen som att låta de fossila bränslena ligga kvar i marken. Det avslutas med en horisontell process med diskussioner i små grupper.

- Det var en symbol för demokrati, säger Ed Thompson. Mer demokratiskt än FN någonsin har varit. Det var ett möte mellan Nord och Syd och början på en global rörelse. Vi kommer att åka tillbaka till våra samhällen med det budskapet. Det är det enda sättet att stoppa klimatförändringarna. Ledarna inne på Bella Center har en annan agenda. De tror på den kapitalistiska marknaden och måste uppehålla det systemet.

- För att få en förändring, socialt och ekologiskt hållbart, krävs det motstånd. Eliten har aldrig stått för en revolutionerande förändring av samhället, det kommer bara kunna komma från botten.

Polisen är nöjd

Ed Thompson är mycket kritisk till polisens agerande. Han berättar att nätverkets tales-personer har gripits av polisen eftersom de synts offentligt och har betraktats som organisatörer. Men Climate Justice Action är en platt organisation.

- Vi är inte så många kvar nu. Två av våra talespersoner greps igår av civilklädda poliser.

På frågan om hur det känns att vara måltavla är svaret: Otäckt.

Men Ed Thompson säger att han är nöjd med gårdagens demonstration och Peoples Assembly trots att de inte kom in på området.

- Polisen försökte verkligen skrämma oss till att låta bli men alla som hade planerat att delta gjorde det.

Johnny Lundberg, presstalesman på danska polisen, uppger att de gripit cirka 2000 personer under toppmötets två veckor i mellan 50 och 100 enskilda insatser.

- Vi hade hoppats på ett fredligt toppmöte. Men det har varit nödvändigt med de insatser som vi har gjort. Vi var lite naiva och det hade inte gått att förutse det stora antalet incidenter.

Han uppger att polisen är nöjda med sin insats. Strategin var att hålla sig i bakgrunden och att toppmötet skulle vara i fokus, inte polisen. Men om det uppstod situationer skulle man se till att störningen upphörde.

- Användandet av makt ser våldsamt ut men det var ingen som kom till skada. Pepparsprej är inte farligt, men det är generande. När man ser hur det utvecklade sig i Seattle (WTO-mötet 1999, red. anm.) och på andra ställen så har den danska polisen skött sig utmärkt. Vi fick inte de oroligheterna som var där, säger han.

Fortsätter i Mexiko

Flera personer som deltog i demonstrationen på onsdagen 16 december som Miljömagasinet pratar med, vittnar om att polisen uppträtt väldigt aggressivt.

- Jag var nära att börja gråta flera gånger när jag såg hur polisen slog folk. Första gången hade jag svårt att tro vad jag såg. Jag såg bara batongen som rörde sig upp och ner, sedan såg jag att det låg en person på marken. De fortsatte att slå fastän personen låg ner, berättar Luis Simoes allvarligt.

Han är konstnär från Portugal och har åkt till Köpenhamn för att gå på Klimaforums seminarier och konserter, delta i demonstrationer och träffa människor. Han vill bli bonde och har särskilt deltagit i aktiviteter som arrangerats av Via Campesina, den internationella organisationen för småbönder.

- Polisen var så arga. Hur kan de vara så aggressiva? Går de hem på kvällen, tar av sig utrustningen och hälsar på sin fru och säger: "Hej älskling, i dag slog jag ner några unga män som kämpar för klimatet!", frågar han.

På måndagen 14 december var det en demonstration mot NATO som Luis Simoes också var med på.

- Det var den bästa jag har varit på. Det var helt lugnt och det var med clowner som gick runt och pratade med folk. Men det var inte så många som deltog.

Flera personer vittnar om att "Peoples assembly" var en lyckad manifestation. Så även Luis Simoes.

- Jag tror på folket, det är vi som är ledarna, tillsammans. Den här rörelsen kommer verkligen att bli viktig och det kommer att fortsätta nästa år i Mexiko. Det jag har hört och sett här i Köpenhamn har förändrat mitt liv, säger han.

www.climate-justice-action.org

Share