Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 19, 13 maj 2011

"Vi får det näringsliv som vi förtjänar"

- Vi har mycket kunskap och ganska lite tid på oss. Framtiden handlar om att företaga men inte riskera livet, säger författare Bertil Torekull vid inledandet av ett seminarium om Framtidens företagande i Båstad.

Bertil Torekull, föreläsare, småföretagare och tidigare chefredaktör för bland annat Svenska Dagbladet talade om grönt företagande i samband med att Gustav Fridolin (MP) lanserade sin nya bok Maskiner & människor. Det var Båstads lokala miljöpartiorganisation som den 29 april arrangerade seminariet på biblioteket i Båstad. Föreslagen språkrörskandidat Gustav Fridolin är också industripolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Många småföretagare och några större företag är verksamma i kommunen och Båstad hamnade på plats 258 enligt tidningen Miljöaktuells miljöranglista förra året. Det är en god förutsättning för att skapa ett modernt drömföretagsklimat i just Båstad, enligt de lokala Miljöpartisterna Katarina Toremalm och Joakim Malmberg, som höll i trådarna.


Gustav Fridolin presenterade sin bok Maskiner & Människor. (Foto: Susanne Gerstenberg.)

Rika länders ansvar

- Oljebolaget BP:s VD Carl-Henric Svanberg säger att en klimatuppvärmning av 1,5 grader inte skulle vara så farlig. Med vilken rätt kan han uttala sig så, röt Bertil Torekull. En kollektiv ansträngning av de rika staterna är nödvändig. Där finns många småföretagare - bara i Sverige ungefär en miljon som har mindre än tio anställda - med lika många goda idéer. Det gäller att skapa ett klimat, där det är roligt och lönsamt att bilda och driva nya företag, utan att vänta på bidrag.

Deltog gjorde också klimatprofilen Nina Eklund, som berättade om sitt arbete med Hagainitiativet. Initiativet har samlat en rad stora företag som vill arbeta med att minimera sin miljöpåverkan. Axfood, Cocacola Drycker och Fortum finns bland dem. Orsaken är att fler kunder ställer krav.

Nina Eklund påminde också om att vi människor gör av med 160000 liter råolja per sekund och att nio miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens 200 miljoner invånare. Hon uppmanar lokala företagare att sammansluta sig och våga utmana på nytt.

Alger för avloppsrensning

Under seminariedagen fick dessutom fyra företagare 20 minuter var att presentera sin verksamhet: Malmberg i Yngsjö (vattenreningsföretag på europeisk nivå), Kockums industrier (bygger järnvägsvagnar), Cleantech Scandinavia (miljöanpassad affärsutveckling) och Simris Alg.

Simris Alg och deras program "Food and Fuel from the Sea" bygger på idén att odla mikroalger genom fotosyntes. De ska användas för att rensa avloppen. Fisken i havet får sitt omega 3-behov tillfredställt av mikroalger; det går att överföra detta till den övriga näringsprocessen och använda den som fodertillskott inom lantbruket.

- I framtiden är växtriket basen för livsmedel och energi. US-marinen driver redan idag båtar på flygfotogen tillverkade av alger, som är väldigt lik fossil råolja. Simris Alg ligger i startgropen, säger Fredrika Gullfot. Det är dags, andra länder ligger långt före.

Maskiner & människor

Gustav Fridolin presenterade Maskiner & människor, sin nya bok, utgiven tillsammans med Ulf Bodach Söderström. En skrift om arbete och framtidstro lyder underrubriken. Gustav Fridolin drog på plats paralleller mellan dagens industrisamhälle och industrialismens början i mitten av 1700-talet. Hans slutsats: Det behövs en ny samlad energirevolution.

- Tyvärr är Sverige en industrination som inte bedriver någon industripolitik det vill säga en omställningspolitik. Sverige promenerar, andra länder springer och de har sprungit förbi oss, säger Gustav Fridolin.

Han talade om tre målsättningar för Miljöpartiet.

1) Investera i miljön, till exempel genom järnvägsutbyggnad, där han menade att andra EU-länder investerar dubbelt så mycket, samt i solceller, där Sverige utvecklat solcellfilmer men saknar investeringar i tillverkning. I Tyskland, till exempel, arbetar 80000 inom denna industrigren.

2) Skapa stabila förutsättningar för en samlad investering i innovationsteknik, exempelvis biogasdrift på Gotlandsfärjor.

3) Satsa på utbildning och fortbildning inom återvinnings- och skogsbranschen. Sverige ska bli det land där man kan vidareutbilda sig, enkelt och bäst i världen, säger Gustav Fridolin med eftertryck. Och, vi får det näringsliv vi förtjänar! Politikernas uppgift måste vara att skapa ett gynnsamt klimat så att gröna lösningar kan växa fram.

Share