Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 15, 15 april 2011

Nicole Foss vill varna för bubblorna

Det bästa sättet att förbereda sig inför den kommande ekonomiska depressionen är att bli skuldfri, säger finans- och omvärldsanalytikern Nicole Foss. Det andra är att bygga upp det lokala samhället tillsammans med sina grannar.

Hon är biolog, jurist, kärnenergispecialist och redaktör för bloggen The Automatic Earth som knyter ihop finans-, energi- och resurskriserna. I slutet på mars arrangerade bland annat JAK Medlemsbank, Effekt Magasin och Omställning Sverige flera seminarier runt landet när finans- och omvärldsanalytikern Nicole Foss var på Sverigebesök.

Temat för hennes budskap är att det nu ungefär samtidigt seglar upp två kriser på himlen. En oljekris som kommer följa på och förstärka en stor ekonomisk kollaps. Finanskrisen 2008-2009 var ingenting i jämförelse med det som komma skall. Hennes svar på kriserna är att satsa på resiliens, motståndskraft i det lokala samhället - målet för bland annat omställningsrörelsen.

- Vi behöver största möjliga perspektiv på de här problemen, säger hon.

Men hon påpekar att det rör sig om olika tidsramar, det med kortast perspektiv är finanskrisen. När ekonomin ska återhämta sig efter nästa krasch kommer det inte att gå på grund av att den billiga oljan är slut.

Den andra stora krisen som närmar sig är alltså effekterna av att vi globalt har nått toppen av oljeproduktionen, det som kallas Peak oil.

Resursen framför andra

Energi är resursen framför alla andra men Nicole Foss menar att det är skillnad på att använda sig av den "inkomst" av energi, som hela tiden tillförs systemet genom olika former av solenergi, eller att använda "ärvd" energi som vi gör när vi använder fossila bränslen som olja och kol. Solenergi som lagrades i marken för miljontals år sedan.

- Varje år har vi bränt olja som motsvarar 400 år av jordens primärproduktion, säger hon. Det går inte att hålla den takten i all oändlighet. Det kommer en topp för produktionen och det som finns kvar är svårt och dyrt att utvinna.

Fossilbränsleberoende

Hon tar upp ett diagram som visar att de största oljefälten hittades på 1960- och 1970-talen. Nu är det bara små nya fyndigheter samtidigt som konsumtionen ökar. En aspekt av att de stora fyndigheterna börjar sina är att det kostar mer energi att utvinna oljan.

I början av oljeåldern var det en enhet investerad energi för att får ut 100 enheter utvunnen energi i form av olja. Nu är det förhållandet nere i kanske 1 till 10, menar Nicole Foss. För att samhället ska gå runt krävs det minst 1 till 5. De alternativa energiformerna har vanligtvis en lägre kvot.

- Kärnkraft ses som en lösning, men vi ser problemen med den nu, säger hon. Det är många risker som inte tas på allvar. Vi lämnar problemet med kärnavfall, lämnar alla kostnader för det till kommande generationer och vi lämnar inga pengar för att ta hand om det.

Hon påpekar också att det krävs energi för att bygga vindkraft och solkraft och det tar tid att bygga ut en infrastruktur för det.

- Det är bra med alternativ men det går inte att köra "business as usual". Vi är fossilbränsleberoende och det är ett problem när vi ska gå framåt.

"Missat chansen"

Etanolbränsle har till och med negativt energiuttag, det går åt mer energi att odla energigrödorna än det går att få ut, det gör saken värre. Palmolja och biodiesel har lite bättre energiutbyte men då är det till exempel problem med att regnskogen huggs ner.

- Vi kan inte fixa problemet med minskande olja med detta.

Hon menar att vi har missat chansen att bygga ut alternativen när vi hade gott om billig fossil energi.

Energisubventioner driver på den ekonomiska aktiviteten, och stora subventioner driver på finansbubblor.

- Marknaden är inte rationell eller effektiv, säger Nicole Foss. Expansionen drivs av hopp och girighet och tillbakagången drivs starkt av rädsla. I båda riktningar är det en självförstärkande effekt.

Tulpaner i bubbla

Nicole Foss tar ett exempel på historiska bubblor, den med tulpanlökarna i Holland i början på 1600-talet. Efterfrågan på de då ovanliga lökarna drev upp priserna och till och med vanligt folk började spekulera och sälja. Till slut gick botten ur lökmarknaden och många ruinerades på kort tid.

Nicole Foss menar att bubblorna alltid följer samma mönster, en långsamt stigande kurva med ökande värde och sedan en snabb nedgång under 2-3 år. Och nedgången slutar alltid under den nivå där bubblan började växa. Vi behöver alltså veta var den nuvarande bubblan hade sin början och enligt Nicole Foss var det i början på 1980-talet.

- Tänk på vad ditt hem var värt då och vad du är skyldig för det i dag. Om det är stor skillnad så har du problem, säger hon. Tänk noga på om du vill vara fast i en bostadsbubbla.

Hennes råd är att sälja och bli skuldfri innan botten går ur.

- Var hellre två år för tidig än fem minuter för sen, säger hon.

Rädsla styr marknaden

Nicole Foss menar att rädsla i princip styr marknaden. Pengar går från där det finns rädsla till där det inte finns. Fastän USA inte alls är ekonomiskt stabilt så går investeringarna dit nu.

Men pengarna som bygger upp på marknaden består enligt Nicole Foss till 95 procent av lån från bankerna som saknar faktisk täckning. Precis som för tulpanerna på 1600-talet eller i ett pyramidspel bygger det hela på att de som deltar är överens om att det man handlar med faktiskt har det värde som de betalar för det. När det tills slut börjar spridas tvivel om substansen i detta värde så börjar luften snabbt pysa ur bubblan.

Nicole Foss gör en liknelse med leken "Hela havet stormar", där alla går runt stolarna tills musiken slutar. Eftersom det finns en stol mindre än deltagare gäller det att vara snabb att ta en stol för att inte åka ur leken. Nu är problemet att finansbubblan har skapat en jätteillusion om antalet stolar (pengar) så att det nu går flera hundra personer på varje verklig stol. Så länge musiken spelar kan vi gå runt ovetandes om detta. Eller så kan vi ta en stol innan musiken slutar och sätta oss vid sidan av. Det är det senare som Nicole Foss föreslår att vi gör.

- Sverige har en historia av tillväxt och konkurrenskraft, men ni har en väldigt stor bostadsbubbla, säger hon.

När bubblan brister kommer priserna på bostäder att sjunka dramatiskt. På Irland, som redan har drabbats, har priserna exempelvis halverats sedan 2008.

Enorm deflation

Det som Nicole Foss förutspår är att när ekonomin kollapsar kommer det bli brist på pengar när privatpersoner, företag och stater inte kan betala sina lån. Det blir en enorm ekonomisk deflation när en stor del av de tillgångar som skapats genom utlåning kommer gå upp i rök.

- Inflation och deflation handlar inte bara om fallande eller stigande priser utan vad människor har råd med, säger hon.

Värdet på pengar kommer öka och priserna kommer sjunka, men våra inkomster kommer troligtvis att sjunka snabbare. Vi kommer få mindre utrymme för att köpa det mest grundläggande som energi och mat.

Det betyder också att våra lån kommer öka i värde och med kraftigt höjda räntor riskerar människor att fastna i skuldfällor när priset på bostäderna faller kraftigt.

Pengar i madrassen

Värdet på kontanter kommer också öka eftersom människor kommer vara försiktiga med att spendera.

- Ett exempel är från depressionen i USA på 30-talet när det var brist på pengar. Bonden stod och hällde ut mjölk i diket för att ingen kunde köpa den medan människor svalt längre ner på vägen, säger Nicole Foss.

Hon rekommenderar därför att ha kontanter när krisen inträffar, och att efter hand köpa upp det som hon kallar för "hard goods", alltså sådant som faktiskt är värt något. Mark, verktyg och så vidare.

- Gör det när du kan, säger hon. Sälj de flesta obligationer och tillgångar.

Hon råder oss att se upp för banksystemet och istället bygga upp det lokala samhället.

- Vi behöver arbeta tillsammans, säger hon. En del gör det redan, går kurser i permakultur och bygger "transition towns" (lokalsamhällen för omställning). Vi behöver göra det så fort som möjligt.

Särskilt eftersom skyddsnät och bidragssystem inte kommer fungera så bra när samhället kommer in i en massiv ekonomisk kris.

- Det finns en risk för att människor förlorar tilltron till varandra, så det är viktigt att arbeta konstruktivt och gå vidare bort från det som går upp i sömmarna. "Business as usual" är inte möjligt, säger hon. Billig energi och billiga pengar kommer inte att finnas längre.

"Mitt i problemen"

Nicole Foss påpekar att det är farligt med system som byggs uppifrån och ner, motsatsen är bättre. Hon säger att vi måste stärka den lokala gemenskapen och motstå rädslan.

- Det är så mycket vi behöver göra och vi behöver göra det nu.

- Vi har förlorat mycket kunskap om vad det är att vara människa, vi har bara fokuserat på det ekonomiska. Vi kan gå vidare till nya system men vi måste gå igenom den här krisen först.

Hon säger att det kommer bli mycket svårare att få lån i framtiden och det kommer vara till mycket högre ränta. Det brukade vara så, även under hennes livstid, berättar hon. Paradoxalt nog kommer bankerna var ovilliga att låna ut till de som verkligen behöver det.

Nicole Foss tror dock att det kommer ta längre tid innan kriserna slår till än vad många andra tror.

Energikrisen tror hon kommer inom fem år, men den förda politiken kan ändra på det. Den ekonomiska krisen kommer troligtvis tidigare.

- Vi behöver egentligen starta 20 år innan problemen startar, men nu är vi mitt i problemen. Det är som att vi är törstiga och börjar fundera på att gräva en brunn, säger hon.

Det är svåra politiska beslut eftersom de långsiktiga investeringarna framöver måste ske på bekostnad av andra prioriteringar i samhället.

- Det fanns en tid när vi kunde gjort det smärtfritt men vi valde att ta den enklaste vägen, ett extremt kort perspektiv.

Basen på pyramiden

En person i publiken undrar om det inte går att få tio års uppskov för att ställa om.

- Vi har redan skjutit upp det, nu är vi nära att köra in i väggen, svarar Nicole Foss.

En annan frågar om det inte är själviskt att ta ut sina egna pengar från banken, när det innebär att det blir mindre till någon annan.

Att vara självisk är destruktivt tycker Nicole Foss. Men det är viktigt att hålla kvar pengarna i basen på samhällspyramiden där de kan göra nytta, annars förlorar vi det i stället till de som sitter på insidan av bankerna.

- Människorna i det här rummet har möjligheten att göra något nyttigt. Något att erbjuda vänner, familj och det lokala samhället, nerifrån och upp. Ju mer jämlikhet det finns i ett samhälle desto mer stabilt är det.

- Vi kan inte tvinga på total jämlikhet, men vi kan utjämna skillnader för att hålla samman samhället.

Trots det svåra budskapet vill inte Nicole Foss skrämmas, utan sprida information och uppmuntra till självbestämmande.

- Jag vill elda på människor att agera och vi måste absolut fokusera på de positiva aspekterna. När människor överreagerar får det ofta större negativ effekt än det som utlöste reaktionen. Så det kommer gå bättre om vi inte överreagerar.

Share