Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 6, 11 februari 2011

Gröna Listan - miljömärkt för upphandling

Västra Götalandsregionen satsar på gröna offentliga upphandlingar. Inköpen av inredningsartiklar som kontorsutrustning, möbler och textilier till den offentliga sektorn ställer nu höga krav på miljömärkning.

En arbetsgrupp inom regionen har tagit fram ett register där företag som uppfyller kriterierna får finnas med. Framgången med registret, som kallas för Gröna Listan, ligger i att allt fler företag nu vinner på att vara med.

Ovilja att miljömärka

Ofta får konsumenter veta hur mycket tid och kraft storföretagen lägger ner på att förändra sina leverantörers arbetsprocesser mot en mer hållbar utveckling.

Men lika ofta hörs i samma andetag att ansvaret för förändringsprocessen läggs på leverantörererna, som i huvudsak finns i fattiga länder i syd. Gemensamt för många av de stora koncernerna är bristen och oviljan att göra oberoende granskningar av tredje part.

Dessutom vill vissa företag inte miljömärka sina produkter. Kända stora textilföretag förklarar detta med att det kan missförstås, då alla deras kläder produceras med hög miljöomtanke. Det verkar därför som om klädkedjornas främsta policy är att ställa allt högre krav på leverantörerna och på länderna där textilierna tillverkas i stället för att ta eget ansvar.

Miljömärkning sporrar

Men det finns nu bevis på att miljömärkning visst är ett effektivt verktyg som sporrar företagen att arbeta aktivt för sitt egna ansvarstagande.

- Offentliga upphandlingar kan bli ett starkt maktredskap att få företag att öka sin miljöhänsyn vid produkttillverkningen, säger Birgitta Nilsson, som är verksamhetsledare för Design med omtanke som ingår i Västra Götalandsregionens projekt, där Gröna Listan är ett framgångsrikt verktyg.

Regionen har under några år arbetat i en projektgrupp, som har lagt fram kriterier för sina avtalskunder att miljömärka, eller på annat sätt anlita oberoende miljögranskningar av en tredje part, som till exempel kan vara en organisation eller ett miljöinstitut.

- När vi började med projektet i början på 2000-talet fanns det inga företag som kunde redovisa hur dom aktivt arbetade med hållbara arbetsmetoder överhuvudtaget, säger Birgitta Nilsson.

Hon berättar att de i dag har en lista full av företagsnamn som kunderna direkt kan lita på tillhandahåller produkter med höga miljökrav. Det till och med ringer företagare för att få komma med på Gröna Listan. Mycket tid läggs också på rådgivning och utbildning i miljöutvecklingsarbetet. Kunderna har behov av hjälp för att hitta företagen som har satsat på ett ansvarstagande i sin produktion.

Gröna Listan en drivkraft

Gröna Listan är bara en del i ett större sammanhang. Inom Västra Götaland har den offentliga sektorn hittat en drivkraft i att utveckla regionens miljöarbete.

- Kommunikationen mellan produktdesigners, arkitekter och den offentliga sektorn kräver också en politisk vilja, förtydligar Birgitta Nilsson.

Motivationen är att hålla en hög miljö- och kvalitéprestanda som både kunderna och företagen tjänar på.

Birgitta Nilsson påpekar också att inredningsprodukter inom den offentliga sektorn alltid hållit en hög kvalité. Det kan handla om möbeltillverkning och svenska tillverkare av textilier.

Detta har kanske gjort det lät-tare att ställa höga miljökrav på just den här branschen, i motsats till företag som arbetar med låg kvalité, som inom branscher där tillverkningen sker i låglöneländer, vilket ofta går hand i hand med dålig miljöhänsyn.

- Visst är den offentliga sektorn en mycket stor kund och har därmed makt att påverka tillverkarnas processer, säger Birgitta Nilsson.

Hon menar att priset på varorna inte påverkats. Att arbeta med kvalité ur alla aspekter har visat sig ge stora vinster åt företagen.

En förebild

En win-win-situation i alla led, och där Västra Götalandsregionen vände trenden, nu är det attraktivt för företagen att miljömärka eller att bli granskade av en tredje part.

- I andra delar av landet märks nu att Gröna Listan är en förebild inom offentlig upphandling av produkter med höga miljökriterier, avslutar Birgitta Nilsson.

Det finns många sätt att arbeta mot ökad miljöanpassning. Hög kvalité och oberoende granskning är ett framgångskoncept som stora företagskoncerner inte längre kan prata bort.

För nedladdning av Gröna Listan se www.designmedomtanke.se

Share