Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 23, 10 juni 2011

Blockad mot GMO-potatis

Just nu pågår en blockad mot GMO-potatisen Amflora i norra Sverige. I Norge har nyligen motsvarigheten till naturvårdsverket krävt att samma potatis ska förbjudas.

Sedan slutet av maj håller Greenpeace en blockad mot ett lager med GMO-potatisen Amflora uppe i Vojakkala, norr om Haparanda. Syftet är att stoppa odlingen av utsädespotatis som kontrakterats av kemiföretaget BASF och deras svenska dotterföretag Plant Science Sweden.

I slutet av maj gjorde Greenpeace också en inspektion av ett fält där BASF förra året kontrakterat odling av Amflora. Kvarlämnad potatis har legat kvar öppet på åkern och Greenpeaceaktivisterna kunde på en timme samla ihop över 70 kilo potatis.

Inga undersökningar

Organisationen påpekar att inga undersökningar har gjorts av potatisens effekter på däggdjur eller fåglar som kan äta av den. Forskningen på Amflora har bara gällt mindre organismer som insekter och svampar. Därför borde Sverige vara mer försiktig i att ge tillstånd till odling, skriver Greenpeace i en artikel på sin hemsida.

Den genmodifierade Amflora har tagits fram för stärkelseframställning, inte för föda. Jordbruksverket skriver att den förbättrade stärkelsen till exempel kan användas för ytbehandling av papper. Däremot har EU-kommissionen godkänt att restprodukterna från stärkelsetillverkningen kan användas som foder.

Kan spridas till bakterier

Potatisen innehåller en gen, en så kallad markörgen, som ger den antibiotikaresistens. Det kan finnas en risk att denna gen sprids till bakterier i omgivningen. Detta är huvudanledningen till att norska naturvårdsverket, Direktoratet for naturforvaltning, för en månad sedan gick ut med ett krav på att odling av Amflora ska förbjudas i Norge. De skriver också i ett pressmeddelande att de inte ser någon nytta med grödan för samhället utan att det snarast kan medföra kostnader. Avfallsprodukterna kan exempelvis inte användas till boskapen eftersom Norge har ett förbud mot antibiotikaresistens i foder.

Flera andra länder i EU, som Österrike, Italien och Ungern, har redan förbjudit odling av Amflora.

Greenpeace uppmanar nu allmänheten i en kampanj att skriva och protestera till miljöminister Andreas Carlgren och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Se: www .greenpeace.se/gmobrev

Kampanjledare för blockaden är Akiko Frid som tilldelats Miljömagasinets Fritänkarpris för sitt arbete mot GMO i Greenpeace och nätverket Hejdå GMO. Läs mer i MM nr 20.

Share