Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 20, 20 maj 2011
Årets Fritänkarpris till Akiko Frid:
En ärlig aktivist i all enkelhet
I år går Miljömagasinets Fritänkarpris till Akiko Frid som bland annat jobbar på Greenpeace med GMO-frågan. Hon har ett djupt engagemang för världen och andra människor och drömmer om det lokala samhället med plats för alla.

Akiko Frid vid en Greenpeace-manifestation förra året mot GMO-potatis. (Klicka på bilden för att förstora den.) (Foto: Charlotte Wester)
Akiko Frid sitter på tåget, så vi hörs över en skakig telefonlinje. Hon har fullt upp med ett nytt projekt som snart ska lanseras men det är hemligt än så länge.
Hon har nu varit engagerad i gmo-frågan i 15 år men hennes energi och kämparglädje verkar bara öka.
Hennes engagemang har sin grund redan i barndomen i Japan där hon växte upp med sina farföräldrar.
- Farmor och farfar var i krigsgenerationen och det var svårt i Japan efter kriget, men jag hörde ändå så många vackra berättelser om deras generation och människorna runt dem, berättar hon. Farfar var respektfull till mat och uppskattade det mycket. I vår familj var det också en viktig del av vardagslivet att äta tillsammans. Så mat är viktigt för mig och att hålla sig frisk.
Reagerar med magkänslan
Att det blev just GMO-frågan som kom att dominera hennes liv hänger alltså ihop med detta. Akiko Frid är vegetarian och från Japan, där man äter mycket sojaprodukter. De första GMO-produkterna var just soja och kom till Sverige 1996 från USA. Akiko Frid berättar att som vanlig konsument reagerade hon direkt utifrån sin magkänsla.
- Jag ville inte äta så mycket kemikalier i maten och detta innebar mer bekämpningsmedel på sojan.
Det tillverkades dessutom av ett stort kemiföretag som bland annat varit med och utvecklat stridsmedlet Agent Orange för Vietnamkriget och testade atombomben.
Hon började engagera sig internationellt i Greenpeace och i konsumentföreningen i Japan, skrev nyhetsbrev och gjorde research, medan hon bodde i Sverige. Hon fick till slut ett stort uppdrag 2006 då hon åkte till Japan för att lansera en GMO-kampanj och när hon kom tillbaka 2007 ringde hon till Stockholmskontoret och fick jobbet som kampanjansvarig på Greenpeace.
- Det jag i huvudsak ville göra vara att skapa GMO-fria zoner så vi startade Hejdå GMO i februari 2008, säger Akiko Frid.
Hon berättar att det är ett flexibelt webbaserat nätverk. Ingen styrelse och inga formella strukturer. Alla som vill skapa GMO-fria zoner kan vara med.
- Det är bra att det finns många olika sätt att agera i GMO-frågorna. Det har vuxit ganska mycket nu och jag är jätteglad över det och att jag får träffa så många trevliga människor med intresse för livet på jorden. Då känner jag att det är rätt sak jag gör.
Vardagslivet i helheten
För att skapa en hållbar framtid tycker hon att det är viktigt att ta ansvar för sitt eget liv.
- Mitt vardagsliv påverkar allt, så tänker jag. Och jag försöker tänka på helheten. Om jag köper den här produkten, vad har det för konsekvenser. Det är naturligt för mig att tänka på det, och det är inte jobbigt, säger hon och skrattar.
Akiko Frid lever väldigt mycket som hon lär men hon säger att hon inte är en sådan person som predikar för andra hur de ska leva.
- Jag vill vara ärlig mot mig själv, säger hon. Nu har jag min inkomst från Greenpeace och de som stödjer Greenpeace önskar att jorden ska bli en bättre plats. Genom att leva så här visar jag min tacksamhet. Det är ganska enkelt, säger hon och skrattar igen.
Akiko Frid är också aktiv i Slow Food- rörelsen.
- I lördags gjorde vi en utflykt i Skåne och besökte en bondgård, ett bageri, en trädgårdsodling och en pizzeria. Allt ekologiskt och alla pratade om samma sak. Att det är så konstigt att vi valt att förgifta oss själva varje dag, säger hon.
Vi gör det genom att äta konventionellt odlad mat. "Vanlig" mat som odlas med kemikalier och innehåller olika kemiska tillsatser.
Men hon påpekar att det är inte bara oss själva, utan även barn, spädbarn och naturen.
Hon pratar om att prioritera. Att lägga pengarna på ekologisk mat istället för exempelvis kosmetika eller kläder och på så sätt vara ett gott exempel.
- Genom att visa att jag är frisk, nöjd och glad och njuter av livet, och går på loppis istället. Det har jag lärt mig genom alla dessa år. I början berättade jag mycket om skrämmande saker men det fick inte lika mycket effekt.
Akiko Frid berättar om bilden av den arga aktivisten.
- Alla som träffar mig säger att de trodde att jag skulle vara en helt annan, mer sur, särskilt i Japan. Folk hittar på, tror att engagerade aktivister är starka och tuffa. När jag pratar är jag lugn och lite "haha", säger hon.
Inre utveckling
Hon tycker att vår livsstil i dag är fixerad vid konsumtion, och överkonsumtion, även om det handlar om miljövänliga bilar och vitvaror.
- Jag tänker mig ett enklare liv, med inte så mycket grejer. Utvecklingen behöver handla mindre om att producera saker och mer om inre utveckling som människa, säger hon. Den typ av samhälle jag drömmer om är ett med mer trygghet, där vi hjälper varandra. Jag tänker mig kommunen, det småskaliga, att skapa bra kommuner med alla som bor där. Där alla känner att de har en plats.
Hon pratar om ett nätverk av kommuner, inte bara i ett land utan i hela världen.
- Rörelsen för gmo-fria zoner är intressant eftersom det inte handlar om ett land och en regering som fattar beslut, utan människor som vill ha sin kommun GMO-fri.
Stöd till unga
Akiko Frid har nära till skratt och det är också en del av hennes livssyn. Hon berättar att hennes farfar hade stor betydelse för henne. Han lärde henne att fundera på livet och vad som är viktigt. Gav henne kärlek och en stabil grund.
- Jag blir aldrig förvirrad, även när det händer olika saker i livet, för det gör det ju. I framtiden vill jag kommunicera mer och ge unga människor stöd. Jag vill att man ska komma till mitt hus, bara för att stanna en stund eller läsa en bok. Lite som "Öppet hus", kanske visa filmer och inspirera.
- Jag vill gärna sprida kärlek till människor, till de som inte fick det när de var små.
Akiko Frid vill också skapa träffpunkter särskilt för kvinnor. En plats där man kan dela personliga berättelser.
- Vissa är inte vana vid det, men man kan öva på att berätta. Vi är här för att stötta varandra, säger hon. Det är dags att öppna sig lite, det är viktigt här i Sverige. Det är också en möjlighet till integration. Vi har en del personer här med andra nationaliteter. Varför inte inspirera varandra och lära av varandra? Det är vackert, säger hon.
- Ser vi människans liv på jorden och från universum är det en så kort tid. Att träffa någon är en så pytteliten del, men varför inte utnyttja det bättre och uppleva mer av livet. Då finns det inte tid att vara negativ. Även när jag kämpar mot GMO är jag positiv, jag är en positiv kämpe, därför är jag inte utbränd, utan blir bara gladare och piggare.
Sofia Härén
Akiko Frid tar emot Fritänkarpriset på Världsmiljödagen 5 juni, kl 15.00 på Slussen i Stockholm.
Share
|