Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 7, 18 februari 2011

Skräpet blir en väv av möjligheter

Kanelbulle ā la lyx, spindelöga och jordbruksredskap. Det är ord som besökarna förknippar med ett av verken i utställningen Nytt liv i ny tappning.

Att skapa med skräp får kreativiteten att flöda, menar konstnärerna Andrea Bengtsson och Elisabeth Hansen.

Det började i somras med en skräphög på en skärgårdsö. Där låg gamla ålryssjor och det är träramarna från dem som nu bär upp vävar av tyg, plastpåsar och ståltråd. Det blankslitna träet och tygerna ger en mjuk, skön känsla samtidigt som spindelvävsmönstren höjer spänningen.


Tebjudning i plast. Figurerna är skapade av enbart väv.

Kreativt med avfall

Elisabeth Hansen arbetar med återbruksmaterial för att det sparar resurser och är billigt. Men det handlar också om prestationer.

- Om du köper ett mohairgarn för 800 kronor vill du vara säker på att det blir något. Med gammalt material vågar du vara kreativ, det kostar inget att misslyckas och du blir inte så styrd, säger hon.

Elisabeth Hansen och Andrea Bengtsson är utbildade Levande Verkstadspedagoger. I Levande Verkstad kan alla skapa med enkla medel utan förkunskaper.

- Deltagarna får bara veta en sak i taget. Materialet vi använder är övertäckt. Prestationsångesten släpper när man inte tänker på slutresultatet, istället kommer kreativiteten. Metoden kan användas på alla slags skapande verksamheter, berättar de.

Så har Elisabeth Hansen gjort poesi av ord som besökarna lämnat vid konstverken: "Isjakten har vind i segel. Styrs av tjockis iklädd getfärgad strykjärnsmössa med knorr och krusidull. Håll i mössan, här kommer fordon i farten."

Allt går att väva

När Elisabeth Hansen och Andrea Bengtsson sökte nya metoder för Levande Verkstad började de experimentera med vävning. Det går att väva med tyg, garn och plast. Allt finns som avfall i obegränsade mängder. Med en teknik där varpen knyts två och två efter varje inslag behövs bara en pinne att fästa varpen på.

Genom att använda olika tjocka material, variera avståndet mellan varptrådarna och packa hårt eller löst, kan väven formas. Runda platta föremål vävs med luffarslöjd-teknik där materialet istället lindas runt varpen.

I Teatime with Plastic Pals har gamla möbler fått en kroppsstrumpa av plastpåseväv. Formerna skvallrar om en stol och en golvlampa men den färgsprakande väven gör det till något helt annat. Kompisen i stolen lockar fram ett leende och man måste bara känna på tekannan, med sin perfekt krökta pip. Tekannan är fjäderlätt och läcker naturligtvis som ett såll.

Nu ska Levande Verkstad-pedagogiken lyftas in i de självhjälpsgrupper som finns här på Fenix Söder. Andrea Bengtsson och Elisabeth Hansen berättar om hur den skapande verksamheten kan hjälpa deltagarna framåt.

- När man skapar mår man bra, man får ordning på sina tankar och vågar mer. Man kan presentera sig själv på ett annat sätt än när man pratar. Det blir mer jämlikt och mer skratt!

Blir du sugen på att skapa själv kan du köpa ett inspirationskit, till exempel Häll & Dräll. Vad resultatet blir vet du inte, men det är processen som är viktig.

Share