Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 33, 19 augusti 2011

Konstform censureras av Stockholm stad

Alla former av graffiti betraktas sedan 2007 som klotter av Stockholm stad som då införde nolltolerans med en ny klotterpolicy. Riksteatern tar upp frågan till debatt och menar att det är censur av en sedan länge etablerad konstform.


Graffitikonstnären Too Fly var en av gästerna på konventet. (Foto: Riksteatern)

Stockholm stad införde 2007 en klotterpolicy som i praktiken förbjudit även laglig praktisering och återgivning av gatukonstformen graffiti, i till exempel reklam, konstkurser eller på särskilt anvisade väggar. Detta har fått mycket kritik och aktualiserades genom Riksteaterns gatukonstkonvent Art of the Streets i Stockholm 12-13 augusti.

Exempelvis stoppades annonseringen inför konventet med hänvisning till policyn. På Stockholms stads hemsida står det under rubriken Klotter att "Graffiti är ett brott".

Klotterpolicyn har därför ansets leda till censur, bland annat av Socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholm, Tomas Rudin, när han deltog i en debatt anordnad av Riksteatern under konventet.

- Man har pekat ut en konstform och kallat den olaglig, sa han enligt Kulturbloggen.

Han berättar att det råder en omprövning av frågan inom Socialdemokraterna i Stockholm stad.

"Fult och otryggt"

Motiveringen bakom policyn är att graffiti och klotter skapar en ful och otrygg miljö, samt att öppna platser avsedda för graffiti ökar skadegörelsen i närområdet. Under konventet påtalades, enligt Kulturbloggen, av bland annat Solveig Hollari från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) att det inte finns belägg för det senare.

Inställningen till graffiti är också mycket mer positiv bland allmänheten än vad motståndarna vill göra gällande i debatten. Enligt en opinionsmätning av Sifo som Riksteatern har låtit göra är det 61 procent av de tillfrågade som tycker att väggar ska göras tillgängliga för konstformen i stadsmiljön.

"Förlegad konstsyn"

- Stockholm Stad har en förlegad konstsyn. Graffiti är en självklar konstform, inte bara för Riksteatern utan för de flesta människor i Sverige i dag, säger Ceylan Holago, producent på Riksteatern i ett pressmeddelande.

Hon påpekar att policyn även strider mot yttrandefriheten.

- Det klotterpolicyn gör, såsom den är formulerad i dag, är att kollektivt bestraffa konstnärer och kriminalisera ungdomar med ett kreativt behov, fortsätter hon.

Ceylan Holago skriver även i Svenska Dagbladet Opinion tillsammans med Rani Kasapi att problemet är att ordet graffiti används i klotterpolicyn. Den förhindrar till och med samtal och diskussion om graffiti som konstform eftersom varken politiker eller tjänstemän får delta i sammanhang som inte tydligt fördömer konstriktningen.

Share