Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 30, 29 juli 2011

Backafestivalen:

En ekologisk världsmusikfestival

I den gränslöst vackra naturen i Baskemölla på Österlen finns en årlig musikfestival som förser besökarna med ekologiska maträtter och naturcamping på betesängarna. Festivalen pågår under två dagar i juli månad och är en unik satsning av ideellt arbete för en drogfri och miljövänlig upplevelse utöver det vanliga.


Gustav och Marie Mandelmann framför sin gård i Mandelmanns trädgårdar.

Den första Backafestivalen kom till för sju år sedan på Rörums backar i närheten av Mandelmanns trädgårdar. Det var bland de betande fåren som man då beslöt att sätta upp festivaltält och bjuda in skickliga musiker till en fest som skulle smälta in i miljön. En av initiativtagarna var Gustav Mandelmann som driver den ekologiska gårdsodlingen.

- Det var roligt att planera Backafestivalen, säger Gustav. Vi var många ur Rörums Kulturförening som ville slå ihop ekologisk- och närodlad mat och världsmusik i samklang med den vackra miljön, så tillsammans med våra ungdomar arbetade vi fram en festival som sedan blivit återkommande.

Sedan dess har Backafestivalen istället hållit till på ängarna bakom Tjörnedalagården i Baskemölla. Naturen vid havsstränderna består av gröna betesmarker. Under en vecka så flyttar de hemmahörande korna iväg till annat betesgräs för att ge plats åt en färgstark musikfestival som består av fyra scener som fylls med musik, dans och workshops.

Ålderslös festival

Långt in på natten hörs afro-trummor, fiolspel och skratt. Det är en gränsöverskridande och ålderslös festival. Den stora arbetsinsatsen sker ideellt och den som arbetar på festivalen belönas med fri mat och inträde.

- Ett viktigt inslag under festivalen är att behålla närheten till besökarna och musikerna men också att ungdomarna hela tiden lär sig olika saker som exempelvis att köra traktor och steka sill och pannkakor som skall serveras vid matstånden, säger Lisa Kjellsson som är en av initiativtagarna.

Lisas två söner har under åren lärt sig att montera tält, gräva ner elkablar, boka artister och tusen andra praktiska saker som tillhör arrangemanget.

- Snart kanske det är dax att lämna över hela ansvaret till ungdomarna, säger Lisa.

- Det kommer flera hundra frivilliga festivalarbetare varje år. Det är ett måste då vi är särskilt måna om att hålla rent från glas och annat eftersom det är viktiga betesmarker för djuren här, fortsätter hon.


Krew-arbetarna Adelinn och Egil Kalman.

Backafestivalens musikutbud är alltid en salig blandning av tradition och förnyelse. Det finns nästan inga givna genrer då oanade toner från öst-väst och syd-nord blandas med folkvisor, schottis och arabiska saz-instrument. På den stora Backascenen uppträdde i år till exempel hiphopparen Behrang Miri. Han har rötter från Iran och är grundaren av Gatans Röst och Ansikte (RGRA). Hela publiken jublade och dansade inne i tältet till hans energiska utstrålning och hans rappade kritiska texter om världssamhället.

Poetiskt om verkligheten

Norrlandsbandet Glesbygd'n blandar jazz, ragee, soul och folkmusik i takter av poetiska texter om dagens verklighet. På Café-scenen fanns det bland annat finstämda folktoner som förmedlades av Lucas Scheffold och Helle Andersen. Publiken trollbands av deras enkla el-bas och aukustiska gitarr - det gav nya upplevelser av vad som kan åstadkommas av urgamla folkvisor.

Förutom de många musikuppträdandena så kunde den som ville anmäla sig till olika work-shops, i år fanns det kurser i klezmermusik, irländsk Set Dancing, orientalisk dans och mycket mer. Utanför scentälten kunde festfolket köpa ekologisk cafémat, och det pågick även en ekomarknad med lokalt odlade livsmedel och andra produkter under lördagen.

Vad som gör Backafestivalen så unik är att här kan vuxna och unga umgås och roa sig med musik, dans och sång på ett sätt som inte är vanligt nu för tiden. Festivalen tillhör även de allra minsta då det arrangeras barnteater och andra upptåg. Mitt framför musiktälten fanns en mjuk medeltida klätterborg som byggts av stora halmbalar.

- Jag har varit här tre gånger tidigare, berättar Julia Håkansson som är en av de cirka 2500 besökarna under festivalen. Hon har åkt från Sjöstorp och har slagit sig ner på Café Kolonials orientaliska mattor - ett kringresande café som serverar vegetarisk och vegansk mat. Hon fortsätter berätta att det är skönt för henne att ha barnen med, de kan springa fritt omkring eller lyssna på musik tillsammans med henne.

Dans till soluppgången

I Berättartältet spelar Grovdoppa upp en kavalkad av Allan Edwalls musik och texter. Det är familjen Loxbo som består av far och son, Thorsten och Gus. Pappa Thorsten berättar och sjunger med akompanjemang av sönerna. I bland blir det bas, trummor och gitarr, men familjen spelar även med skickligt musikaliska toner på var sin såg som blir till ljuv musik.

Framåt lördagsnatten avslutas uppträdandena med folkbandet Navarra från Götborg. Deras ovanligt glädjefyllda toner är en nykomponerad blandning av jazz, pop och klassiskt. Musikanterna ska sedan fortsätta spela i danstältet under natten, men först ska sommarnatten invigas med en elduppvisning som accompanjeras av dembétrummor och en lysande fullmåne, därefter börjar dansen som pågår tills solen går upp.




Mandelmanns trädgårdar

Gustav Mandelmann är en ovanligt entusiastisk trädgårdsmästare som tillsammans med sin fru Marie driver ekologiskt jordbruk och plantskola på 1800-tals gården Djupadal sedan 1987.

Deras fyra barn hjälper till i den tillhörande grönsaksbutiken och cafeet, samt rumsuthyrning i det vackra huset. Man hittar lätt till gården som ligger i den lilla byn Rörum några kilometer från Kivik på Österlen. En liten grusväg leder till huset och där tar vägen slut då betesmarkerna sträcker sig ut över dalen. Det är som att plötsligt förflytta sig till den franska landsbygden i Provence.

Jordbruket och betesmarkerna angränsar till Forsemöllas naturreservat, där går fåren och betar på de gröna ängarna som tillhör Rörums backar. Den unika Trädgården är öppen för allmänheten och det kommer många besökare under sommarhalvåret som vill vandra runt bland odlingarna och ta del av den naturliga djurhållningen som ingår i jordbruket - grisar, ankor, höns och får.

Gustav och Marie har blivit kända kulturpersonligheteter genom sina gedigna kunskaper i ekologisk odling. I TV-programmet Trädgårdsfredag medverkade paret och delgav tittarna inte bara om odling och trädgårdskötsel utan även om surdegsbak och landskapsvård.

Gustav är även en skicklig musiker som gärna tar fram sin fiol för att tillsammans med andra skapa kulturarrangemang för barn, unga och gamla och alltid i samklang med naturen. Han kompromissar inte med varken gödsling eller djurfodret. Allt som görs på gården är i enlighet med KRAV-certifieringen och i gårdsbutiken kan man köpa med sig blommor och grönsaker.

Programpunkterna under sommaren är många i Mandelmanns trädgård. Det är en salig mix av musik, dans och teater bland grönsaksodlingarna. Besökarna kan till exempel lära sig fågelskådning, biskötsel och grönsaksodling eller ta del av en dansföreställning för hela familjen.

Se hemsida för öppetider och info: www.mandelmann.se

Share