Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 24, 17 juni 2011

Folk säger stopp till privat vatten

Till segrarna i söndagens italienska folkomröstning hörde också den mäktiga folkrörelse som i tio års tid arbetat för att stoppa privatiseringen av landets vattendistribution.


Den stora nationella demonstrationen mot vattenprivatiseringar i Rom den 1 december 2007.

150 organisationer utgör "Italian Forum for Water Movements" som är verksamt i hela landet och samlat 1,4 miljoner namnunderskrifter bakom kravet på en folkomröstning för att ändra "Ronchis dekret".

"Ronchis dekret" syftar på den lag som 2009 genomdrevs av Silvio Berlusconis kommunminister Andrea Ronchi och som i praktiken lämnar fältet fritt för privata bolag att göra vatten till en profitabel handelsvara. Men i söndagens folkomröstning sade 95 procent av de röstande ja till de två lagändringar som nu sätter stopp för privatiseringarna.

Mot vattenprivatisering

"Vi är utmattade efter kampanjen men hela den italienska rörelsen mot vattenprivatisering gråter glädjetårar nu," säger kampanjledaren Augosto di Sanctis i den italienska grenen av Världsnaturfonden.

Den framgångsrika italienska vattenrörelsen är en del av det omfattande globala motståndet mot vattenprivatisering. På senare år har detta nått flera viktiga framgångar. I juli förra året slog FN:s generalförsamling fast att tillgång till rent vatten och sanitet är en mänsklig rättighet.

Sverige la ner sin röst

122 medlemsländer röstade för, ingen emot. Men 22 länder, däribland Sverige, lade ner sin röst. Tyskland, Frankrike och Italien röstade ja. EU saknade gemensam linje.

En annan milstolpe i den globala vattenrörelsens historia är folkomröstningen i Uruguay 2004. Över 60 procent av de röstande stödde då förslaget att i grundlagen skriva in en regel om att "vatten är en naturresurs som är nödvändig för livet" och att tillgången till vatten och avloppsservice är "en grundläggande mänsklig rättighet".

Share