Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 12, 25 mars 2011

Slutförvar för kärnbränsle på tapeten

Hur kommer prövningen av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark gå till? Om det bjöd Naturskyddsföreningen och MKG till diskussion.

Efter att kärnavfallsbolaget SKB lämnade in sin ansökan om slutförvar för kärnavfall 16 mars, följer nu en lång prövningsprocess. MKG, miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, och Naturskyddsföreningen bjöd in till seminarium 21 mars för att reda ut vad det är som händer nu när ansökan ska prövas.

Eva Simic är projektledare för granskningen som Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, ska göra. Hon berättar att det ska resultera i två yttranden och två granskningsrapporter som ska lämnas till regeringen. Arbetet är uppdelat på olika grupper, bland annat en för långsiktig säkerhet, och rapporterna beräknas vara färdigställda i maj nästa år.

SSM ska skicka ut ansökan på nationell remiss under ett år till miljöorganisationer, universitet och högskolor, berörda kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter. Det ska även ske en oberoende granskning av experter i NEA, som är OECD:s kärnenergibyrå.

SKB kommer sedan få lämna in flera ansökningar om den här går igenom. Nu gäller det tillstånd att bygga och driva anläggningen. Om de ska sätta igång med själva byggandet krävs en ny ansökan, liksom för provdrift och slutligen en ansökan för rutinmässig drift.

Svalt allmänintresse

Den andra myndigheten som ska pröva ansökan är Miljödomstolen. Johan Svensson är rådman vid Nacka tingsrätt och är ordförande för målet.

- Det här är ett speciellt mål eftersom inte domstolen avgör utan det är regeringen som tar det slutliga beslutet om det ska genomföras, säger han. Miljödomstolen bereder bara målet för regeringen och ger förslag.

Om regeringen sedan beslutar att godkänna SKB:s ansökan så ska miljödomstolen även pröva villkoren för verksamheten. Först ser domstolen till att ansökan innehåller allt som behövs, kompletteringsfasen.

Även här skickas förfrågningar ut till myndigheter och organisationer om kompletteringsbehov. Den processen kommer pågå in på nästa år då prövningsstadiet tar vid. SKB får möjlighet att komplettera det som behövs innan den slutliga huvudförhandlingen hålls.

Johan Svensson får frågan om allmänheten kan följa processen och om domstolen lägger ut dokumenten på hemsidan.

- Vi har inte lagt ut akten ännu. Det har inte varit så mycket intresse än så länge. Vi trodde mer journalister och allmänhet skulle ringa men det har det inte varit. Så vi avvaktar.

Det är en stor ansökan med bland annat flera inbundna böcker och många bilagor. En representant på plats från SKB uppger att ansökan innehåller runt 7000 specifika sidor.

Alla kan yttra sig

En fråga från publiken gäller vem som kan vara part i målet, alltså vem som kan anses vara berörd av ansökan. Johan Svensson menar att han inte kan gå in på det men att han är öppen.

- Alla är välkomna att yttra sig i sak, både tidigt i processen och under huvudförhandlingen, säger Johan Svensson.

- Det är klart att det påverkar generationer framöver, det är en fråga som vi måste fundera på. Men jag kan inte uttala mig om det.

På seminariet presenterade också Peter Andersson, kanslisekreterare från Kärnavfallsrådet, deras roll i processen.

Kärnavfallsrådet, en vetenskaplig kommitté under Miljödepartementet, ska bistå Regeringen i beslutet. Rådet gör inte en heltäckande bedömning av ansökan, som de andra två officiella instanserna, men kan lyfta frågor som de tycker är relevanta.

- Vi är friare än SSM och Miljödomstolen och kan till exempel ta upp etiska frågor eller samhällsfrågor, säger Peter Andersson.

Rådet tar däremot inte politisk ställning och tar inte heller ställning för eller emot en utbyggnad av kärnkraften.

- Vi ska lyfta blicken ovanför de frågor som direkt aktualiseras av SKB:s ansökan, säger han.

Share