|
Här hittar du samtliga krönikor, ledare och recensioner som publicerats på hemsidan under 2014. "Oskarshamn 1 ska avvecklas, meddelades i TT-notiser 18/10. Den planerade effekthöjningen i Forsmark 3 avbryts. Det beror inte på att Miljöpartiet ogillar kärnkraft utan på att 'marknadsläget på elmarknaden har förändrats radikalt', enligt TT:s rapportering om beslutet 20/11."
"Fredagen den 5 december beslutade Finlands riksdag med röstsiffrorna 115-74 att säga villkorat ja till uppförande av ett nytt kärnkraftsverk vid den lilla orten Pyhäjoki. Det fanns nej-röster inom samtliga partier, inte ens Samlingspartiet (moderaterna) var odelat för. Det verkar alltså vara en relativt het potatis och jag ska här åtminstone till viss del försöka förklara varför."
"Vi befinner oss på Balettakademin i Stockholm, men under Yoga- och dansfestivalen Yoda är de stora väggspeglarna dolda bakom gardiner. Här är dansen ett verktyg, inte något som betraktas utifrån."
Minst 90 procent förnybar energi 2030 "Äntligen har Energimyndigheten upptäckt verkligheten i sina prognoser. I den senaste långtidsprognosen från november hävdas att energianvändningen kommer att minska fram till år 2030, från 377 TWh 2011 till 368 TWh 2030. Efterfrågan på elenergi kommer inte heller att öka till 2030."
Martin Jernberg har läst
Ofärdsland av Kent Werne.
Synneve Hagström har läst
Linus på vikingatiden av Rolf Kjellberg.
Inga miljögifter i barnens mat "Det kommer nu rapporter om att en kost med en stor andel animaliska livsmedel ger mest miljögifter i blodet. Detta är inte oväntat eftersom det svenska jordbruket sprider ut miljögifter i livsmedelsproduktionen med avloppsslam."
Martin Jernberg har läst
Kunskapens frukt av Liv Strömquist.
"Jordens mull har tidigare setts som helig. Det var dess bördighet som gav maten. Sedan kom moderniteten med maskiner och konstgödsel. Människan behövde inte längre följa naturens lagar utan kunde med konstgrepp arbeta mot naturen och momentant öka skördarna."
Ekologisk och icke-ekologisk odling "Miljögifter finns överallt, till och med i ekologiska grönsaker, i kläder och skor, i leksaker, i olika material som omger oss - ja, till och med i moderkakan och modersmjölken. Man har visat att även i väldigt små mängder orsakar miljögifter störningar hos ett foster som blir utsatt för dem i en kritisk period av utvecklingen. Man har också visat att en cocktail av olika miljögifter i en koncentration långt under gränsvärdena framkallar sjukdom och död hos levande organismer, såsom bin."
Svenska folkets tankar om Vattenfall Rikard Rehnbergh har läst
Bästa boken om Sveriges sämsta idé av Annika Flensburg och Sofia von Post.
Förnybar energi bästa biståndet "Vår nya regering vill satsa på klimatomställningen i världens fattiga länder. Totalt ska FN:s gröna klimatfond tillföras fyra miljarder kronor. I en ledarartikel i Svenska Dagbladet med rubriken
Romsons goda vilja hjälper inte de fattiga menar skribenten att det är bortkastade pengar."
Ingrid Fredriksson har läst
Vishet och meditation av Alf E. Sjöberg.
"Mlitär upprustning innebär vanligen att man förbereder sig för en repris av närmast föregående krig. Det brukar ge stora fördelar åt den som bryter mönstret."
"Återigen har svenska storföretag avslöjats som skattesmitare. Denna gång handlar det inte bara om indikationer utan det finns väl dokumenterat i tusentals dokument genom en läcka från revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers (PWC), som kommit ICIJ, den internationella organisationen för undersökande journalistik, till del."
Leipzig - från protest till nerväxt "Nu som för 25 år sedan - sommaren och hösten 1989 - riktas blickarna mot Leipzig. Då samlades allt större skaror i stadens kyrkor och demonstrerade på gatorna mot regimen."
"Många med bolån och potentiella bokunder torde glädja sig åt Riksbankens räntesänkning förra veckan. Enligt skolboken var det helt rätt av Riksbanken att sänka räntan, men sänkningen borde kommit långt tidigare."
Synneve Hagström har läst
Världens räddaste katt av Mats Jonsson.
Benita Eklund har läst
Grön filosofi - Tankar kring en ny ideologi av Michael Moon.
"Ni har hört att Sverige jagade en 'ubåt' och att den 'antogs vara rysk'. Exempelvis skriver Financial Times om detta den 21 oktober - och meddelar också att den svenska statsministern lovar att öka försvarsutgifterna."
"I dag finns en enda kommun i västvärlden där ett helt nytt kärnkraftverk planeras: Pyhäjoki mitt emot Skellefteå, 17 mil över Bottenviken. Ett finländskt naturreservat ska exploateras av kraftkonsortiet Fennovoima, som ägs av industriföretag och kommuner - och av ryska staten, genom den största delägaren Rosatom."
"Frihandel var länge allas gunstling, ett slags mindre känd släkting till den ekonomiska tillväxten. Den behövde inte ens diskuteras. Den var bra, och ju mera desto bättre. När Sveriges riksdag under nyliberalismens lyckligaste dagar beslutade om medlemskap i Världshandelsorganisationen WTO skedde det utan diskussion och utan tidningsrubriker. Men tiderna har förändrats - det framgick tydligt när EU-kommissionens informationskontor i Sverige i förra veckan bjöd in till ett seminarium om TTIP i Europahuset i Stockholm."
Därför ska Sverige erkänna Palestina "Hur bryter man dödläget i konflikten mellan Israel och Palestina? Denna konflikt drabbar inte bara de som bor i området, den ger också livsluft åt diverse mer eller mindre extrema rörelser i regionen."
Kubas stora insatser mot Ebola "Medan Sverige skickar ett tiotal läkare så ställer Kuba upp med femhundra, kommenterar Hans Rosling, den välkände professorn i internationell hälsa, som också är rådgivare till Bill Gates Afrika-projekt. Hur kommer det sig att det fattiga landet Kuba kan göra så mycket?"
Bo Alvberger har läst
Så fick det bli av Sven Anér.
"Slofs, slofs! Nog är vi i myrmarken alltid. Eller en bättre benämning: i Myltaland. Det är här uppe det riktiga Norrlands guld växer, inte det kvalmiga ölet utan det gudomliga bäret, hjortronet (Rubus chamaemorus efter grekiskans chamai, på marken, och moros, mullbär)."
Sofia Härén har läst
Kvinnor ritar bara serier om mens.
"Kärnkraften fick en oväntat stor plats i den nyss genomlidna valrörelsen. Men inte som en del av en seriös energi- och klimatdiskussion utan som ett slagträ för Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C). De ville klämma åt Stefan Löfven och slå in en kil mellan S och MP-V."
Synneve Hagström har besökt utställningen
Hej fisk på Sjöfartsmuseet i Göteborg.
Berättelser från en förvirrad konflikt Läraren, författaren och fredsaktivisten Pelle Sunvisson har varit i Ukraina ett 15-tal gånger under de senaste sju åren. Han är nu på plats igen, för att försöka förstå varför det är krig och varför befolkningsgrupper står mot varandra.
"Den som till äventyrs söker en tågbiljett till kontinenten har numera inte någon framgång hos SJ. En förfrågan hos företaget ger till besked att SJ inte längre säljer några biljetter för anknytning söder om Köpenhamn."
"
Strömvirvlar friska, leka och viska ... I brist på radio i bilen sjunger Lars-E refrängen ur sin hit Sölvbacka strömmar. Rösten är ännu ren och klar men något mer bedagad än när det begav sig på 1970-talet. Den får mig genast på gott humör då den minner om en lyckosam klimatkamp."
Kan Stjärne styra upp Hamiltons kantring? "Irunda slängar fyra miljarder kronor kostar det för SVT att grovt sett producera eller köpa Aktuellt, Rapport, Uppdrag granskning, Antikrundan, Allsång på Skansen, Babel, På spåret, Schlagerfestivalen, barnprogram, sport, väder, bullermattor med dokumentär- eller naturfilm till samt att hyra lite filmer."
Martin Jernberg har läst
Sverigedemokraternas svarta bok av Madelene Axelsson och Kristian Borg.
Synneve Hagström har läst
Min Sussirull av Emma Virke och Ida Björs.
"På landsbygden finns tomma hus men ändå är där bostadsbrist. En dålig glesbygdsekvation. Det är förvånande att inget politiskt parti talar om förekomsten av tomma och obebodda hus på den svenska landsbygden."
"Varför inte en kombo? Vi tar tåget till Mora och ställer oss sen vid E45:an med tummen och skylten 'Norr' i vädret. Efter en dryg halvtimme blir det napp. En glad dam skjutsar oss till Orsa, närsgårs, men ändå, alltid bra att komma bort från städerna. Rätt! Vi hinner knappt få upp skylt och tumme igen förrän en yngre dam - och jag som sade till A att ensamma kvinnor sällan stannar för liftare - ger oss lift de runt 30 milen."
Arbetslinje som leder till armod "Arbetslinjen har varit ett paradord för regeringen. Men för vem är arbetslinjen, för människorna eller kapitalet? Har avsikten varit att alla ska ha ett meningsfullt arbete, eller har den varit att göra människor beredda att ta ett arbete till vilka villkor som helst för att kunna sänka företagens lönekostnader och öka vinsterna?"
Rikard Rehnbergh har besökt
To future with love på Bio Rio i Stockholm.
"Den 14:e januari i år uppmärksammades att Sveriges haft fred i 200 år. Det är en på många sätt enastående bedrift. Vi har sluppit ockupation och bombmattor över våra städer. Min farfars far kunde bygga upp ett litet skånskt jordbruk medan hans jämnåriga på kontinenten dog i skyttegravar. Min mormor behövde aldrig använda ryggsäcken hon packat i händelse av att 'tysken' skulle komma. Och min generation slapp slåss i Iraks öken för USA:s lögner."
"Förbifart Stockholm är en av valets stora frågor i Stockholm. Den två mil långa motorvägen har planerats sedan 1960-talet. Men samtidigt som Moderaterna gjorde ett första symboliskt spadtag står Stockholm inför ett större trendbrott. En satsning på en sexfilig motorväg för 50 miljarder kronor kan i stället cementera en misslyckad trafikpolitik."
Dagen då man kan tala med djur Synneve Hagström har läst
Trymmeldagen vid sjön av Barbro G. Andersson och Alice Sundblad.
Myten om arbete eller ekoinkomst "Nationalekonomin är en trubbig vetenskap som säger att målet för den ekonomiska politiken är hög, god eller jämn tillväxt, vilket mäts i termer av pengar och bruttonationalprodukt. Inget annat räknas."
Arbetarklassperspektiv från insidan Martin Jernberg har läst
Hundra år i samma klass av Mats Källblad.
Har infrastrukturministern bokat SJ-biljett? "Jag tycker om att åka tåg. Se landskapet förändras. Jag vill inte ha för bråttom när jag åker tåg. Själen måste få följa med. Annat är det när jag flyger. Dessa evinnerliga resor ut till flygplatserna, detta väntande efter incheckningen."
Hiroshimadagen 6 augusti 2014: "Nästa år är det 70 år sedan atombomben över Hiroshima fälldes. Den skulle följas av ännu en atombomb över Nagasaki två dagar senare. Vi fick lära oss att dessa bomber avslutade kriget i Ostasien. Men Japan hade redan kapitulerat. I själva verket var det inledningen till det kalla kriget. Det var också inledningen till den kärnvapenutpressning från USA:s sida som pågår än idag. Nu har jag en yxa över Onkel Joe (alltså Stalin), sa President Truman, när budskapet om bombningarna nådde honom. Detta står att läsa i Joe Gersons bok
Empire and the Bomb (2007)."
"Ni har kanske läst eller hört att Christian Falk dog den 24 juli, blott 52 år gammal, som Frank Zappa. Ni kanske hörde Falks
Sommar (SR 2/8) där han berättade om sin uppväxt och sitt allmänt struliga liv? Ni har säkert hört någon av hans otaliga produktioner på radion eller dansgolvet, en av Sveriges mest anlitade och ansedda producenter som han var då han gick bort."
"Den 6:e augusti 1945 fällde USA den första atombomben över Hiroshima. Tre dagar senare, den 9:e augusti, fälldes den andra atombomben över Nagasaki. Närmare 70000 respektive 40000 människor dog. Förödelsen var enorm, strålningsskadorna i nästa generation och generation därpå är inte slut."
Rikard Rehnbergh har besökt festival Storsjöyran i Östersund.
Djurägarna vill ha bättre djurskydd "Det var god uppslutning på föreningen Djurägarnas sommarmöte utanför Arvika den gångna helgen. Vi fick bland annat möjlighet att diskutera förutsättningarna för att ha djurhållning i Sverige, sällskapsdjur såväl som lantbrukets djur."
Fattigdom och tiggeri enligt Orwell "Tiggare. Omdiskuterade, ignorerade, avskydda, men även försvarade. I media fick debatten om tiggeri på allmän plats en nytändning i mars 2014. Det var då en butiksföreståndare för Hemköp i Göteborg medvetet slängde vatten på Vanessa Ileva från Bulgarien, som tiggde utanför butiken. I insändare till Metro kunde vi en tid efter det inträffade läsa människors upprörda kommentarer om det som skett. Många uttryckte sitt agg mot butiksföreståndaren."
"Svensk grundläggande bioenergiforskning, världsledande, står på spel vid ett regeringsskifte, menar Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi och fysiologisk botanik vid Umeå universitet. Han för forskarnas talan i SvD Brännpunkt (12 juli). De rödgröna partierna har nämligen uttalat sig om att de är emot att denna forskning om genmanipulerade organismer (GMO) stöds med statliga medel. Miljöpartiets Åsa Romson och Isabella Lövin har dock blivit eftertänksamma och är öppna för en fortsatt dialog, skriver Jansson."
"Väljarna är långt mer oroade av läget för klimatet och miljön än vad politikerna är. Den stora anledningen till allianspartiernas stora förlust i EU-valet var att de inte svarade mot den oron."
Miljardförsnillning av skattemedel "När det gäller prestigeprojekt är det maktspråk som gäller, inte förnuftsargument. Så var det med Hallandsåstunneln, igångsatt utan försiktighetsåtgärder trots geologernas varningar, färdig nästa år efter 30 år till elvafaldig kostnad, 12 miljarder kronor för 8,7 kilometer."
Martin Jernberg har lyssnat på
Songs to Poems by Karin Boye av Blue Ejder with Neil Yates.
"Företagsskattekommittén har kommit med ett verkligt innovativt förslag. Det visar hur lätt det är att komma åt skattesmitningen som företagen gör genom att flytta vinsterna till skatteparadis och att stoppa riskkapitalbolagens spekulationer med lånade pengar. Negativt är dock att det sockras genom att den effektiva bolagsskatten sänks till 16,5 procent, och att utredningen inte fått ta ett helhetsgrepp på skatterna till att omfatta också firmor och privatpersoner."
Guy Standing står upp för basinkomst "Kön ringlar sig lång nerför trappan utanför Z-salen på ABF. Däri återfinns såväl gammal som ung, sliten som städad. Basinkomst Stockholm har återigen bjudit in den engelske ekonomen Guy Standing - även vice ordförande i BIEN (Basic Income Earth Network) som återfinns i Europa, Afrika, Amerika och Australien - för att tala om hans förra bok
Prekariatet, den nya farliga klassen, som Noam Chomsky kallat mycket viktig, och hans senaste bok med titeln
A Precariat Charter: From Denizens to Citizens."
"I alla frågor som jag trängt in i (slamspridning, kärnkraft, tillverkning av margariner osv) så finns det en konstruktion hos myndigheter och näringsliv som utgår från att det moderna/tekniska samhället och dess människa behöver dessa verksamheter och accepterar de olika negativa effekterna. Har man väl bestämt att det är orimligt att avbryta verksamheten, så skaden i stället värnas och försvaras. Man anser att något annat skapar onödig oro. Politiker förses av myndigheter och forskare med skickligt utformade jämförelser och argument."
"I min förra artikel där jag kritiserade Vattenfall blev det ett fel. Jag skrev att Vattenfall skulle starta fem nya kolkraftverk. Det skulle ha stått fem nya kolgruvor. Inte för att det gör saken bättre. Kolgruvorna är ju en förutsättning för kraftverken."
"De flesta klädesplagg görs av vattenslukande bomull. Vid bomullsodlingen används 25 procent av världens bekämpningsmedel."
Feministisk ekonomi och politik "Elin Wägner konstaterade under första halvan av föregående århundrade att en manlig värdeskala tillämpas då det gäller att bestämma vad ett land först och främst bör ha råd med. I dag kallar vi det för patriarkala strukturer och säger att vi vill ha en feministisk samhällsförändring. En förändring som grundar sig på ett erkännande av att det finns en över- och underordning mellan människor, och att den ska ändras så att vi når målet om en jämställd värld."
"Efter resultatet i EU-valet kan Miljöpartiet fira på sin kongress i helgen på Svenska mässan. Landets näst största parti, och i de största städerna det största. En orsak var att väljarna ansåg att miljön var den viktigaste frågan. En annan att valvinden har blåst åt vänster."
Martin Jernberg har läst
Reinfeldtkoden av Stefan Carlén, Christer Persson, och Daniel Suhonen.
Klimatet borde vara huvudfrågan "Politikerna har inga visioner utan angriper varandra med futtigheter. Som när socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson beskyller Anders Borg (M) för att öka på statsskulden. Det som borde vara en huvudfråga i valet, klimatet, debatteras inte alls. "
Miljökompass inför valrörelsen "Under Välj Rättvisa Nu-turnén ägde två partiutfrågningar rum i Göteborg respektive Stockholm. Mest slående var hur alliansens representanter anpassade svaren efter publiken. Ibland i strid med moderpartiets svar i Valkompassen som nätverket Global Rättvisa Nu (GRN) sammanställt inför kampanjturnén."
Sofia Härén har läst
Charlie, Mika och nalleföreningen av Linneá Sjögren och Niklas Hill.
"Mat är alltid politik och alltid en klassfråga så länge vi har klasser. Mitt problem är att möta människor som vill att jag ska producera kvalitetsmat så att fattiga människor har råd att äta bra. De vill att jag ska sänka min lön ytterligare."
En framtid med vikande resurser "Agronomen och SLU-forskaren Bengt Bodins djuplodande reflektioner och erfarna bedömningar av våra (svenska) möjligheter till ett hållbart liv framöver visar något helt annat än den 'gröna' ekonomi många politiker så flitigt talar om."
Djurskyddslag med modifikation "Följande har hänt en bonde, drygt 60 år, inte tidigare åtalad. Händelsen är styrkt med skriftlig dokumentation."
"I början av 2000-talet påbörjade jag en anställning som pedagog i Angered. Området hade då ett 30-tal år på nacken, (om man inte räknar ett par gamla gårdar och torp som ännu finns bevarade på bygden). Jag minns att jag var nyfiken, jag hade läst om stadsdelens alla etniska tillhörigheter och förstod att det myllrade av språk och främmande kulturer. "
"Öppna nya marknader för den europeiska industrin. Så lyder uppdraget för handelskommissionär Karel de Gucht, EU:s huvudförhandlare för det nya frihandelsavtalet mellan USA och EU, kallat TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar). "
"Den 5 april 2014 diskuterade Aleksander Wolodarski, (arkitekt, stadsplanerare), Per Kallstenius, (före detta stadsarkitekt) och Lennart Ploom, (stadsarkivarie) "arkitektens roll och hur samhällsvisioner återspeglas i ritningar" på Stadsarkivet. Jag anade att Slussen skulle beröras på ett eller annat sätt så jag gick dit, och fick rätt."
"Det är inne att säga 'jag är feminist'. Jag undrar just hur många av dem som egentligen vet vad feminism är. Läpparnas bekännelse för oss inte mot ett jämställt samhälle. Tvärtom. Det är kunskap som är viktig. Kunskap om de maktstrukturer som ligger bakom allt förtryck. "
Självförsörjning - något fult? "I våra grannländer Norge och Finland är det fint att stödja inhemskt jordbruk. Men i Sverige har politiskt korrekta medier och även vissa politiker börjat tala nedsättande om 'matnationalism'. En av dessa är Folkpartiets kandidat till EU-parlamentet Marit Paulsen, som i stället för självförsörjning talar om världssvälten som hon tror kan hävas med intensivt kemijordbruk, GMO-grödor och ökad miljöbelastande global handel med livsmedel."
Synneve Hagström har läst antologin
Av oss blev det aldrig några riktiga damer.
"EU-parlamentet antog nyligen två betänkanden om den så kallade trojkans, det vill säga EU-kommissionens, Europeiska centralbankens och Internationella valutafondens, arbete i krisdrabbade EU-länder."
Lantbruksdebatt - men utan Marit Paulsen "Den som googlar på 'Marit Paulsen' och 'rätt tant för jobbet' blir lätt vimmelkantig. Man hamnar som i en körsång mellan Paulsen och Folkpartiet, där Paulsen frågar församlingen om hon verkligen är den rätta tanten för EU-parlamentet och partiet jublar 'JAAA!' gång på gång, i olika sammanhang. På valaffischerna står det nu helt följdriktigt
Rätt tant för jobbet."
GMO-lekstuga ifrågasattes inte "Hur är det ställt med journalistisk nyfikenhet hos SVT? Tv-programmet
Vetenskapens värld, som är känt för sin opartiskhet och objektivitet, sviktade i programmet om svensk GMO-forskning. Det verkade som om programmet gick de svenska GMO-forskarnas väg."
Kärnkraftsindustrins sista suck "Så har det gått tre år sedan katastofen i Fukushima.Tre år med ständiga rapporter från från kärnkraftsbolaget Tepco (Tokyo elektricitetsverk) och den nuvarande japanska regeringen om att läget är under kontroll. Det är bara lite problem med de enorma mängderna radioaktivt vatten som dels samlas upp i stora behållare, dels läcker ut till havet. Annars är allt bra och den japanska regeringen vill återstarta alla 48 kärnkraftverk som stått stilla sedan den 11:e mars 2011. "
"Kvinnors rösträtt vann sent gehör i Sverige. Först 1921 fick kvinnor tillträde till maktens boning. Nya Zeeland släppte in kvinnor redan 1893. I dag demonstrerar kvinnor i Venezuela för mjölk till sina barn, och kvinnor i Ukraina vill bryta strukturer och inte bara ha en ny makthavare som säger att han är bäst."
Sofia Härén har läst
Vad händer sen? av Pelle Sunvisson och Pernilla Lundmark.
"Det blev diskussion om jordens supermakter när kunniga fredsaktivisten Agneta Norberg nyligen höll sitt anförande i Laholm. En åhörare menade att den gamla öst väst-konflikten verkligen inte var över."
Rikard Rehnbergh har besökt
Supermarket 2014 - Stockholm Independent Art Fair på Kulturhuset Stockholm
Sluta med tvångsdeporteringarna "Bara det senaste året har ett hundratal afghaner tvångsutvisats till Kabul. Det har varit plågsamma tillställningar med poliser, avspärrningar, hundar och piketer. Demonstranter har visat sin avsky mot att unga människor, ibland utan identitetshandlingar, dumpas i Kabul."
"Motståndet mot kärnkraften var den viktigaste grunden till att Miljöpartiet skapades 1981. Året innan hade Linje 3 (C, KDS och V) som stod för den tydligaste ståndpunkten - ett klart nej till kärnkraften - förlorat Folkomröstningen med 0,4 procent mot Linje 2 (S och FP) som vann."
Rikard Rehnbergh har besökt Göteborg International Film Festival.
Djurskydd - någonting är ruttet "Ett hundratal biografer runtom i landet visar dokumentärfilmen
Hästmannen - sista striden i januari och februari. Filmen berättar om kontrollmyndighetens egenmäktiga övergrepp: Helt utan anledning tar man ifrån hästmannen hans tre hästar. Lagar och regler åberopas som inte går att överklaga, inte ens med kunnig juridisk hjälp."
"
Dags att ompröva GMO-friheten skriver LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson i en debattartikel i Land. Han ser inga nackdelar med att odla GMO-grödor eller använda genmanipulerat foder till djuren. Samma uppfattning framför Centerns talesman i jordbruksfrågor, riksdagsman Staffan Danielsson."
"Nyheterna har den senaste tiden haft stora rubriker om tågkaoset. Ett tågkaos som verkar vara planlagt. För hur kan det annars komma sig att trasiga ledningar, rostig räls och andra skador inte åtgärdas? Vet Banverket inte vad Trafikverket gör respektive inte gör?"
"Klimataktions visionsgrupp arrangerade under fjolåret en välbesökt seminarieserie med den fyndiga titeln När larmen tystnar. Lördagen den 18 januari ägde 'Le Grand Final', som de själva kallade den, rum på ABF-huset i Stockholm. Efter lunch var det dags för samtal med politiker ur Riksdagens jordbruks- och miljöutskott i en fullsatt Z-sal. Samtliga rikdagspartier - det är ju 'Supervalår' - var representerade utom SD som ABF av princip inte välkomnar i huset."
"Klimatdagen i ABF-huset var mycket lyckad. Massor med folk, kunskap, engagemang och duktiga organisatörer. Jag lämnade Sveavägen med mer politisk lust och energi än på länge. Men jag hade också en övrig fråga med mig hem. Övriga frågor är de som står sist på dagordningen, som ofta är viktiga men aldrig hinner diskuteras. Min övriga fråga lyder: Vad har kapitalismen med klimathotet att göra?"
"Fennovoimas och Rosatoms julklapp till det fins-ka folket var att var och en som köper den atomenergi som Pyhäjoki-reaktorn möjligen kommer att producera även kommer att understödja Rosatoms atomvapenproduktion, som marknadsförs på företagets hemsida."
"Vädret är grått här i den södra halvan av landet. Nyheterna från Fukushima är svarta, åtminstone om man får tro rapporteringen om utsläppen. Den blåfenade tonfisken som fångats utanför USA:s och Kanadas västkust är radioaktiv. Och det radioaktiva vattnet fortsätter att 'läcka' ut i Stilla Havet. Nya tankar ska byggas för att samla upp vattnet, men enligt mina japanska vänner har förgiftningen på sina håll redan nått grundvattnet."
|