Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 10, 7 mars 2014

Vi kan välja att inte slåss


Vad händer sen?
Text: Pelle Sunvisson
Bild: Pernilla Lundmark
PS. Förlag

Pelle Sunvisson har på lättläst rim skrivit "En berättelse om att slåss och om att välja att inte göra det". Det är en barnbok, ett äventyr, med fantastiskt uttrycksfulla bilder av Pernilla Lundmark, men budskapet är lika viktigt för föräldrar och andra vuxna i barnens närhet.

Pelle Sunvisson beskriver sig själv som högstadielärare, fredsaktivist och naturvän. Han har länge varit engagerad i det antimilitaristiska nätverket Ofog och ger ut den här boken på sitt eget förlag med stöd av föreningen Kvinnor för fred.

Vad händer sen? handlar om Greta, en tjej som i början av boken ofta blir arg när någon retas med henne, och då vill hon hämnas; nypas, sparkas och slåss. Men när hon ska sova på kvällen funderar hon på vad som hänt och ångrar sig. Hon vill ju egentligen inte göra någon ledsen. Kan hon inte göra på något annat sätt?

Greta kommer på svaret, som faktiskt är en fråga, som hon provar att ställa sig själv nästa gång hon blir så där arg: "Vad händer sen?". Och det fungerar. Hon blir kompis med den andra tjejen som förstörde hennes fina sandslott och de kan leka tillsammans. Så Greta bestämmer sig för att låta hela världen få höra om hennes nya upptäckt.

Hon tar sin ryggsäck, och den stora varglika hunden som är hennes vän och kompanjon följer förstås också med. Efter att ha gått i flera dagar träffar de till slut på en arg mamma som drar sin son i örat. Greta säger till henne att så där ska hon nog inte göra och berättar om sitt knep. Mamman inser att hon med våld bara uppnår att sonen blir rädd för henne, och det hela slutar lyckligt. Greta kan nöjd gå vidare på sitt uppdrag. Nu med två hundar i följe (med den nu lugna mammans lilla pudel).


Greta lämnar den nu lugna och snälla mamman som inser att det är bättre att prata med sin son än att dra honom i örat. (Illustration: Pernilla Lundmark)

Nästa möte blir med en barsk militär som skriker åt Greta att stanna. De håller på med en krigsövning i skogen och området är avstängt, men hon lyckas omvända även militären Peter och hela övningen avbryts. Militärerna vill ju egentligen hellre prata om livet och kärleken, leka och simma. De förstör sina vapen och skapar fred.

Men Greta inser att det fortfarande finns en person som hon måste prata med, landets statsministerpresident. Hon beger sig med hundarna, nu tre stycken med tillskott av Peters vakthund, till det stora mörka och slottliknande komplexet där landet styrs ifrån.

Statsministerpresidenten är först jättearg på Greta för att hon nu har ställt till det för landets vapenföretag, men han är inte så svårövertalad som man kan tro. Han till och med frågar om Greta kanske vill stanna och arbeta med honom.

Fast nu vill Greta åka hem till slut. Allting verkar ju ordna sig och hennes mamma och pappa är så glada att se henne igen, de har varit så oroliga.

Pelle Sunvisson avslutar: "För att inte tappa bort freden när de äntligen funnit den // hälsar människor på varandra med frågan 'Vad händer sen?'.

Det blir deras sätt att påminna sig själva och andra // om att allt de har är livet och varandra."

Det är en mycket fin och engagerande berättelse som kan användas för att ta upp frågor om krig, fred och hur vi bemöter våra medmänniskor. Pernilla Lundmarks underbara grafiska bilder bidrar även med massa färg och dramatik. Jag kan varmt rekommendera den.

Pelle Sunvissons debut, Värt att kämpa för, kom ut förra året och är en ungdomsbok om kärlek, orättvisor och möjligheterna att förändra sitt liv och samhället (recension i Miljömagasinet nummer 45).

  Share