Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 22, 30 maj 2014

Valvind åt vänster

E

fter resultatet i EU-valet kan Miljöpartiet fira på sin kongress i helgen på Svenska mässan. Landets näst största parti, och i de största städerna det största. En orsak var att väljarna ansåg att miljön var den viktigaste frågan. En annan att valvinden har blåst åt vänster.

Detta har också gynnat de mer uttalade vänsterpartierna, (V) och Feministiskt Initiativ. Trots att (FI) tagit många röster från (V) har partiet ökat sedan förra EU-valet. De bägge partiernas starka resultat innebär ökat tryck på jämlikhetsfrågorna. Att (FI) kom in betyder att jämställdhetsfrågor åter kommer upp på dagordningen efter att ha varit tämligen frånvarande ett tag på den politiska agendan.

Miljö, jämlikhet och jämställdhet har inte varit de frågor som moderaterna drivit. Tvärtom har man här varit en motverkande kraft. Inte heller har lånta fjädrar som Det Nya Arbetarpartiet längre någon trovärdighet.

Att de borgerliga småpartierna klarade sig bra behöver inte betyda att de klarar fyraprocentsspärren i riksdagsvalet. Centerns förstanamn Kent Johansson gjorde en stark valinsats som var långt ifrån sin partiledares nyliberalism.

Kristdemokraterna hade ett affischnamn som Lars Adaktusson. Folkpartiet minskade kraftigt, trots att man också den här gången hade Marit Paulsen som första namn som den gången hon gjorde succé. Hennes oförtjänta rykte som sanningsägare, och att hon varit kraftigt upphaussad av medierna hjälpte inte. Kanske spelade det in att hon i valrörelsens sluttamp avslöjades med att ha skrivit betalda debattartiklar för en lobbytidning riktad mot EU-parlamentariker. Hennes förnekande av betalningen är inte trovärdig.

Socialdemokraterna fick inte ta del av vänstervinden utan hamnade på samma resultat som i förra valet. Marita Ulvskog var svag och käbblade mest med moderaterna.

Ska partiet klara sig bättre i riksdagsvalet får man nog byta sin nyliberala agenda. Ekonomitaleskvinnan Magdalena Andersson har ägnat mer tid åt att angripa Anders Borg för svag budget än att tala om hur arbete ska skapas. Det har bidragit till Sverigedemokraternas uppgång, att många känner sig utanförställda med otrygg ekonomi och röstar därför på (SD) i protest. Men även därför att det är lättare att skylla på invandrare för situationen än att se orsaken i den förda politiken.

Att partiet den här gången kom in i EU-parlamentet, och med hela två mandat, är också i linje med att högerextrema partier gjort stora framgångar i EU-valet.

Ute i Europa var inte vänstervinden så stark. Utom i Europas krisländer: Grekland, Spanien och Irland. De konservativa kommer fortfarande att vara största block i EU-parlamentet. Om det kan innebära att trycket på miljö- och jämlikhetsfrågor inte blir så starkt, är det det svenska riksdagsvalet vi kan hoppas på. Att de högerextrema partierna i regel är EU-negativa kan ge intressanta situationer och ett stopp för ytterligare tillvällande av makt från EU.

Det svenska valresultatet tyder på att efter riksdagsvalet måste Stefan Löfven, som befinner sig på socialdemokraternas högerflygel, förflytta sig vänsterut, och att vi inte riskerar någon blocköverskridande regering mellan (S) och (M). En sådan koalition kommer att vara långt från egen majoritet.

En fortsatt borgerlig regering verkar utesluten, i synnerhet om något av de borgerliga småpartierna hamnar under valspärren, vilket jag fortfarande tror. EU-valet har verkligen ritat om den politiska kartan.

  Share