Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 41, 10 oktober 2014 Efter kärnkraftsvalet K
ärnkraften fick en oväntat stor plats i den nyss genomlidna valrörelsen. Men inte som en del av en seriös energi- och klimatdiskussion utan som ett slagträ för Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C). De ville klämma åt Stefan Löfven och slå in en kil mellan S och MP-V.
Kärnkraften håller på att avveckla sig själv - av säkerhets- och lönsamhetsskäl. En ny regering bör underlätta den avvecklingen.
Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg hävdar i en intervju fyra dagar efter valet i Svenska Dagbladets Näringsliv att ny svensk kärnkraft är en utopi. De kraftbolag som investerat stort i effekthöjningar i befintliga reaktorer har redan nu svårt att få igen sina investeringar. Ökade kostnader på flera miljarder väntar till följd av ökade säkerhetskrav efter Fukushima. Två reaktorer kan stängs av i närtid av strikt kommersiella skäl. Enligt Mikael Odenberg är det endast statliga Vattenfall som skulle kunna tänkas investera i nya kärnkraftsreaktorer. Men bara om nya ägardirektiv tvingar dem till detta.
Löfven var lite vilsen i valrörelsen, men deklarerade att säkerhetsskäl skulle kunna medföra stängning av verk. Säkerhetsfrågan tas upp av Per Kågeson i den nyutkomna boken Farväl till kärnkraften? Fyra av de svenska reaktorerna är 40 år eller äldre och lever på övertid. Det är en osäker övertid med alltmer försvagade material och en föråldrad design. Flertalet andra kärnkraftsländer avvecklar sina verk när de fyller 40 - av säkerhetsskäl.
Kågeson är överens med Odenberg när det gäller ekonomin. "Tillsammans med fortsatt utbyggnad av vindkraft och annan förnybar kraft samt möjligheter att ytterligare effektivisera elanvändningen gör detta kärnkraftens framtid mycket oviss." Som forskare är han lite försiktig, men slutsatsen är ändå att den svenska "kärnkraftsparentesen" närmar sig sitt slut, att reaktorernas höga ålder innebär att de flesta kommer att behöva tas ur drift i en ganska nära framtid samt att el- och effektbalansen på sikt troligen kan klaras helt utan kärnkraft. Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen instämmer i de bedömningar som den förre moderate försvarsministern och den förre vänsteraktivisten gör.
Den nya regeringen har nu i huvudsak gått på vår linje. Vattenfalls planer på ny kärnkraft stoppas och det statliga bolaget ska bli en ledande aktör för att utveckla de förnybara alternativen. Säkerhetskraven för all kärnkraftsproduktion skärps och företagen åläggs att betala en högre avgift. Det förekommer många tolkningar av kärnkraftsuppgörelsen i den allmänna debatten. Vi är övertygade om att avvecklingen är inledd på allvar. Att Björklund skäller som en bandhund är det bästa tecknet. Nu gäller det bara att stå på sig när det gäller säkerhetskraven. De äldsta och mest osäkra verken ska inte slippa undan. Ordförande i FMKK |