Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 32, 8 augusti 2014

För en kärnvapenfri värld

D

en 6:e augusti 1945 fällde USA den första atombomben över Hiroshima. Tre dagar senare, den 9:e augusti, fälldes den andra atombomben över Nagasaki. Närmare 70000 respektive 40000 människor dog. Förödelsen var enorm, strålningsskadorna i nästa generation och generation därpå är inte slut.

I dag finns tillräckligt många atom-/kärnvapen för att utplåna hela mänskligheten. Det är situationen 44 år efter att ett avtal om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen trädde i kraft (NPT). 1970 fanns fem kärnvapenstater, i dag nio. Antalet kärnvapen har minskat, men de som finns är mer effektiva. Enorma belopp satsas på modernisering, att avskaffa atomvapen finns inga tecken på.

Nato har en kärnvapenstrategi som innebär att medlemsländernas säkerhet ska garanteras av en mix av kärnvapen och konventionella vapen. I Europa finns cirka 200 amerikanska taktiska atomvapen utplacerade i Natoländerna Belgien, Italien, Nederländerna, Turkiet och Tyskland.

I dag finns kärnvapenfria zoner som omfattar mer än hälften av jordens landyta - varav 99 procent på södra halvklotet. Antarktis har ett sådant avtal om förbud mot kärnvapen. Det borde finnas ett liknande avtal för Arktis, inte minst med det intresse som nu finns för området och dess energitillgångar som kan utnyttjas då isen smälter.

Sverige verkade tidigare aktivt i FN för kärnvapennedrustning. Under senare år har Sverige ställt sig bakom kärnvapenstaternas strategi om stegvis nedrustning utan krav på eliminering.

Dessutom har Sverige varit mycket passivt angående det nya initiativet om de humanitära effekterna av atomvapenanvändning.

Vi vill att Sveriges nya regering i höst - oavsett vilken sida som vinner - aktivt ska agera för en total atomvapennedrustning.

Det gäller inte minst i FN och under den uppföljningskonferens av NPT-avtalet som kommer att äga rum i New York nästa år. Konferensen i Wien i december i år om atomvapenförbud blir en viktig test. Där kan Sveriges regering visa sitt engagemang.

Vi kräver att regeringen aktivt tar ställning mot kärnvapen genom att:

  • ta avstånd från Natos kärnvapenstrategi
  • verka för att Nato tar bort de taktiska kärnvapen som placerats i Europa
  • ta ställning mot modernisering av kärnvapen
  • verka för att Arktiska rådet beslutar om ett kärnvapenfritt Arktis
  • delta i den process som avser de humanitära effekterna av kärnvapen
  • kräva att alla kärnvapen tas ur den omedelbara beredskap som gör hela mänskligheten till gisslan.

  Share