Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 13, 28 mars 2014

GMO-lekstuga ifrågasattes inte

H

ur är det ställt med journalistisk nyfikenhet hos SVT?

Tv-programmet Vetenskapens värld, som är känt för sin opartiskhet och objektivitet, sviktade i programmet om svensk GMO-forskning. Det verkade som om programmet gick de svenska GMO-forskarnas väg.

Svensk växtförädling har varit i statens intresse under hela 1900-talet. Vi har haft två dominerande företag, Weibulls och kooperativa Svalövs. Båda företagen är nu försvunna utomlands, utom på papperet. Svensk växtförädling finns alltså knappast längre. Samma gäller naturligtvis forskarnas nuvarande lekstuga - GMO. Finns det något kommersiellt behov av forskning på GMO i Sverige?

I programmet fick de fåtaliga GMO-forskarna breda ut sig. Utan något mothugg. Detta sätter programmet Vetenskapens värld i en ny bild. Kan man lita på programmakarnas objektivitet?

Man hade en given fråga som en GMO-forskare i Alnarp visade upp. En kålväxt som producerar motorolja. Är den oljan ätlig? Är det lämpligt att odla en eventuellt oätlig växt som kan korsas med en ätlig växt? Som inte finns i dag?

Dessutom fanns ingen från odlarsidan med i programmet. Ingen som kunde ställa frågan Vem ska göra jobbet framöver?

Ingen vill väl frivilligt utsätta sig för att bli syndabock om något går fel. De som odlar kan inte ta det ansvaret. Särskilt inte då starka internationella bolag givetvis kommer att dominera odlingsmarknaden.

Majoritetssamhället får ta ansvaret. Det kommer inte att finnas någon att peka ut som syndabock. Detta borde tagits upp i programmet. Den rent politiskt principiella inställningen måste grundas på att det är en mänsklig rättighet att odla sin egen mat om man har plats; även om det så bara är några kvadratmeter, utan myndigheters eller andras kommersiella krav på inskränkningar i medborgares rätt att odla.

Utan sådana möjligheter är vi alla slavar - eller slavdrivare.

  Share