Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 48, 28 november 2014

Svenska folkets tankar om Vattenfall


Bästa boken om Sveriges sämsta idé
Annika Flensburg och
Sofia von Post (red.)
Pärspektiv förlag

Den miljövän som till äventyrs gillar att åka och titta på längdskidor om helgmorgnarna kommer att få sig ett trist uppvaknande. Svenska skidlandslaget sponsras numera av två veritabla miljöbovar: McDonald's på vänstra sidan bröstet och Vattenfall på högra.

Greenpeace driver en kampanj mot Vattenfall sedan ett halvår tillbaka. En kampanj som kulminerade i och med den åtta kilometer långa kedjan över brunkoldistriktet i Lausitz-regionen i norra Tyskland och Polen i augusti. Två av Vattenfalls kolkraftverk där återfinns på den lista över kraftverk som släpper ut mest koldioxid i EU.

Kampanjresultatet går att utläsa i en ny unik antologi, Bästa boken om Sveriges sämsta idé, snyggt formgiven av artisten Love Antell på rent matt papper. Den "fångar över tusen svenskars engagemang och ansvarstagande för den statliga energijätten Vattenfall och frustrationen över bolagets planer på nya brunkolsgruvor i Tyskland."

Boken innehåller även texter av experter och forskare som beskriver hur denna sämsta idé kan omvandlas till en bästa idé och bidra till Sveriges klimatomställning. Den ska överlämnas till den nye Närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) för att låta regeringen veta vad delägarna, folket, i framtiden vill se och ha av det statliga bolaget.

Svenska staten äger ju Vattenfall och utformar därmed direktiv för verksamheten. 2010 ändrade regeringen hållbarhetsformuleringen i ägardirektivet: från att vara "ledande" till att vara "ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion". Av det har folket inte sett mycket.

Greenpeace kräver ett nytt ägardirektiv som tydliggör att Vattenfall till 2030 ska ha ställt om hela sin ägarportfölj till 100 procent förnybar energiproduktion.

- Vattenfalls brunkol väcker starka känslor. De mikroägare i Vattenfall som vi möter är upprörda över att Vattenfall fortsätter satsa på brunkol mitt i brinnande klimatkris. Det är oansvarigt av såväl ekologiska som ekonomiska skäl. Boken ger en tydlig signal till regeringen att ställa om Vattenfall till ett energibolag att vara stolt över, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige.

Lanseringen av antologin ägde rum på Södra teatern den 17 november. Förutom mingel, juice och nötter bidrog Bluegrassbandet Merrytwang med sydstatstoner, och meteorologen Pär Holmgren ledde ett samtal med Annika Jacobson, Mattias Goldmann, den gröna liberala tankesmedjan Fores, och Alva Snis Sigryggsson, Fältbiologerna och Årets Miljöhjälte 2012.

Den senare drog ner klart mest applåder under panelsamtalet och på något sätt är det signifikativt för hela kampanjen och engagemanget inom Greenpeace: De unga leder vägen!

  Share