Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 28, 2 maj 2014

EU-valet avgör TTIP:s framtid

Ö

ppna nya marknader för den europeiska industrin.

Så lyder uppdraget för handelskommissionär Karel de Gucht, EU:s huvudförhandlare för det nya frihandelsavtalet mellan USA och EU, kallat TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar).

Kommissionen sitter ensam vid förhandlingsbordet. I juni 2013 började man förförhandla med koncerner och lobbygrupper, storföretagens intressegrupper. Konsultationerna pågår till 21:a juni 2014.

Inte en enda miljöorganisation, konsumentorganisation eller fackförening har varit inblandad, konstaterar Pia Eberhardt, europeisk observatör för anti-lobbyorganisationen CEO. Förhandlingarna förs bakom lyckta dörrar.

Tvärt emot vad som påstås handlar TTIP inte om att skapa fler jobb eller om traditionell transatlantisk handel. Två av varandra oberoende undersökningar har gjorts. Avtalet handlar om att ge koncernerna mer makt. Deras regler ska styra resten av världen.

Mellan USA, Kanada och Mexiko finns det redan ett liknande avtal sedan 1994, Nafta. Tullgränser faller bort, ja. Men avgörande är det så kallade investeringsskyddet för kapitalet.

När Québecs medborgare i en folkomröstning begärde förbud mot fracking överklagade frackingkoncernen detta beslut. Kanada fick betala 250 miljarder dollar i skadestånd.

Tyska Attac sammanfattar: näringslivet ska stimuleras, lagstiftningen harmoniseras. Men - det som är bra för koncernerna är det också bra för oss medborgare? Amerikas livsmedelsindustri levererar hormonkött, klonade kycklingar och genteknik.

Enligt Attac har VD:n för den amerikanska grisköttorganisationen meddelat att han inte accepterar något avtal där hormonpreparat är förbjudna. Fracking ska tillåtas. Billiga gasexporter tillåtas - till vilket pris? Vem står för miljöskadorna?

Företagen överklagar till en speciell skiljedomstol bestående av tre advokater. Det vanliga rättsväsendet är satt ur spel.

Inför EU-valet protesterar bland andra tyska Attac: Namnlistorna ska överlämnas till EU- parlamentskandidaterna, Stoppa TTIP!

Är Sverige ett lätt byte för TTIP? Moderata Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister och före detta partiledare Mona Sahlin (S) tillsammans med en rad representanter från näringslivet välkomnar TTIP och uppmanar läsarna i SvD (Brännpunkt 25/4): För att få fart på tillväxten och skapa nya jobb räcker det inte med att riva handelshinder på den inre marknaden.

EU:s framtida välstånd är förknippat med global handel. EU:s och USA:s gemensamma värderingar - öppenhet, demokrati och frihet - kommer att frigöra krafter för ett förtätat samarbete, menar de.

Vems öppenhet, demokrati och frihet talar de om när inte ens själva avtalet behandlas öppet utan förhandlas bakom lyckta dörrar?

Carlsson och vänner gör tydligt att EU-valet drar upp riktlinjer för framtida TTIP. Finns det någon anledning att sluta vara kritisk mot en värld som regleras av storbolagen?

Det kommande EU-valet är sannerligen viktigt för att komma till besinning - mot marknadsintressen där människan bara är en bricka i vinstspelet.

Ledare: EU-valet avgör TTIP:s framtid - Sanni Gerstenberg

Replik: TTIP-avtalet inte ett hot mot miljön - Christofer Fjellner

Replik: Demokratisk diskussion dör med TTIP - Sanni Gerstenberg

  Share