Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 41, 10 oktober 2014

Havets miljö i serieformat


Hej fisk
Sjöfartsmuseet Akvariet
Göteborg
På Göteborgs sjöfartsmuseum finns sedan slutet av september en ny utställning: Hej fisk. Den riktar sig främst till barn i grundskolan men även gymnasiet och är till stor del utförd i serieformat.

Med tecknade undervattensfigurer lotsas besökaren in i havets miljö och erövrar ny kunskap om kretslopp, trålning, miljöhot, fiskarnas anatomi, livet som fiskare och fisk som livsmedel och inom matlagningsindustrin.

Det är lätt att trivas bland de pedagogiska texter och figurer som montrarna presenterar, färgsättningen skiftar mellan blå, turkos och grön, och budskapen är enkla att läsa och förstå.

På vissa stationer finns även möjlighet för besökaren att klä ut sig i fiskarkläder eller att trycka på knappar för att närmare bekanta sig med fiskens organ (tryck på simblåsa - simblåsan lyser, tryck på fenorna - fenorna lyser och så vidare).


Tecknat om fiskemetoder. (Illustration: Yvette Gustafsson)
Även om jag som vuxen besökare föredrar att beundra sillådor som fyllts av skaldjurskonserver och bildat så kallade tittskåp är det lätt att föreställa sig hur det vore att upptäcka utställningen ur ett barns perspektiv.
Konkreta upplevelser är spännande när man är liten, händelserna gör det dessutom enklare att minnas vad man just lärt sig. För skolklasser finns dessutom en ny uppsättning museilektioner att välja mellan. Man kan boka guidning om livet som fisk såväl som livet som fiskare.

Det finns även alternativ som skapande verkstad då eleverna under besöken får skapa tredimensionella havsdjur eller bygga ekosystem. Precis som jag nämnde tidigare har museipedagogerna även här fokuserat på konkret arbete där eleverna tillåts vara aktiva och kombinera teori och praktik.

Efter en färgstark vandring i den marina miljön tar jag ett varv i Sjöfartsmuseets övriga rum för att ännu en gång iaktta de permanenta utställningarna. Doften av tjära gör sig påmind och jag får inblick i hur flottans folk arbetade och levde ombord på båtarna. Både kaptener, kökspersonal, fängslade sjömän och matroser gestaltas under vandringen i museets dunkla rum.

Genom fönstergluggarna skymtar man den gamla fiskehamnen och Danmarksterminalen där Stenas båtar lotsar passagerare till Fredrikshamn. Sjöfartsmuseet ligger i Majorna, precis vid gränsen till Masthugget. Ett självklart ställe då nämnda stadsdelar naturligt förknippas med hamnen, sjöfarten och fisket.

  Share