Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 21, 23 maj 2014

Barnbok om föreningslivet


Charlie, Mika och nalleföreningen
Linneá Sjögren & Niklas Hill
Bild: Pernilla Lundmark
Trinambal

För de lite mindre barnen, tre till sex år, har Linnea Sjögren och Niklas Hill skrivit en rolig liten berättelse om syskonen Charlie och Mika som inte gillar att de måste gå och lägga sig så tidigt fastän de inte alls är trötta.

De kommer på att deras engagerade mamma brukar säga att man ska gå med i en förening om man vill bekämpa orättvisor, så de beslutar sig för att med hjälp av sina kompisar nallarna starta en egen förening.

I nalleföreningen demonstrerar de i hallen, köket och vardagsrummet och sätter upp protestteckningar i hela lägenheten. Den minsta nallen föreslår även att de ska vägra borsta tänderna. Det kallas att strejka. På kvällen föreslår deras mamma att de ska förhandla, och de kommer fram till en lösning efter lite kompromissande. Charlie och Mika är väldigt nöjda när de sedan ligger i våningsängen och Charlie har redan en idé på deras nästa kampanj: pannkakor till middag varje dag.

För de föräldrar som vågar är det här en utmärkt bok om att det går att ändra på det som känns orättvist i världen, eller hemma. Ett bra grepp är att författarna inte har låst bokens syskon i några könsroller, vilket känns befriande.

Pernilla Lundmarks detaljrika och fantastiskt träffsäkra datoranimerade teckningar lyfter också berättelsen till ytterligare en nivå. Hon illustrerade även Pelle Sunvissons barnbok om ickevåld som kom ut nyligen. Jag hoppas att detta är en begynnande trend med bra barnböcker om viktiga ämnen.

  Share