Här hittar du samtliga krönikor, ledare, recensioner och debattartiklar som publicerats på hemsidan under 2011.Arbetstiden måste sänkas

"Tillväxt för jobbens skull är ett mantra politiker repeterar. Det är inte en grön idé. De pumpar upp bubblor med hjälp av billig tillgång till nytt kapital, med cykliskt återkommande kollapser och påtvingade nyliberala reformer som följd. Varje effektivisering måste hela tiden tas ut som ny konsumtion, i Sverige har man till skillnad från nästan alla andra i-länder ökat årsmedelarbetstiden sedan 1980."
Läs ledaren

En våldsam konsturladdning

Rikard Rehnbergh har sett Hjärtkniparen med Zirkus Loko-Motiv på Teater Giljotin i Stockholm.
Läs recensionen

Verktyg för ett hållbart ledarskap

Benita Eklund har sett Från Rädsla till Kärlek av Jackie Bergman.
Läs recensionen

Landgrabbing, livsmedelssuveränitet och växthusgaser

"Organisationen Grain är en av årets fyra mottagare av Right Livelihood Award, det alternativa nobelpriset. 'För organisationens världsomfattande arbete till skydd av småböndernas levnadssätt och rätt att odla samt för Grains avslöjanden om hur jordbruksland i utvecklingsländer faller massivt undan för utländska finansiella intressen.' Att roffa åt sig jordbruksarealer, det kallas för landgrabbing på engelska och svenska."
Läs ledaren

Kaos, våld och vimmel

"Stundtals kaotiskt och hetsigt var det då den årliga Salemmarschen (som sedan 2000 anordnas i anslutning till nynazisten Daniel Wretströms dödsdag den 9 december samma år) för första gången genomfördes i centrala Stockholm i lördags, mitt ibland julhandlande, turister och nobelpristagare. Och den massiva polisinsatsen till trots, gjordes inte mycket rätt för att förhindra hetsen."
Läs krönikan

Upprättelse

"Lite vinddrivna och kantstötta, stod vi vant i olika köer, på stadshusgården. Vi hade finkläder på. För en del var det byxdress från Hennes och för andra rena joggingbyxor och randig tröja som nästan täcker ölmagen. En del allvarligt tysta och andra med glada återseenden. Folk har kommit från när och fjärran för att få upprättelse. Staten ska be om förlåtelse för sitt ansvarssvek gentemot en rad arbetarungar som placerades i vanvård utan tillsyn mellan 1920 och 1980."
Läs krönikan

Klimat - mediernas och politikernas dilemma

"Tyvärr är det så att de politiska journalisterna inte är insatta i klimatfrågan. De är rent av obekväma med denna typ av frågor. Därför försvinner klimatet från dagordningen så fort en klimatkonferens avslutats. Så var det efter Köpenhamn, så lär det bli efter Durban."
Läs ledaren

Pris för ett gott arbete

"Kvinnor och barn drabbas värst av krig, klimatförändringar och den skeva maktfördelning som råder i världen. Det är det få som förnekar. Men när resurser fördelas och arbetsinsatser belönas hamnar genusperspektivet oftast i skymundan. Till och med Right Livelihoodprisets mottagare har till största delen varit män. I år finns glädjande nog två kvinnor bland de fyra pristagarna och en grundläggande kvinnofråga som barnafödandets villkor uppmärksammas."
Läs krönikan

Eken är död - länge leve demokratin

"Försvaret av eken var en protest mot överexploateringen i Stockholm. Men ett borgarråds dolda roll gjorde det också till en demokratifråga."
Läs ledaren

Litteratur för lata helgdagar

Julen närmar sig. Under mellandagarna har många äntligen tid att läsa. Här följer bok- och julklappstips från redaktionen.
Läs boktipsen

Ska Slussen till Skansen?

"I min ungdom gifte jag mig i sakristian i Klara kyrka, Stockholm. Min hustru och jag var då mantalsskrivna på Klara Vattugata. Ett folkligt kvarter fullt av liv: ölkaféer, bagerier, restauranger, redaktioner för olika tidningar: Stockholmstidningen, Aftonbladet, Svenskan och DN, tidskrifter som till exempel Fogelströms Folket i Bild, Rum för Resande, småbutiker av alla slag. Närhet mellan människor."
Läs krönikan

Maktbestämd sanning

"Människan har döpt sig till homo sapiens, den visa människan, som fattar beslut på vetenskap och beprövad erfarenhet och efter öppen diskussion. Jag vill nog i stället hävda att sanningen är maktbestämd och att avvikande åsikter förföljs, och att det kostar oss mycket pengar och onödig ohälsa. Det som styr vad som är sanning är inte förnuftsargument utan känsloskäl, pengar och prestige."
Läs ledaren

Varning för Facebook

"Pär Ström från den nyliberala tankesmedjan Den nya välfärden har gett ut en ny skrift: Storebror på Facebook. Där varnar han för de risker och integritetshot de sociala medierna ger. Facebook kommer alltmer att ersätta all annan kommunikation: att ringa, mejla eller sms:a. Den som inte är med där kommer inte att finnas. Och allt vi gör där registreras för att styra annonserna, så att företaget tjänar ännu mer."
Läs ledaren

Certifiering som affärsidé

"I Miljömagasinet häromveckan skrevs om certifiering av vår mat. Rättviseprodukter, KRAV, Klimatsmart med mera. Och som det också klart stod i en artikel - vem certifierar man för? Jo, för sin egen del. Certifieringen har blivit en affärsidé. Certifieraren är en mellanhand som tjänar pengar på konsumentens osäkerhet och okunnighet i biologiska frågor."
Läs ledaren

Förr kallades det kolonialism

"Rikare och starkare länder och folkgrupper har i alla tider tagit sig friheter mot de fattigare och svagare. Ofta har det handlat om erövringar och plundring. Under senare århundraden har det främst varit europeiska länder som har lagt under sig stora områden på andra kontinenter. Dessa områden har blivit kolonier som bland annat har försett kolonisatörerna med råvaror. Under senare delen av 1900-talet blev kolonierna fria, självständiga stater."
Läs krönikan

Bensin på skuldbrasan

"Den europeiska skuldkrisen är en utlöpare av den ekonomiska krisen 2008. De amerikanska och europeiska regeringarna öste ut pengar för att lösa ut bankerna och återställa tilltron för ekonomin. Bankerna erbjöd Grekland korta obligationslån till en ränta på bara några tiondels procent. Mer än man ville ha. Några månader senare mångfaldigades räntan."
Läs ledaren

Internet och den nya medievärlden

Förra veckan ordnades en konferens om Internet och demokratisk förändring i Stockholm. I fokus stod den arabiska revolutionen och flera hundra nätaktivister fick en högtidsdag när de in real life kunde stråla samman med många av de frihetskämpar, twittrare och it-proffs som blev kända profiler när diktatorerna tvingades bort från makten.
Läs reportaget

Amfetamin till barn

"Harald Blomberg, specialist i psykiatri och med mångårig erfarenhet av behandling av barn med ADHD, har kommit med en stridsskrift: Vem behöver Concerta? När bakomliggande orsaker döljs och problemen förvärras. Concerta är ett av flera amfetaminpreparat som ordineras vid ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)."
Läs ledaren

Hemlighetsmakeri dödar demokratin

"Tystnaden är fortfarande skrämmande när det gäller Fukushima. Då och då kan vi läsa om vad som händer i reaktor ett, men vad som händer i de två andra skadade reaktorerna vet vi inte, inte heller vad som hänt/händer med de tre bassängerna där det använda kärnbränslet förvaras. "
Läs ledaren

Kyrkligt kärnkraftsmotstånd

"Lokalerna är till för att användas! Så heter det i Gröna Kristnas handlingsprogram i Stockholms stift. Sagt och gjort. En torsdagskväll i oktober öppnades Katarina kyrka för kärnkraftsmotståndet och en diskussion av 'det värsta brottet mot Guds skapelse' som Roland von Malmborg, en av kvällens inledare, formulerade saken."
Läs krönikan

Makt åt kvinnor i fredsprocessen

"Resolution 1325 - Kvinnor, fred och säkerhet - antogs av Förenta Nationernas säkerhetsråd i oktober 2000. Med denna resolution uttrycker säkerhetsrådet sin oro över att civilbefolkningen, särskilt kvinnor och barn, är mest utsatta vid väpnade konflikter."
Läs ledaren

Sent en kväll

"Det är strax före midnatt och vi är på väg hemöver. Eftersom det är tio mil kvar och det kurrar i magen svänger vi in på Nyängs-Rasta i Grums. Restaurangdelen stängd men servicebutiken öppen. Ett mindre snabbköp med korvochmosdisk och gott om folk under ljusrören. Unga och gamla som vill betala bensin, småhandla eller få sig en cabanoss. Och en busslast hungriga norrmän."
Läs krönikan

Sveket mot Västerdalarna

"Med sitt beslut att lägga ner persontrafiken på Västerdalsbanan offrar regionpolitikerna Västerdalarna till avfolkning och hotar turistindustrin. Med låtsat engagemang har de talat med dubbla tungor, och, som det nu visar sig, gjort sig av med Itinotågen redan innan frågan om att söka trafikbidrag skulle beslutas i landstinget."
Läs ledaren

GMO-odling stör naturens mångfald

"41 forskare vill tala om för oss att GMO är nödvändigt för att åstadkomma ett hållbart jordbruk (DN debatt 1 okt). Ett hållbart jordbruk hade vi före kriget, sedan dess har vetenskap och forskning fört oss allt längre från det hållbara odlandet och skogsbrukandet. En utveckling som vi nu satsar forskning på att städa upp efter (Östersjön, för att ta ett exempel på framstegens följder)."
Läs ledarsticket

Kärnkraftshunger

"Söndagens SVT Agenda gav oss två klara och mycket oroväckande besked i kärnkraftfrågan. För det första gjorde Anna-Karin Hatt, landets nya energiminister, klart att Centerpartiet och regeringen inte har någon åsikt om vilken energi (och hur mycket) som produceras. De borgerliga har abdikerat för marknaden. Typ: 'Vi klargör spelreglerna och sedan får det bli som energibolagen vill'."
Läs krönikan

Skarp humor från hjärtat

Benita Eklund har läst Mats Kamp av Mats Jonsson.
Läs recensionen

Nybyggaranda på Centerstämman

"Centerpartiet har haft stämma i Åre och Annie Lööf valdes till ny partiledare. Hon har ett starkt stöd i partiet och går hem i medierna. Därtill är fingrarna inte nedsmutsade av anklagelser om att ha sålt ut ett anrikt kärnkraftsmotstånd."
Läs ledaren

Rapport från Bokmässan

"Årets Bok och Biblioteksmässa drog knappt 100000 besökare, nästan 2000 fler än förra året. Mässans tema, Tre länder - ett språk, Tyskland, Österrike och Schweiz var representerat med 95 tyskspråkiga förlag och 30 författare från Tyskland, Österrike och Schweiz."
Läs rapporten

Fukushima, Marcoule, Ringhals...

"De kärntekniska olyckorna hopar sig. Tilltron till denna energikälla är snart lika med noll. Ett tecken på detta är att den tyska energijätten Siemens lägger ner sitt kärnteknikprogram. Fler kommer att följa för allt fler inser att kärnkraften har nått vägs ände. Det är inte många tidningar som fortfar att följa händelserna i Fukushima. Man skulle nästan kunna tro att allt är över."
Läs ledaren

Politiker för svensk matsuveränitet?

"Den 8 september hölls ett seminarium vid KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien) i Stockholm under rubriken: Vägval för världens jordbruk, hur får vi planetens resurser att räcka till alla?"
Läs ledaren

Partiet som svek folket och Så minns jag Eva

Professorn i kärnfysik och förre detta riksdagsledamoten för Centerpartiet Eva Selin Lindgren avled 3 september i år. Lasse Karlsson och Solveig Ternström ser tillbaka och minns.
Läs krönikorna

En trivsel född ur egenheter

Benita Eklund har läst Så renoveras torp och gårdar av bland andra Ove Hidemark.
Läs recensionen

Medierna valde nya centerledaren

"Långt innan de glesnande leden av hårt prövade medlemmar i centerpartiet fick tillfälle att inom organisationen diskutera efterträdare till Maud Olofsson hade de stora medierna inte bara tagit fram tre kandidater utan också utsett Annie Lööf-Johansson till ny partiledare. Varför är då Annie Lööf så populär bland de politiska reportrarna? "
Läs ledaren

Grön ideologi möter politisk praktik

Benita Eklund har läst Tänk grönt, 21 texter om framtiden, en antologi där bland andra Per Gahrton deltar.
Läs recensionen

Trådlöst skadar - men vem bryr sig?

"Allt fler i vårt moderna samhälle mår dåligt och symtomen blir allt tydligare. Huvudvärk, migrän, kronisk utmattning, nerv- och muskelsmärtor, koncentrationssvårigheter, synrubbningar, minnesförlust, öronsus, sömnsvårigheter, brännande känsla i huden, oro, ångest, hyperaktivitet och beteendestörningar hos barn, skenande blodtryck, hjärtarytmi, stroke, hjärtinfarkt, epilepsi, näsblod, hjärntumörer? listan kan göras lång."
Läs ledaren

Klimatet låter sig inte luras

"Den så kallade klimatpolitik som bedrivs idag har en förkärlek för marknadsmekanismer som saliggörande metod för att få ner utsläppen. Det sägs bli mest effektivt (läs billigast) om någon har chansen att tjäna pengar på minskade utsläpp."
Läs krönikan

Vägval för Miljöpartiet

"I höst blir det tillväxtdebatt skriver Maria Sköld i sin krönika för GP. Då har miljöpartisterna rådslag om arbetstidsförkortning, och moderaterna skall ta fram en ny miljöpolitik till stämman i oktober. Bägge partierna har försökt undvika frågan, men nu måste de ta ställning."
Läs ledaren

Om slutet på en epok av gynnsamt klimat och billig olja

Archie Duncanson har läst Den stora förnekelsen av Johan Rockström och och Anders Wijkman.
Läs recensionen

En perfektionist improviserar

Benita Eklund såg Prince på Way Out West i Göteborg.
Läs recensionen

Välfärdsmått för gröna att driva

"I den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein har de gröna i delstatsparlamentet tagit fram - med hjälp av bland andra Institutet för ekologisk ekonomi i Berlin - ett alternativt välfärdsmått, omfattande 21 parametrar."
Läs ledaren

Fredslägret War starts here

Ofogs fredsläger "War starts here" i Luleå i slutet av juli handlade om krig och motstånd. Men också om kopplingen mellan krig och klimatförändringar. Här följer två rapporter från aktioner utförda under lägerveckan.
Läs rapporterna

Fritt fram för avfallstransporter

"Varje dag sker det tusentals transporter av radioaktivt material, står det på EU:s hemsida. Det handlar om allt från medicinskt riskavfall till utbränt kärnbränsle. Transporterna sker både inom medlemsstaterna, mellan medlemsländerna och till länder utanför EU. Det mesta är lågaktivt avfall, men årligen transporteras 7000 ton använt kärnbränsle från reaktorerna till olika mellanlager."
Läs krönikan

Livsmedelsverkets råd ger sjukdom

"En genomgång av Livsmedelsverkets kostråd förbluffar i hur lite de förändrats, trots bristen på hållbart vetenskapligt stöd för dem. Lika lite som Strålskyddsmyndigheten vill man kännas vid någon forskningsom strider mot den egna dogmen. "
Läs ledaren

Rapport från ett krisdrabbat Japan

"Sällan eller aldrig har så många svenskar blivit berörda av Hiroshimadagen som i år. 6 augusti var nämligen Yukiko Duke Sommarvärd i Sveriges Radio och gav oss gripande vittnesbörd från Hiroshima, Nagasaki - och Fukushima."
Läs presentationen och utdrag ur Yukiko Dukes sommarprogram

Miljöfarlig strålning och magnetfält

"Tågtrafikens största miljöfara är dess passagerare, genom deras användning av mobiltelefoner och bärbart bredband. Nästan alla ska prata och söka på nätet. Tågkupén är det mest olämpliga stället att göra det på. Mobilstrålningen studsar fram och tillbaka mellan plåtkarossens väggar, som stänger inne mobilstrålarna. Inte heller fönstren är särskilt genomträngliga."
Läs ledarsticket

Hopp om ekologiskt skogsbruk

"Jag beundrar tidningen Land Skogsland och Rolf Segerstedts observanta täckning av tidens strömningar inom? dagens skogsbruk. Nu då Skogsstyrelsens rättsprocess mot 'blädaren' Harald Holmberg i Norrlands höglägen har återkallats så är det väl fritt fram för oss andra att individuellt 'experimentera' med gallring och avverkning utan risk för rättsliga ingrepp från Myndighetens sida? Eller?"
Läs ledaren

Besatt av islamofobi

"Det går bara att spekulera om huruvida terrorbrotten begicks i ensamhet eller om det finns ett nätverk bakom. Men även om terrordåden begicks av en ensam galning så begicks de inte i något politiskt vakuum. Terroristen Anders Behring Breivik är en produkt av den tid han verkar i, en tid där fascismen i olika mer eller mindre rumsrena skepnader växer sig starkare i en rad europeiska länder."
Läs krönikan

Det kunde hänt här

"Det är svårt att skydda sig mot någon som är innesluten i en bubbla av hat. Mot någon som spelar krigsdataspel och äter anabola steroider och som tar en extra dos för att klara vad han skulle genomföra. Men hans marxist- och islamisthat är bara extremen av vad som framförts av vida grupper. Det är symptomatiskt att pressens första reaktion var att tala om islamsk terroristattack. Hatattacken mot Palme för kommunism var exempellös. Men här fanns poliser med."
Läs ledaren

Borgs nya järnvägsattentat

"Både alliansen och de rödgröna ville investera lika mycket i vanlig järnväg före valet. Det bekräftades också av moderaterna i Järnvägsfrämjandets enkät."
Läs ledaren

Storstadstillväxt ger kapitalförstörelse

"I dag bor hälften av befolkningen i de tre storstadsområdena. Stockholmsregionen växte med 40000 invånare förra året. Samtidigt byggdes bara 5000 lägenheter. Till 2030 säger prognosen 2,5 miljoner invånare. Det ser ut att bli betydligt fler. "
Läs ledaren

Femton samiska livsberättelser

Susanne Gerstenberg har läst Jag är same där femton människor berättar om sin identitet som same.
Läs recensionen

Ingen barnfattigdom, bara fattiga familjer

"Barn har inget eget ansvar för sin ekonomiska situation. Man kan till exempel inte ikläda sig eget skuldansvar innan man fyllt 18. Pratet om barnfattigdom innebär att billigt fria till folks sentimentalitet. Om man ska nå barn som lever i fattiga familjer måste man påverka familjens situation. Det har den moderatstyrda regeringen gjort."
Läs ledaren

Poeten och plåtslagaren Lajos Rafi

I utkanten av den lilla byn Gyergyószárhegy bland bergen i transylvanska Rumänien bor den romske poeten Lajos med fru och sex barn. Dit kom jag en afton uti maj när blommorna blommade, fåglarna sjöng, vetet, rågen, kornet nästan gått i ax och en mild bris svepte ner från kullarna med doft av terpentin från pinjer, fura och sibirisk lärk.
Läs reportaget

Djurskyddets häxprocesser

"En kvinna hade med sin sambo under ett antal år byggt upp en omfattande dikobesättning i Karlstads kommun. En ko fick problem vid kalvningen och dog. Detta ledde till att djurskyddet engagerade sig i deras djurhållning. Det slutade med polisanmälan, åtal, dom och böter."
Läs ledaren

Rent vatten från Nestlé

Nestlé fick för två veckor sedan priset Stockholm Industry Water Award för sitt arbete för minskad vattenanvändning och bättre vattenhantering. För många är Nestlé istället ökända för sin aggressiva marknadsföring av bröstmjölksersättning i tredje världen vilket har lett till att miljontals spädbarn har blivit sjuka och avlidit i diarréer. Problemet är bristen på rent vatten att blanda mjölkpulvret med och bristande möjlighet att sterilisera nappflaskorna.
Läs krönikan

Socialt skydd - långt ifrån för alla

"Yvonne Shields, 65 år gammal, född och boende i Bronx, New York, lever på socialen. Tyska tidningen Die Zeit (1 juni -11) berättar i korta drag om Yvonnes situation."
Läs ledaren

KRUT på topp vid vägs ände

Susanne Gerstenberg har läst nummer 141 av KRUT, Kritisk utbildningstidskrift.
Läs recensionen

Avveckling ja - gör som Tyskland

"Tysklands beslut att avveckla kärnkraften borde få svenska regeringen att äntligen vakna och ta intryck av Fukushima-katastrofen. Tyskarna har insett att kärnkraftens risker är oacceptabla samtidigt som alternativen nu är billigare och säkrare."
Läs ledaren

Med fokus på att sticka hål på hyckleri

"Varje dag sedan jag fick det tunga beskedet om Eva Mobergs bortgång har jag läst texter av henne. Hon växer och kommer närmare. Jag känner sorg och glädje, saknad och vrede."
Läs krönikan

Fukushima - för alltid

"Läget i Japan är inte under kontroll. Alla hittills tagna åtgärder har varit ett slag i luften, meningslösa, ja, delvis har de till och med förvärrat skadan. Samtliga försök att kyla ner brännstavarna i reaktorerna och i avkylningsbassängarna har varit förgäves. Ett slut på kärnsmältan är inte inom synhåll."
Läs ledaren

Ge din åsikt om "Nya Slussen"

"På den pågående utställningen om 'nya Slussen' på Sjömanshemmet i Stockholm finns bildmaterial för att illustrera hur 'nya Slussen' kan komma att se ut. Under den första utställningen menade kritiker att det illustrerade materialet visade upp en tillrättalagd och inte helt sann bild av nya Slussen."
Läs ledaren

Söndertrasad livsväv

"Föreningen Vågbrytaren har utformat det senaste numret i sin skriftserie som ett miljöspecial. Det är välskrivet och intressant. Men jag blir vemodig, för skriften visar hur vi är på väg att bryta sönder livsväven, av okunskap eller av ovilja mot att ta till oss hur mobilstrålningen påverkar allt levande, djur och växter, ja även bakterier i marken, så att den blir ett överlevnadshot lika stort som vår klimatförstörelse."
Läs ledarsticket

Centern vilseleder om förnybar energi

"Maud Olofsson (C) och Andreas Carlgren (C) försöker inbilla oss att Centerpartiet vill skapa en långsiktig och hållbar energipolitik baserad på förnybar energi. Det är inte trovärdigt. Det är känt att Centerpartiet i och med att Maud Olofssons proposition gick igenom i riksdagen i fjol öppnar för en nära nog fördubbling av kärnkraft."
Läs ledaren

Fattigdom är inte självvalt

"Det råder inte brist på resurser, utan brist på politisk vilja till rättvis fördelning. I Sverige lider vi av sviterna efter 80-talets satsa-på-dig-självkampanjer. Det behövs en fördelningspolitik som befriar alla från frätande oro för försörjningen. Omedelbara insatser krävs för att rätta till de värsta felen i socialförsäkringssystemen."
Läs ledaren

Vårt behov av att höra till

"Nyligen arrangerade föreningen Näringslivets Miljöchefer tillsammans med tidningen MiljöAktuellt en heldag på Cirkus på temat Sustainability Day. Budskapet från de inbjudna amerikanska instituten och svenska företrädarna för de likaså amerikanska konsultbolagen var att näringslivet kommer att fixa framtiden. Politikerna ska givetvis bidra med de långsiktiga förutsättningarna, men dessa måste vara i linje med näringslivets affärslogik och vinstkrav."
Läs ledaren

Historia, recept och bilder från Halland

Git Skoglund har läst Halländska gårdsbutiker & kaféer av Ann-Charlotte Fagerlind och Ann-Kristin Lindh.
Läs recensionen

Demonstrera mot EU första maj

"När Sverige 1994 röstade om huruvida vi skulle gå med i EU eller ej, var de ledande i fack och socialdemokrati pådrivande för ett ja. Vi skulle vara med och påverka. EU skulle bli socialistiskt. "
Läs ledaren

DU-vapen: oförenligt med folkrätten

"Kärnkraften sätter freden i fara. Den teknologi som används för kärnkraft är också förutsättning för att utveckla kärnvapen. På så sätt ökar risken för spridning och av samma anledning ökar antalet kärnvapenstater. För att hindra krig är det nödvändigt att avveckla kärnkraften och att ersätta den med ett decentraliserat system med förnyelsebar energi."
Läs krönikan

Tjernobyl i åminnelse

"Tidningen Ny Teknik har presenterat en intressant rapport från den kommision från amerikanska kärnkraftsinspektionen som dels på konsultbasis hjälpt till på plats i Fukushima, dels också noga inspekterat reaktorerna."
Läs ledaren

Tro eller veta? Det är frågan

"I nästa vecka är det 25 år sedan Tjernobylkatastrofen. En katastrof som fortfarande pågår. Den gamla sarkofagen läcker och måste få ett nytt skydd. I dagarna möts därför några av världens 'stora' för att diskutera hur en ny skyddskåpa ska finansieras. Beräknad kostnad för denna överbyggnad är 6,6 miljarder kronor. Att det blir så dyrt beror delvis på att det inte går att bygga på plats för radioaktiviteten är för hög i och vid den havererade reaktorn. Planen är att den nya sarkofagen ska byggas på slipers, som man gör när man bygger fartyg, och sedan dras fram till reaktorn."
Läs krönikan

Globalisera kampen, globalisera hoppet

"Många politiker talar sig varma för småskaligt och naturanpassat jordbruk, men i praktiken anpassar våra politiker besluten, som skulle gjort detta möjligt, till de beslut de redan tagit i WTO."
Läs ledaren

Normalförklara kärnkraftskatastrofen

"-Det kommer att dröja längre än vad folk tror tills allt blir normalt igen, sade IAEA-chefen Yokio Amani när han träffade FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon i fredags, enligt nyhetsbyrån Kyodo, och tillade att läget är allvarligt."
Läs ledaren

Om en kopp kaffe

"Veckorna har nu gått sedan min hemkommun Hässleholm beskrevs i riksmedia som kommunen där man inte får påtår på äldreboendet. Kanske går det nu att se kaffediskussionen lite från sidan, utan att trampa på ömma tår hos dem som - felaktigt och med mediernas vanliga respektlöshet - utmålades som kafferansoneringens förkämpar."
Läs ledaren

Mycket medicinalväxter i samisk mat

Hans stärnlycke har läst Sydsamiskt mathantverk i tradition och nutid av Gustaf Jillker.
Läs recensionen

Kärnkraftsförespråkare på dekis

"Dessa säkra kärnkraftsreaktorer som bara blir säkrare och säkrare för varje ny incident och vid varje ny olycka! Men det verkar råda en slags desperation från kärnkraftsförespråkarnas sida. De talar oftast inte om det aktuella läget utan om en fjärde generation kärnkraft som är säkrare. Nåväl, frågan hur något som är säkert kan bli ännu säkrare vore något för en satiriker att skriva om."
Läs ledaren

Domedag för atomkraft

"När jag skriver detta är det måndag morgon den 14:e mars. Hela natten har det kommit rapporter från Japan om tiotusentals döda människor, om förstörda hus, gator och vägar. Om brist på vatten, livsmedel och energi och om tillståndet vid de japanska kärnkraftverken. Det japanska folket är verkligen att beklaga. "
Läs ledaren

Slutet på atomåldern

"Rapporterna om en växande tragedi når oss från Japan. De mest skrämmande rapporterna gäller de kärnkraftsolyckor som följt i naturkatastrofens spår. Som miljöminister 2002-2006 var jag politiskt ansvarig för den svenska kärnkraftssäkerheten. Den erfarenheten gjorde mig mer övertygad än någonsin om att framtidens energikälla inte ska vara kärnkraft."
Läs krönikan

Full tank och tom tallrik

Christina Winter har läst En värld utan bröd av Wilfried Bommert.
Läs recensionen

Vattenfall trollar bort koldioxid

"Lilla kommunen Beeskow, åtta mil sydost om Berlin, demonstrerar mot Vattenfalls planerade CCS-pilotanläggning. 2500 människor, nästan var tredje invånare, var ute på gatan i slutet av februari, skriver tyska TAZ (28/2). Demonstranterna sjöng 'Nej till sopor under jorden', även kyrkklockorna ringde för att stödja protesten."
Läs ledaren

Markägare mot samer

Nyss avslutades renbetesmålet mellan markägare och samer i Högsta domstolen. Det största målet på trettio år. Domslut kommer i april.
Läs krönikan

Svårtolkad religiös struktur

"Vad är vodou? En fråga som de flesta nog besvarar med en rad klichéer lånade från Hollywoods tolkning. Då handlar det främst om svart magi, pakter med djävulen och dockor som man kan skada sina fiender med samt zombies som äter människokött."
Läs recensionen

Mellan konst och verklighet

"Pål Hollender började sitt konstnärskap genom att vara med i dokusåpan Expedition: Robinson 1998. Han gjorde skandal 2001 när han gjorde filmen Buy Bye Beauty, i vilken han själv har sex med ett av sina intervjuoffer i Riga. Han har även gjort en film om pedofili, Pelle Polis. Den handlar om en polisman som utnyttjade Pål när han var 13."
Läs recensionen

Palmeutredningen - ett bedrägeri?

"Sveriges statsminister Olof Palme sköts ihjäl på en livligt trafikerad plats i Stockholms centrum den sista februari 1986. Efter 25 år och en av historiens mest omfattande polisutredningar är mördaren fortfarande på fri fot. Mordet påminner mer om en avrättning, där man ju inte heller brukar bekymra sig om en gärningsman. Olof Palme avlägsnades snabbt och smidigt, och om hans politik har det därefter varit tyst."
Läs ledaren

Kultur som ger självinsikt

"Det börjar lättsamt med en humoristisk sång om vad som är en normal smörgås; limpa med ost och gurka? Någon fnittrar, men den unga publiken är medveten om symboliken, den lyssnar allvarligt och uppmärksamt."
Läs recensionen

Jordbrukspolitikens omläggning

"Under en lång period i mänsklighetens historia har jordbruket varit modernäringen. De flesta människor har varit bönder. Men jordbruket har också fött en överklass som alltid sett med förakt på arbetet med jorden."
Läs ledaren

Bryta mönster

"Tim Jacksons bok Välfärd utan tillväxt övertygar på två avgörande punkter: Den klargör att många av de allvarligaste problemen i världen beror på parollen 'tillväxt till varje pris' och den visar att de som vill lösa problemen med mera av samma sort, det vill säga fortsatt ständig tillväxt, är okunniga eller oansvariga eller bådadera."
Läs krönikan

Människans, djurens och livets värde

"Pelle Strindlund är ickevålds-utövare i freds- och djurrättsrörelsen. Han har arbetat med fattiga i Texas, levt bland ursprungsbefolkningen i Guatemala, gjort fredsaktioner mot brittiska kärnvapen, kampanjat mot svensk vapenexport samt eskorterat utsatta palestinska flickor till och från deras skola."
Läs recensionen

Kulturtidskrifter i fara

"Vi har problem. FSK, Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, är i kris och det krävs omedelbara krafttag om vi ska överleva som förening. För oss som arbetar aktivt med FSK dominerades hela förra året av oro för vad den nya kulturpolitiken skulle föra med sig. Vi debatterade hett vad en förändring av kulturtidskriftsbegreppet skulle innebära."
Läs ledaren

Den problematiska tillväxten

"Sverige hade nyligen besök av Tim Jackson som arbetar i en hållbarhetskommission nära den brittiska regeringen. Ett resultat av det arbetet var rapporten 'Välfärd utan tillväxt' som är kritisk till att det högsta politiska målet idag heter ekonomisk tillväxt. I grunden handlar kritiken om att vi behöver inse vad som är hållbart och vad som inte är det."
Läs krönikan

Ta strid mot betygen

"Vilka är det som får låga betyg och vilka effekter får det? De skolsvaga eleverna kommer framför allt från hem utan studietradition. De har varken från hemmet eller skolan fått de förutsättningar som de behöver för att kunna hävda sig i betygskonkurrensen. Hur mycket de än försöker kommer de inte i kapp de lyckligare lottade eleverna. Likväl måste de ideligen delta i betygsprov på sådana kunskaper, som de inte hunnit eller kunnat skaffa sig."
Läs ledaren

Kvinnor köps för sex eller som surrogater

Boken tar avstamp i hur vi, i dagens kapitalistiska samhälle, delat upp vår person i varat och varan, jaget kontra produkten, och hur detta i sin tur påverkar vår syn på prostitution och surrogatmödraskap.
Läs recensionen

Lycka

"Lyckan - kan den ökas med politiska beslut? Ja, allt mer tyder på det och runt om i världen börjar den framväxande lyckoforskningen få betydelse i politiken."
Läs ledaren

Rapport från Köpenhamn

"Det var med positiv förväntan som Miljömagasinets demonstrationstrupp möttes upp på Köpenhamns centralstation. Solen sken från en blå himmel och det talades om rekordstor uppslutning. På Christiansborg Slotsplads samlades demonstranter i tiotusentals ordnade i så kallade block utifrån nationell eller ideologisk tillhörighet. Stämningen var hög med musik, upptåg och inspirerande tal av bland annat indiska miljöaktivisten Vandana Shiva."
Läs krönikan

Personporträttet som dröjer sig kvar

Svårdefinierat förstås men ändock, vissa livsöden är mer besvärliga än andra. I tv-dokumentären Jakten på Bernhard får vi möta en man som trots att han är "lite grumlig i huvudet" (enligt egen utsago) lyckats fungera någorlunda i vårt toppresterande samhälle.
Läs recensionen