Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 10, 11 mars 2011

Svårtolkad religiös struktur

Vodou
Etnografiska museet
Stockholm
pågår till 21 augusti

Vad är vodou? En fråga som de flesta nog besvarar med en rad klichéer lånade från Hollywoods tolkning. Då handlar det främst om svart magi, pakter med djävulen och dockor som man kan skada sina fiender med samt zombies som äter människokött.

Att denna bild är skev är en underdrift, men naturligtvis skapar den en lockande bild som blir till ett dragplåster. Denna bild blir dock slaktad av verkligheten som är en helt annan. Hollywood har bara lånat en handfull ingredienser och lagt på ett tjockt lager med smink och publikfriande specialeffekter, och skapat en häxbrygd bestående av en salig blandning av myt och verklighet.

Frågan är bara om Etnografiska museets utställning representerar verkligheten bakom myten om vodou. Detta är naturligtvis en fråga som ej går att svara på om man inte varit en aktiv utövare. Men skulpturerna som visas är autentiska, tagna från en samling skapad av Marianne Lehman och stiftelsen för bevarande, främjande och produktion av kulturella haitiska verk.

Etnografiska museets utställning består av vodourelaterade föremål från Haiti. Det är en rad religiösa föremål som används i ceremoniellt syfte. För en svensk kan det verka ganska naivt: Man tillber olika gudar som man tror befolkar Haiti, och ber dem om hjälp och råd genom att ta kontakt med dem via ceremonier.

Några dockor att sticka nålar i och andra typer av förbannelser förekommer dock ej på utställningen, som fokuserar på föremål som hyllar de andar som religionen dyrkar: I våra ögan är de av en ganska dubiös natur, dessa andar. Många ser ut som djävlar och demoner och de verkar mycket vildare än våra västerländska helgon som alltid bringar kärlek, omsorg och trygghet. Vodouns andar har mer vardagliga funktioner och hjälper till på olika plan i människornas vardag, lite som våra tomtar och troll, vättar och knytten. Men i vodoun förekommer även de västerländska katolska helgonen. Man använder ikon-bilderna för att dekorera altare.

En annan gestalt som vi känner igen här i väst är Lucifer, bibelns Satan. I Etnografiska museets utställning finns han främst representerad på olika vodou-speglar. Döskallar är också ett populärt objekt på vodouns altare.

Vad denna religion fyller för funktion för dess medlemmar förblir ganska oklart efter ett besök på etnografiska. Men det är en intressant och vacker presentation av den estetiska aspekten av denna kända och ökända kultur.

Share